16 °C Budapest

Kiderült a C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a filléres, bolti tablettákról

2020. október 31. 07:01

Minden ősszel fontos, hogy még azelőtt feltöltsük szervezetünk vitamin raktárait, mielőtt az influenza és a nátha terjedni kezdene, idén pedig a pandémia második hullámában, amely szakértők szerint az elsőnél súlyosabb lefolyású lesz - különösen figyelni kell az immunrendszer erősítésre. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiemelten ajánlja a C-vitamin bevitelt a járványra való tekintettel. Azonban nem mindegy, hogy a párszáz forintos tablettát vesszük meg a kisbolt kasszájában, vagy a gyógyszertári ellenőrzött készítményeket. A Pénzcentrum most utána járt a titoknak: milyen C-vitamint érdemes szedni? Érdemes méregdrága pirulákra kiszórni a pénzt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője emlékeztetett, az őszi, téli és tavaszi időszak nagyon kedvező a légúti fertőzéseknek, ezért fontos a friss zöldségek, gyümölcsök, valamint a D és C-vitaminok fogyasztása. Erre természetesen minden évszakban, amikor támadnak a szezonális kórokozók, fel szokták hívni a lakosság figyelmét, azonban a koronavírus világjárvány idején még a csapból is ez folyik. Arról azonban kevesebb szó esik, milyen formában vigyük be a hasznos vitamint.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisában 128 darab aszkorbin sav, vagyis C-vitamin tartalmú gyógyszernek minősülő tétel található. Ez azonban csak látszólag sok: valójában ebből rengeteg nem külön termék, csak mondjuk ugyanaz a 200 mg-os C-vitamin tabletta, 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, stb. kiszerelésekben. Van köztük árukapcsolás: tabletta és immunerősítőcsepp. Azokat a készítményeket - ezek nagy számban italporok - melyek tartalmaznak más főhatóanyagot, mint pl. a paracetamol, kihagytuk a számításból. A termékhiánnyal érintett tételeket szintén.

Így, amennyiben a más-más kiszereléseket és a különféle kombinációkat nem tekintjük külön termékeknek, akkor máris látható: mindössze 7 féle filmtabletta, 4 féle pezsgőtabletta, 2 féle csepp, 3 féle tabletta, 2 féle (kemény) kapszula, 3 rágótabletta, 1 szopogatótabletta és 1 injekció van forgalomban, amelynek fő hatóanyaga a C-vitamin és gyógyszernek minősül. Ezzekkel a készítményekkel találkozhatunk a patikákban.

Minden más termék ezeken túl nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként van számontartva.

Étrend-kiegészítőt pedig a közértben, benzinkúton, drogériában, stb. ugyanúgy vehetünk, és jellemzően olcsóbban, mint a gyógyszerként nyilvántartott termékeket. Az OGYÉI bejelentett étrend-kiegészítők listájából 2265 termék esetén említenek C-vitamintartalmat - ez az összes nyilvántartott termék 11,4 százaléka - azonban ezek között bőven akad kombinált vitaminkészítmény.

A listában többek között 91 filmtabletta, 675 tabletta/pirula, 609 kapszula, 7 tabletta és kapszula, 14 pasztilla, 145 gumi- vagy rágótabletta, 16 szopogató tabletta, 185 pezsgőtabletta, 4 gumivitamin, 20 gumicukor/cukorka/drazsé, 198 (ital)por vagy granulátum, 289 folyadék, szirup, gép vagy zselé állagú készítmény található. (De van például C-vitaminos szívószál is.)

Tehát ha a különféle tabletták, kapszula, pirula kiszereléseket nézzük, akkor azt látjuk, hogy a bejelentett készítményeknek mindössze 1 százalékát tennék ki a gyógyszernek minősülő C-vitamin tabletták, kapszulák. A forgalombahozataltól eltiltott készítmények listájában minössze 20 olyan terméket találhatunk, amely tartalmaz C-vitamint, ez az arányon nem változtat, viszont arról nincs tudomásunk, a gyártói részről mely termékek forgalmazását hagyták abba a bejelntés óta. Mindenesetre feltételezhető, hogy 1 százaléknál ez az arány valamivel több a gyakorlatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Étrend-kiegészítőt, vagy gyógyszert érdemes szedni?

Lapunk a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatójának, dr. Marjai Tamásnak a véleményét kérte korábban arról, hogy mindenképp érdemes-e a gyógyszernek minősülő, tehát ellenőrzött készítményeket választani, vagy egy - jellemzően olcsóbb és több helyen beszerezhető - étrend-kiegészítő is megteszi-e, ha immunerősítésről van szó.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni

- tájékoztatta lapunkat a szakember, és hozzátette: lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem feltétlenül az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.

Azon túlmenően, hogy a szakember szerint leginkább az egyéni igényeknek megfelelően érdemes kiválasztani, hogy milyen formában visszük be a C-vitamint - valamely esetben a csak C-vitamint tartalmazó gyógyszerkészítmény, más esetben egy étrend-kiegészítőnek minősülő kombinált multivitamin, vagy pezsgőtabletta lehet a jó megoldás - fontos a hatóanyagtartalom.

A C-vitamin fokozottabb bevitele bizonyítottan segíthet csökkenteni az enyhe légúti megbetegedések tüneteit. A szakirodalomi ajánlások alapján betegség esetén napi 500-1000 mg-ra emelhetjük az aszkorbinsav adagját. Retard készítményekkel ezt napi egyetlen kapszulával vagy tablettával megoldhatjuk, nem retard készítményeknél vegyünk be reggel és este 250-500 mg-os adagokat

- mondta el lapunknak korábban Marjai Tamás, és kiemelte: a betegség ideje alatt sem tanácsos a napi C-vitamin kiegészítés szintjét 2000 mg fölé emelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem