15 °C Budapest
Mi várhat ránk karácsonykor? Enyhít, vagy szigorít holnap a kormány?

Mi várhat ránk karácsonykor? Enyhít, vagy szigorít holnap a kormány?

2020. december 6. 16:15

Az operatív törzs holnap reggeli ülésén dől el, milyen intézkedések lépnek életbe a karácsonyi időszakra Maygarországon. A Portfolio kielemezte az adatokat, és felvázolta, mi az, amiben esetleg enyhíthet a kormányzat.

Folynak az egyeztetések a szakértőkkel, az operatív törzs hétfői ülésén pedig eldől, milyen intézkedések lesznek Magyarországon a karácsonyi időszakban, illetve szilveszterkor. Orbán Viktor, illetve a kormány többször is hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha karácsonyra valamelyest enyhíteni lehetne az intézkedéseken, ám a kormányfő azt is megjegyezte, hogy a tudósok egyelőre mereven ellenzik ezt a lépést. A Portfolio elemzésében sorra vette, mi alapján döntenek majd a továbbiakról, illetve más országokban hogyan készülnek majd az ünnepekre.

Kezdjük az adatokkal, amelyek alapján eldöntik, hogyan tovább:

A napi új beazonosított fertőzöttek száma a napokban 4000-6500 között alakult, a 7 napos mozgóátlag pedig 5500 felett stabilizálódott, ami magasabb, mint a szigorú korlátozó intézkedések novemberi bevezetésénél. Azt érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon az elmúlt hetekben kezdődtek nagyobb volumenű csoportos tesztelések, így több pozitív esetre derül fény, mint korábban. Vagyis a megváltozott tesztelési hozzáállás állhat a dolog mögött, az adatok azonban rendkívül bizonytalanok, és az Operatív Törzs nem is jelzi, hogy a gyorstesztek hány beteget találnak meg - húzza alá a Portfolio.

Így pedig a tesztek pozitivitási aránya is eléggé ingadozó, az utóbbi időben volt, hogy 30 százalék körül alakult, de mértek már 60 százalékos arányt is. A WHO szerint 5 százalékos pozitivitási aránnyal kell dolgozni ahhoz, hogy kordásban lehessen tartani a fertőzést - ekkor végeznek ugyanis elég tesztet szerintük.

A kórházi ápolást igénylő esetek számának növekedése lassult, ám egyelőre stagnálásról még nem beszélhetünk, még mindig többen kerülnek be naponta a kórházakba, mint ahányan meggyógyulnak, vagy meghalnak. A lélegeztetőgépen lévők száma úgy tűnik, hogy nem emelkedik, magas szinten stabilizálódott. Mindez pedig azt jelenti, hogy a kórházak terhelése továbbra is extrém magas, ami szintén nem indokolja, hogy lazítson Magyarország a járványügyi intézkedéseken.

Az elhunytak számának alakulásában a legrosszabb a helyzet, ezen a téren várható a legkésőbb a fordulat a betegség lefolyásából adódóan. Először az új esetek számának csökkenése mutathatja a járvány visszaszorulását, aztán a kórházban ápoltaké és az elhunytaké. A napi elhunytak száma az elmúlt napokban 150-180 felett mozog, ami nagyon magasnak számít nemzetközi összehasonlításban.

Nincs drasztikus javulás

Európában egészen eltérő, milyen intézkedésekkel ünneplik majd a karácsonyt: több helyen már feloldottak bizonyos korlátozó intézkedéseket, míg máshol éppen most szigorítanak tovább. Angela Merkel például úgy döntött, hogy még január elején is érvényben lesznek a korlátozások Németországban, eközben - kifejezetten a krácsonyi időszakra készülve - Olaszország tovább szigorít az intézkedéseken, pedig enyhülőben van a járvány. Csehország viszont lazít a kijárási szabályokon az ünnepek előtt, miután a kormányzat úgy értékelte, hogy visszaszorult a járvány az országban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenlegi intézkedések egy hónapja élnek, de Magyarországon továbbra is igen dinamikusan terjed a járvány: ha talán már nincs is felszálló ágban a járványgörbe, egyelőre az biztos, hogy erős leszálló ágról még nem beszélhetünk. Egy dolgot pedig tudunk biztosan: naponta 4000-6000 új esetet diagnosztizálnak, ami 5-10-szeres (nagyon óvatos) aluldetektálási becslés mellett 20-60 ezer napi új esetet jelent.

A karácsonyi időszak pedig amúgy is különleges időszak a társadalmi érintkezések szempontjából. Kevesebb munkába járás, iskolai szünet az egyik oldalon, vásárló tömeg és távoli rokonlátogatások a másik oldalon. Jellemző, utóbbitól az olaszok annyira tartanak, hogy egyenesen korlátozni kívánják az összejöveteleket, tartományi, városi szintű kijárási tilalommal az ünnepi időszakra.

Ha a magyar kormány lát lehetőséget a karácsonyi összejövetelekre, akkor elsősorban az esti kijárási tilalom (ideiglenes) feloldása, illetve a lakáson belüli összejövetelek megemelt létszámkorlátja jöhet szóba. Amit persze meglehet, hogy óvatosságból vagy kényszerűségből januárban még nagyobb szigor követ majd.

Fotó: Orbán Viktor Facebook

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25