7 °C Budapest

Ide menj vásárolni! 132 áruból számoltuk ki, hol legolcsóbbak az alapélelmiszerek

2020. október 10. 06:59

Hat magyarországi bolt, 22 alapélelmiszeres túlélőcsomagjának az értékét hasonlítottuk össze. Ennek eredményeként kiderült, hogy mely boltokban a legolcsóbb, illetve melyekben drágább akkor lebonyolítani egy nagybevásárlást, ha tudatosan mindenből a legolcsóbb terméket szeretnénk megvásárolni. 10 000 forint alá sehol sem sikerült mennünk, de efölött már több ezer forintos eltéréseket tapasztaltunk ugyanazon a termékkosáron. 

A koronavírus-válságra egyfajta reakcióként a GVH által elfogadott kötelezettségvállalás szerint, a Tesco bevezette a Tesco Doboz szolgáltatását, aminek lényege, hogy összeállítottak egy alapvető élelmiszeres bevásárló kosarat, ami 21 élelmiszert továbbá egy 100-as pakk zsebkendőt tartalmaz, és ezt az egész ország területére szállítják is (a kitételekről lentebb!). A terméklista a következő:

  • Paradicsompüré
  • Cukor
  • Liszt
  • Kávé
  • Lekvár
  • Csokoládé
  • Halkonzerv
  • Tej
  • Kenyér
  • Tea
  • Instant burgonyapüré
  • Hüvelyesek
  • Konzerv zöldségek
  • Tészta
  • Konzerv készétel
  • Leveskocka
  • Kakaó
  • Olaj
  • Papírzsebkendő
  • Puding
  • Gyümölcskonzervek

A listán szereplő termékek márkái igen változatosak, de általában jellemzően sajátmárkás termékekről van szó, illetve amik a legolcsóbbak. Persze a teljes összeállításban szerepelnek márkás termékek is, sok helyen potenciális helyettesítőként, ám információink szerint, mivel előre összeállított dobozokról van szó, ezért általában jól körülhatárolható mely termékek kerülnek bele a dobozba.

A teljes összeállítást úgy kell értelmezni, hogy az adott termékből mindig a legnagyobb mennyiséggel szereplő áru a mennyiségi mérvadója a termékcsoportnak. Tehát például vegyük a dobozóból a kakaót, itt a hiper 4 lehetőséget ad meg, amik bekerülhetnek a csomagunkba. Ezek közül az 1kg-s a legnagyobb, tehát bármelyik termék is kerüljön be a rendelésünkbe, összesen 1kg kakaót fogunk kapni. Lehet, hogy egy termék lesz, ami egy kilót nyom, de lehet hogy egy 800 és 200 grammosból fog összeállni a végeredmény.

A csomag másik plánéja, hogy kizárólag olyan településekre lehet rendelni, ahol amúgy nem elérhető a Tesco Online Bevásárlása, ami gyakorlatilag egész Magyarországot jelenti, kivéve Budapestet és néhány nagyobb megyeszékhelyet. Eddig a fontosabb tudnivalókat, de most következzen a legfontosabb. Az alapélelmiszerekből álló túlélő csomagot a hiper

11 499 forintos, fix áron kínálja.

Ennél tehát se többet, se kevesebbet nem kell fizetnie senkinek a pakkért. Az ár láttán kíváncsiak lettünk arra, mennyibe kerülne ugyanilyen elvek szerint összeállítani egy alapélelmiszeres csomagot más bolt webshopját használva. Azért hogy ezt kiderítsük, ugyanezt a listát összeállítottuk a 

  • Spar,
  • Auchan,
  • Príma,
  • Groby,
  • és a Kifli webshopjában is.

Fontos megjegyezni (!), hogy az összes webshopban az adott termékkategóriából mindig a legolcsóbbat vettük figyelembe, követve azt a vezérelvet, hogy minden termékkör megközelítőleg ugyanolyan súlyban legyen benne a kosarunkban. Voltak azonban problémásabb tételek, így például a sűrített paradicsom, vagy a zöldségkonzerveknél elég elértő a boltok kínálata a mennyiségi lehetőségeket figyelembe véve.

Éppen ezért bár nem számottevő, de mégiscsak méretbeli, így értékbeli különbség is lehet az általunk számolt kosarak és a Tesco Doboz között.

Elképzelhető tehát, hogy például a Tescótól egy 400 grammos fehérbab-konzervet kap valaki, míg mi az összes bolt esetében minimum egy 670 grammos csemegekukorica-konzervvel számoltunk, ugyanez igaz lehet az étolajra is, lehet valakinek a dobozába 1 literes lesz, de mi konzekvensen mindenhol 2 literrel számoltunk. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy éppen akciós árakat sehol nem vettünk figyelembe.

Azt is érdemes tudni, hogy a tescós csomagár már tartalmazza a szállítási költséget, így mi is minden bolt esetében hozzácsaptuk a végösszeghez a lehető legolcsóbban elérhető szállítási költséget. Ténykérdés, és egyben feloldhatatlan ellentét, hogy mi olyan helyre tudunk rendelni az általunk vizsgált boltokból, ahová azok amúgy szállítanak, a Tesco esetében pedig pont fordított a helyzet, Budapesten tehát a Tesco dobozát senki nem tudja megrendelni, ellenben például Egerben csak azt lehetne, és azokat nem, amikkel mi ebben a cikkben számoltunk. Az összehasonlításnál ezt tartsuk szem előtt!

Lássuk a medvét!

Ahogy a grafikonon látszik, az úgynevezett alapélelmiszeres túlélőcsomagunkat egy tetszőleges budapesti címre a Sparban tudjuk összeállítani, hangsúlyozottan a legolcsóbb termékekből. A pakk összesen 10 025 forintunkba kerülni, ami házhozszállítással 10 724 forint lenne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Második helyen az Auchan végzett, ott 11 453 forintért tudunk bevásárolni, amit aztán 12 143-ért hoz házhoz a hiper. A harmadik legolcsóbb összehasonlításunkban a Príma lett, dobozunkért itt 12 322 forintot kellett fizetnünk, ami szállítási díjjal 12 821 forintra kúszott fel.

Összegben a negyedik helyen a Groby végzett, itt 13 968 forint lenne a túlélőcsomagunk, ami szállítással 14 958 forintra emelkedett. Legdrágább helyre a Kifli.hu futott be, itt 15 851 forintba került a csomagunk, igaz itt gyümölcskonzervet nem találtunk, ezért helyette egy valamivel drágább kajszibarack befőtt került be, ami jócskán többe kerül, mint a vetélytársak konzervei. Így azonban legalább megugrottuk a 15 000 forintos szállítási korlátot, azaz ingyen kapnánk kézhez a rendelt árut, ha ezt nem értük volna el, úgy 1 500 forintot kellene fizetnünk a szállításért.

Ne olyan hevesen

A végső számokat nézve ugyanakkor néhány "új vásárló" kedvezménnyel is lehet számolni, a Prímánál például az első vásárlásra 2 000 forint kedvezmény érvényesíthető, aminek következtében a végösszeg 10 322 forint lenne, amivel a 2. legolcsóbb lenne a boltlánc. Ráadásul mivel a Prímánál 10 000 forintos végösszeg alatt kell még további plusz pénzt fizetni a szállítási díjra, mivel ezt meghaladtuk még a kedvezménnyel is, ezért 499 forintba lenne a házhozszállítás. Ennek következtében a végösszeg 10 821 forint lenne. Ez pedig alig 100 forinttal lenne drágább, mint a legolcsóbb Spar.  

Az Auchan online shopban is elérhető egy akció, mely szerint, ha valaki először vásárol, és a kosárösszege meghaladja a 10 000 forintot, akkor csupán 1 forintba kerül a szállítási költség. Ha ezt valaki érvényesíteni tudja, akkor a hipernél 11 454 forintot kellene kiperkálnia a csomagért, amivel előznék a Tesco dobozát. A többi boltnál jelenleg nem találtunk belépőknek szánt akciókat. 

Ha tehát minden elérhető kedvezménnyel számolunk, akkor a következőképpen alakul a végső sorrend, szállítási díjjal kalkulálva:

  • Spar pakk - 10 724 forint
  • Príma pakk - 10 821 forint
  • Auchan pakk - 11 454 forint
  • Tesco Doboz - 11 499 forint
  • GRoby pakk - 14 958 forint
  • Kifli pakk - 15 851 forint

Akit pedig tételesen is érdekelnek az egyes boltok termék/ár-listái azok a lenti táblázatban tudnak kutakodni:

Kutatást végez Olvasói körében a Pénzcentrum!

Ahogy a világon, Magyarországon is nagy probléma az élelmiszerpazarlás. A hazai élelmiszerhulladékok felét a magyar háztartások termelik, ezt pedig jelentősen le lehetne csökkenteni. Lapunk most arra kíváncsi, hogy milyen változásokat idézett elő a koronavírus-járvány a magyarok vásárlási, főzési, ételtárolási, és hulladékkezelési szokásaiban. Az élelmiszerpazarláson rontott-e a járvány, vagy éppenhogy kevesebb étel landolt a szemétben? Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd Te is a munkánkat!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem