15 °C Budapest

Érdemes készülni a karanténra: így nem fogsz éhen halni 10-14 napig

2020. november 4. 18:34

A koronavírus járvány első hullámában bebizonyosodott, hogy semmi szükség nincs hónapokra előre betárazni a lisztet vagy a cukrot, hiszen folyamatos volt az élelmiszerboltokban az ellátás. Mostanában azonban egyre többen szembesülnek azzal, hogy bármelyik pillanatban karanténba kényszerülhetünk. Ekkor pedig még az is nagy fejtörést okozhat, hogy mit együnk 10-14 napig, miközben ki sem mozdulhatunk a lakásból. Érdemes ezért előre tervezni erre az időszakra, számba venni, hogy mi mindenre van szükség, és hogy hogyan tudunk majd például friss élelmiszereket beszerezni ez alatt az idő alatt.

A világjárvány tavaszi hulláma idején jelentősen megváltoztak a vásárlási szokásaink. A kezdeti élelmiszer-felhalmozást követően megnyugodtak a kedélyek, rájöttünk, hogy nincs hiány az ellátásban, de ezzel együtt is nagyon jelentősen megugrott az online kereskedelem. Sokan aztán a nyári időszakban is ennél a vásárlási formánál maradtak, a második hullám pedig most még tovább erősíti ezt a tendenciát, hiszen sokan igyekeznek most is elkerülni a forgalmas üzletekben a fertőzésveszélyt.

Mégis minden óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy váratlanul karanténba kerülünk, amikor még az is nagy fejtörést okozhat, hogy mit együnk 10-14 napig, miközben ki sem mozdulhatunk a lakásból. Kétségbe esni persze nem kell, de érdemes előre tervezni erre az időszakra, számba venni, hogy miről kell előre gondoskodni, illetve honnan és hogyan lehet friss élelmiszereket beszerezni majd a karantén alatt.

Egészségeset és finomat

A téli időszakban érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra, különösen így van ez most a járvány idején: erősítjük vele az immunrendszerünket, de segít megőrízni a testsúlyunkat is, ha a karantén miatt kevesebbet tudunk mozogni. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ismeretlen vagy általunk egyébként nem kedvelt alapanyagokból kellene felhalmoznunk.

Olyan élelmiszerekből érdemes tartalékot tárolni otthon, amit valóban gyakran fogyasztunk. Ha nem szeretjük a spenótot, vagy sosem készítettünk még káposztát, ne ezekből vásároljunk be most sem, mert könnyen a kukában végezhetik. Lisztet, élesztőt, cukrot is csak annyit vegyünk előre, ami a napi használaton túl a kéthetes kényszerpihenő alatt szükséges lehet a családban.

Tartós élelmiszerek

Rizs, tészta, különböző hüvelyesek, olaj - ezek az alapvető élelmiszerek sokáig elállnak, ezért mindig jó, ha van belőlük egy-egy csomag tartalék. Itt sem érdemes azonban hatalmas mennyiségeket felhalmozni, de "vésztartaléknak" mindenképp jó, ha tartunk belőlük egy-egy plusz kilónyit.

Mennyi hely van a tárolásra?

Ha nincs nagy fagyasztó-kapacitásunk, nem fogjuk tudni eltárolni hosszú ideig a húst, zöldséget, vagy a megmaradt készételt sem. Érdemes ezért jól átgondolni, hogy mennyit szoktunk fogyasztani ezekből, és a szokásoson túl mindenből legfeljebb plusz egy-egy adagot lefagyasztani későbbre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érintkezésmentes online rendelés

A tartós élelmiszereken túl azonban kevesen tudnak lemondani ezekben a napokban sem a péksüteményekről, vagy a friss zöldségekről, gyümölcsökről, ami a vitaminpótlás miatt ebben az időszakban fontosabb minden másnál. Ezek beszerzésében lehetnek segítségükre a rokonok, barátok, ha van lehetőség az érintkezésmentes átadásra.

De ha ez nem megoldható, akkor Budapesten és több nagyvárosban is van lehetőség online bevásárolni már szinte minden élelmiszert. Jó hír, hogy a megváltozott körülmények és fogyasztói igények miatt a nagy élelmiszerláncok mellett már jópár kisebb bolt, pékség és zöldséges kínálata is elérhető a Wolton keresztül. (Az üzletek listája itt található). Az online vásárlás mellett szól a gyorsaság is, hiszen nem mindegy, mikor érkezik meg az élelmiszer, ha hirtelen kerülünk karanténba.

Főzni sem kell

Ha pedig nem főznénk a karanén ideje alatt, akkor a legváltozatosabb és ízlésünknek legmegfelelőbb készételt is megrendelhetjük a kedvenc éttermeinkből. Mostanra már Budapesten több, mint 1000, vidéken (Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Budaörs) pedig 260 étteremből szállít ki érintkezésmentesen nekünk ebédet vagy vacsorát a Wolt.

Vásárláskor érdemes a kisállatainkkal is számolnunk, nekik is vegyük meg a kedvenc tápjukat, kiegészítőiket, vagy akár az almot is. De ebből is elég, ha 10 napra elegendő tartalék mennyiséget tartunk otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem