7 °C Budapest

5+1 zöldség megfázásra: így védekezhetsz a nátha, influenza, koronavírus ellen

2020. december 5. 16:02

A téli időszakban az immunrendszernek még nehezebb dolga van, ha szembe akar szállni a fertőzésekkel, ugyanis a szervezetnek több vitaminra, ásványianyagra van szüksége. Ilyenkor fokozottan érdemes odafigyelni, hogy a szervezet vitaminraktárai fel legyenek töltve, folyamatos pótlásukat pedig legjobb természetes módon, táplálkozás útján megoldani. Az egyik legjobb forrást a friss zöldségek és gyümölcsök jelentik, melyek nemcsak vitaminokat, hanem antioxidánsokat is tartalmaznak. Ezeknek szintén fontos szerep jut a szervezet megerősítésében a fertőzésekkel szemben. Mutatjuk, melyek a leghatásosabb zöldségek a vírusok okozta megbetegedések elkerülésére, illetve ha már elkaptuk a fertőzést, akkor a tünetek csillapítására.

A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz C-vitamint, amely bizonyos mennyiségben fogyasztva (legfeljebb napi 200 mg) növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, vagyis az immunglobulinok mennyiségét a vérben, tehát mindenképpen ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Rengeteg növényi eredetű antioxidánst is be lehet vinni táplálkozás útján: ezek közömbösítik a természetes védekezés során keletkező szabad gyököket.

Viszont nem csak a C-vitamin, hanem E-vitaminok szintén nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, az A-vitamin hiány pedig a nyálkahártyák és a bőr kiszáradását okozza, és hajlamosít a fertőzésekre. Ezeket is könnyen szinten tarthatjuk zöldségek fogyasztásával. Azt viszont nem szabad elfelejteni: nem elég annyi, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget eszünk. Egyes tápanyagok, vitaminok beviteléhez szükség van állati eredetű ételek fogyasztására is, mint a D-vitamin, illetve a cink. Ezekről se feledkezzünk meg, ha az immunrendszerünket akarjuk támogatni!

Influenza vagy nátha (vírusok) okozta megbetegedés esetén ajánlott a rendszeres folyadékpótlás - ilyenkor a legtöbben a teára esküsznek - amiből nem érdemes kifelejteni a friss gyömbért! -, azonban érdemes lehet higított zöldségleveket is fogyasztani a betegség alatt, melyek könnyen fogyaszthatók, energiát adnak, feltöltik az ásványianyag raktárokat. Egy répából és céklából vagy spenóttal, brokkolival, uborkával készült turmix remek folyadékpótló lehet.

Sárgarépa

Mint említettük, a fertőzésekre hajlamosabb az a szervezet, amelyben A-vitamin hiány lép fel. Ezt a vitamint szervezetünk a gyümölcsökből-zöldségekből felvett béta-karotinból tudja előállítani, amelynek legismertebb forrásai a sárgarépa, sütőtök és a spenót. Viszont nem csak zöldségekben, hanem gyümölcsökben is megtalálható, például a mangóban, illetve a datolyaszilvában, phisalisban, sárgadinnyében is. Béta-karotinban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket antioxidáns hatásuk miatt is érdemes fogyasztani.

Paradicsom

A paradicsom nem csak finom, könnyen beilleszthető a napi étrendbe, hanem még rendkívül egészséges is. Kiváló C- és E-vitamin forrás, segíti a szabad gyökök megkötését, ugyanakkor nagyon kicsi az energiatartalma, tehát fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják aggodalom nélkül. E-vitamin található még a növényi olajokban, búzacsírában, kemény héjú gyümölcsökben is.

Brokkoli

A brokkoli kiváló C-vitamin forrás, mindössze 10 dkg párolva tartalmazza a napi bevitelhez szükséges mennyiséget. Emelett sok béta-karotint, folsavat, vasat és káliumot tartalmaz.

Paprika

Legyen az hegyes erős, kaliforniai, pritamin, vagy tv, az összes paprikafajta gazdag C-vitamin, avagy aszkorbinsav forrás, amely nem csak a fertőzések elleni küzdelem miatt fontos a szervezet számára, viszont a leginkább erről a hatásáról ismert. A piroshúsú paprikák ráadásul béta-karotinban is gazdagok, ami remek antioxidáns is. Ha pedig erőspaprikát fogyasztunk betegség alatt (módjával) segíthet megtisztítani a légutakat a válladéktól, és a láz okozta fejfájás enyhítésében is segít.

A fő előny viszont a C-vitamin: hiány a esetén csökken az immunrendszer ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben, azonban az emberi szervezet nem tud előállítani aszkorbinsavat. Így csak megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Természetesen nem a paprika az egyetlen zöldség, amiben van C-vitamin: a zöld leveleszöldségekben, brokkoliban, petrezselyemzöldben, karfiolban, stb. mind magasabb a vitamintartalom, viszont az étrendbe napi szinten a paprika illeszthető be a leginkább. (A gyümölcsök közül a citrusféléken túl a kiwi, feketeribizli, szamóca tartalmaz különösen sok C-vitamint.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Levélzöldségek

Remek béta-karotin, kalcium, folsav, vas és C-vitamin forrást jelentenek a szervezetnek, és nyersen vagy párolva a napi étrend részei lehetnek. A levélzöldségek közé soroljuk az összes salátát a fejes salátától kezdve a jégsalátán át a madársalátáig. Újabban népszerűek lettek a rukkola és a mángold is, és újra divatba jön a sóska. Az egyik legfontosabb levélzöldség természetesen a spenót. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem kiemelkedő vasforrás, vitamin és ásványianyag tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

+ 1. Csírák!

A zöldség- és gabonafélék csírái tartalmaznak minden fontos vitamint, ásványianyagot: A-, C- és E-vitaminok mind megtalálhatók bennük, és télen is ugyanúgy lehet csíráztatni, így folyamatosan támogathatjuk velük az immunrendszerünket. A lucernacsíra például antioxidáns hatású, kimondottan immunerősítő, a napraforgócsírában pedig még D-vitamin is található.

A felsoroltakon túl érdemes még előnyben részesíteni a hagymát, fokhagymát megbetegedés esetén, illetve friss gyömbérgyökeret tartani otthon: ahogy teába, úgy levesekbe is tehető, remek megfázásűző.

Fontos tudni, hogy sem a vitaminok természetes bevitele, sem a vitaminkészítmények szedése nem nyújt garanciát a fertőzések elkerülésére. Arra pedig főként nincsen bizonyíték, hogy a nagy dózisú vitaminbevitel (pl. 1000 mg C-vitamin naponta) meggátolná vírusfertőzések vagy más betegségek kialakulását a szervezetben. Segítségükkel támogatható az immunrendszer, hogy kevésbé legyen fogékony a fertőzésekre, de biztosra ezekkel sem lehet menni.

A már kialakult betegségek alatt viszont bizonyítottan csökkentik a tüneteket és elősegítik a gyorsabb gyógyulást a különböző vitaminok és antioxidánsok, amelyek a gyümölcsökben találhatók. Azonban ehhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás is: ne feledkezzünk meg a többi vitamin, fehérjék, szénhiderátok fogyasztásáról sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem