13 °C Budapest

Jakab Ferenc: Én lennék az első, aki lesátorozna az oltóközpont előtt

2020. december 6. 11:02

A koronavírus ellen fejlesztett oltóanyagok biztonságosak lesznek, és csak általuk lehet legyőzni a mostani járványt - hangsúlyozta Jakab Ferenc virológus professzor, aki szerint a jelenleg fejlesztett mintegy 180 oltóanyag, azon belül is az a 6, amelyik már a célvonalig jutott, feltehetőem jó lesz a ma ismert mutánciók kivédésére is.

Én lennék az első, aki lesátorozna az oltóközpont előtt, abszolút vakcinapárti vagyok - mondta a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjának vezetője, amikor az MTA Tudomány ünnepe rendezvénysorozata keretében tartott előadását követően megkérezték: beoltatná-e magát a koronavírus-elleni vakcinával. Jakab Ferenc hozzátette:

a vakcinafejlesztések kellőképpen körültekintően zajlanak, ezért nem félne beadatni az orosz és a kínai oltóanyagot sem, mert mindegyik jól ismert és bevált technológiákkal készül. Szerinte bízhatunk abban, hogy a jövő év elején elérhető és hatékony vakcina áll rendelkezésünkre itthon is. El kell felejteni az oltásellenességet, mindenkitől azt kérem, oltassa be magát, amint erre lehetőség adódik.

A virológus professzor a növekedés.hu kérdésére azt is elmondta, hogy a jelenleg fejlesztett mintegy 180 oltóanyag, azon belül is az a 6, amelyik már a célvonalig jutott, feltehetőem jó lesz a ma ismert mutánciók kivédésére is. Minden biológiai rendszer változik - tette hozzá -, ez a vírus is, de amíg ez a folyamatos változás nem okoz funckionális változást, nem befolyásolja a sejthez kötődést, a fertőzőképességet, a mutáció csupán egy betűcsere a vírus genetikai állományában. A SARS-CoV-2 elatíve stabil vírus, még nem látják azt a drasztikus változást, ami jelentősen befolyásolná a vakcinafejlesztési kísérleteket. A koronavírus változóképessége egyébként messze nem olyan nagy, mint például az influenzavírusé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm