6 °C Budapest
Hol kötelező maszkot viselni? Itt a nagyvárosi, kerületi szabályok frissülő listája

Hol kötelező maszkot viselni? Itt a nagyvárosi, kerületi szabályok frissülő listája

2020. november 11. 14:52

Miután a kormány annak részleteit, hogy az adott település közterületein hol kell maszkot viselni, az önkormányzatokra bízta, arra vállalkoztunk, összeszedjük az összes megyei jogú városban és fővárosi kerületben mik a szabályok. Már szinte az összes település közzétette a saját szabályait, a pár kimaradó kapcsán folyamatosan frissítünk.

A Pénzcentrum összesítéséből kiderül, hogy elég sok településen és budapesti kerületben minden köz- és nyilvános területen kötelezővé tették az arcmaszkot. Több polgármester úgy fogalmazott: szerintük csak így van értelme a korlátozásoknak. Természetesen ezt a kormányzati szabályok által meghatározott kivételekkel kell érteni. Azaz ezeken a területeken sem kell hordani sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken.

Emellett a Fővárosi Önkormányzat rendelete értelmében a metró- busz- és villamosmegállókban minden kerületben kötelező. Ahol nem a legszigorúbb utat választották, ott általában boltok, oktatási intézmények, busz- és vasúti megállók környékén kell eltakarni az orrot és a szájat.

II. kerület

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

XVI. kerület

Az alábbi intézmények, üzletek előtti közterületeken a bejáratoktól számított 15 méteren belü:

 • bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák
 • orvosi rendelők és szakrendelő
 • szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmény
 • gyógyszertárak
 • élelmiszert is árusító üzletek
 • nemzeti dohányboltok
 • templomok.

Győr

Az összes közterületen és nyilvános helyen. (Forrás)

Hódmezővásárhely

A vasúti-, (Népkerti megálló és a Nagyállomás) és a buszpályaudvar területén, a buszmegállókban és a piac teljes területén.

Kaposvár

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

Kecskemét

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

Miskolc

Az összes közterületen és nyilvános helyen. (Forrás)

Nyíregyháza

Az összes közterületen és nyilvános helyen. (Forrás)

Pécs

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Salgótarján

Az összes közterületen és nyilvános helyen. (Forrás)

Szeged

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

Székesfehérvár

A történelmi Belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban, különösen a bevásárlóközpontok, üzletek, a kórház, a rendelőintézet és valamennyi egészségügyi intézmény parkolójában. Az összes buszmegállóban, az autóbuszállomás egész területén, a vasútállomás egész területén, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőttek számára, a kutyafuttatókban a gazdák számára. A maszkviselésre vonatkozó korábbi szabályok természetesen továbbra is érvényben maradnak (pl. autóbusz, üzletek, rendelők).

Szekszárd

Az összes közterületen és nyilvános helyen.

Szolnok

Bevásárlóközpontoknál, iskoláknál, óvodáknál, hatósági és hivatalos ügyintézésre való várakozáskor, vallásgyakorlásnál és temetéseknél, engedélyezett beltéri csoportosulásoknál, ahol várakozni kell, illetve buszmegállókban.

Szombathely

Fő tér, Belsikátor, Külsikátor, Gyöngyös áruház melletti árkádsor, Szent Márton utcai aluljáró, Domus bevásárlóközpont által határolt közterület és nyilvános terület, buszmegállók 10 méteres körzete a buszra várakozóknak, bölcsődék, óvodák, általános iskolák 10 méteres körzete a kísérőknek, üzletek, bevásárlóközpontok parkolói.

Tatabánya

A tömegközlekedési megállóhelyeken, a tatabányai piacokon: a Kond Vezér utcai piacon és a Konzum piacon, illetve a termelői piacokon és termelői átadópontokon.

Veszprém

Minden buszmegállóban, a buszpályaudvar teljes területén, a vasútállomás teljes területén, a belvárosban, minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban és a vásárcsarnok területén.


Zalaegerszeg

A közterületeken, továbbá:

 • a buszmegállókban, a buszvárókban és az autóbuszállomáson,
 • a vasútállomáson,
 • a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendelet szerinti piacokon és vásárokon,
 • a kereskedelemről szóló törvény szerinti bevásárlóközpontok parkolóiban,
 • a nevelési, oktatási intézmények közterületre nyíló bejáratától számított 20 méteren
  belül történő várakozás esetén. (Forrás)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?