8 °C Budapest

Lement az országos szűrés második fordulója: ennyi fertőzöttet találtak Szlovákiában

MTI
2020. november 9. 22:35

Jelentősen csökkent a kiszűrt fertőzöttek száma és aránya a koronavírus-tesztelés hétvégi, már második fordulójában Szlovákiában az előző hétvégén tartott teszteléshez képest - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, kormánya több tagjával közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

A hétvégi második tesztelési fordulón, amelyen úgynevezett antigén teszteket használtak, 2 millió 44 ezer személy vett részt. Közöttük 13 509 fertőzöttet találtak, ami 0,66 százalékot jelent. A hétfőn közzétett adatok szerint a fertőzöttek aránya az előző koronavírus-tesztelés során kimutatott számokhoz képest 58 százalékos csökkenést mutatott.

A szlovákiai koronavírus-tesztelés második köre az ország 45 járásában zajlott, azokban a járásokban, amelyekben az előző tesztelési kör során a fertőzöttek arányát 0,7 százalék fölött mérték. A most tesztelt 45 járásban, az előző hetihez képest mintegy százezerrel többen vettek részt a vizsgálaton, de kevesebb mint feleannyi fertőzöttet találtak.

Igor Matovic, aki az ország történetének "legnagyobb és legfontosabb" műveletének nevezte a tesztelést, úgy vélekedett, hogy az sikeres volt. Ezt azzal indokolta, hogy jelentősen csökkent a kiszűrt fertőzöttek száma, ami azt jelzi, hogy a fertőzöttek jelentős részét már sikerült kiszűrni és a karanténintézkedések által elkülöníteni.

Matovic ugyanakkor óvatosságra intett, mert mint mondta: "az országra nagyon nehéz téli hónapok várnak" . Ugyanakkor hozzátéve: a kormánynak a tesztelés formájában "erős fegyver" van a kezében. Az országos koronavírus-tesztelés hatékonyságáról a kormányfő álláspontjával ellentétesen vélekedett a Szlovák Orvosi Kamara (SLK), amelynek elnöke, Marián Kollár hétfőn a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az általános tesztelés nem tud segíteni a koronavírus-járvány elleni harcban, nem látni eredményét, sem egészségügyi vagy anyagi előnyeit. Kollár szerint inkább szelektív, célzottan a kockázatos régiókra és helyekre összpontosító tesztelésre lenne szükség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Marek Krajcí egészségügyi miniszter hétfői nyilatkozata szerint az ország idősotthonaiban és a kórházakban továbbra is magas a fertőzöttek aránya, aminek következtében sok orvos és nővér "esett ki a rendszerből", ám a helyzet egyelőre nem kritikus.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában vasárnap mintegy ötezer PCR-tesztet végeztek, és ezek alapján 577 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta 76 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és több mint 906 ezer PCR típusú vírustesztet végeztek el. Jelenleg 1806 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek kórházban. Hivatalos források 366 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem