7 °C Budapest

Ezek a gyomorfekély tünetei: Mi a gyomorfekély, a gyomorfekély mitől alakul ki, gyomorfekély diéta

2020. október 4. 11:44

Mennyi idő alatt alakul ki a gyomorfekély, mi az a gyomorfekély diéta? Mutatjuk, a gyomorfekély hol fáj, milyen a jó gyomorfekély étrend és hogy működik a gyomorfekély kezelése.

Az emésztőrendszeri megbetegedések a lakosság kifejezetten nagy hányadát érintik: a magyarok 6%-a szenved a gyomorfekély vagy a nyombélfekély tüneteitől, a reflux pedig még gyakoribb. Mi az oka a gyomorfekély és más fekéllyel összefüggésbe hozható, fájdalmas panaszoknak? Cikkünkben leírjuk, mi a gyomorfekély, hogyan függ össze a reflux, a gyomorfekély és a nyombélfekély, a gyomorfekély hol fáj, mik a gyomorfekély tünetei, és hogy a gyomorfekély mitől alakul ki. A gyomorfekély diéta segíthet a már meglévő gyomorfekély panaszok csillapítására, sőt, a helyes gyomorfekély étrend akár meg is szüntetheti a problémát!

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor kisgörbületén és a nyombél felső, kezdeti szakaszán kialakuló szövethiány, amelyet a gyomor nyálkahártyájának önemésztése okoz. A gyomorsav alapvetően nem eredményez ilyen problémákat, ám stressz és más külső hatások idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak, ekkor pedig a gyomorsav szövetmaró hatása érvényesül szervezetünkben. A szövethiány akkortól gyomorfekély, ha a károsult terület elétre az 5mm-es átmérőt. A gyomorfekély a nyálkahártya és a szövetek több rétegét is érintheti, legsúlyosabb szövődményei közé a gyomor kilyukadása és a gyomorrák tartozik.

A gyomorfekély okozta fájdalom akkor jön elő, amikor a kisebesedett, nyálkahártya nélküli gyomorfelület találkozik az erős, agresszív gyomorsavval, annak maró hatása pedig tovább növelheti, mélyítheti a károsult területet.

A gyomorfekély hol fáj?

A gyomor a has felső részén, a köldöktől fölfelé, a bordák alatt helyezkedik el, középen; gyomorfekély esetén ezen a környéken érzünk tompa, égető, savas fájdalmat, amely ritka, súlyos esetben késszúrásszerű, éles nyilallással is járhat - ezesetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Nyombélfekély

A nyombélfekélyt általában egy kalap alá vesszük a gyomorfekéllyel. A fekélyesedés problémája ugyanaz, ám a nyombél valójában egy másik szerv: nyombélnek nevezzük a vékonybél azon felső részét, amely közvetlenül a gyomorhoz kapcsolódik, innen ömlik a savas gyomortartalom a bélrendszerbe. A gyomorsavnak a nyombélben kellene semlegesednie, ám, ha ez nem történik meg, fekély alakul ki.

Reflux

A reflux a gyomorfekély nyelőcső-megfelelője, ritkábban savas szövetkárosodás, alapvetően a nyelőcső záróizmainak gyengesége. Reflux esetén a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, szájüregbe, ezáltal savas szájízt, gyakori csuklást és böfögést, égő érzést, száraz köhögést és fokozott fogszuvasodást okoz.

A gyomorfekély tünetei: Mik a gyomorfekély jelei?

  • A gyomorszáj környékén fellépő tompa, égő fájdalom, ami közvetlenül étkezés után megszűnik (ha a fádalom a hátba sugárzik, a gyomorfekély a hasnyálmirigy irányában gyarapszik);
  • Éhségfájdalom: a gyomor kiürülése során visszatérő fájdalom, étkezés után 1-3 órán belül;
  • Ritkábban nyelési nehézségek, gyomorégés, émelygés, felböfögés;
  • Idős korban a betegség veszélyesebb, mert elmaradhatnak a fájdalmas tünetek;
  • Késszúrásszerű éles fájdalom: utalhat vérzésre, átlyukadásra;
  • Vérhányás és a gyomorba jutó vér okozta szurokszéklet.

A gyomorfekély mitől alakul ki?

Régebben úgy gondolták, a gyomorfekély pusztán a táplálkozásnak tulajdonítható. Igaz, hogy a fűszeres ételek, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás közrejátszik a gyomorfekély kialakulásában, ám önmagában ritkán okozza azt. Az örökletesség tényére az orvosok még nem találtak bizonyítékot, ám tény, hogy sokaknak veleszületett hajlama van gyomorfekély kialakulására. Nézzük, a gyomorfekély mitől alakul ki!

  • Helicobacter pylori: a gyomorfekély létrejöttének 60-70%-ért ez a különleges felépítésű baktérium felelős. A Helicobacter képes megélni a gyomornyálkahártya szélsőségesen savas környezetében is. A fejlődő világban a lakosság 80-90%-a, a fejlett országokban az emberek 40%-a hordozza a kórokozót. A Helicobacter hordozóinak 10-15%-nál alakul ki gyomorfekély.
  • Zollinger-Ellison-szindróma: ritka betegség, amely a gyomorfekély megbetegedések 1%-ért felelős. A hasnyálmirigyben létrejövő kisméretű daganat áll a háttérben, amely a gyomorsavtermelést fokozó gasztrin nevű hormont termeli. Ilyen esetben a gyomorban és a nyombélben nem tipikus, többszörös gyomorfekély jön létre.
  • Gyógyszerek mellékhatása: szteroidok, NSAID típusú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is lehetnek a gyomorfekély okozói;
  • Sérülések, fertőzések: baleset, súlyos sebesülés, sokkhatás;
  • Stressz;
  • Dohányzás; alkohol, zsíros és fűszeres ételek, édességek túlzott fogyasztása.

Mennyi idő alatt alakul ki a gyomorfekély?

A gyomorfekély tünetei 20-50 éves kor között jelentkezhetnek először, de maga a betegség inkább a középkorúakra, az 50 éves korosztályra jellemző probléma. A gyomorfekély keletkezéséhez nem kellenek évek: nagyobb trauma, stressz hatására akár 2-3 nap alatt is létrejöhet a betegség.

A gyomorfekély szövődményei

  • Vérzés: a gyomorfekély súlyosabb eseteiben a sav lemarja az érfalakat, így vérzés alakul ki - szurokszéklet láttán következtethetünk erre.
  • Perforáció: a súlyos fekély a gyomorfal kilyukadását okozhatja, ekkor a gyomorsav a hasüregbe jut és súlyos hashártyagyulladást okoz. Ilyen veszélyes esetben a pácienst mielőbb megműtik.
  • Gyomorszűkület: a gyomor és a nyombél közti izomgyűrű szűkülete, amely akkor alakul ki, ha a gyomorfekély vagy nyombélfekély hosszú időn keresztül fennáll és a szövet behegesedik. A heges szövet miatt a gyomortartalom nem tud a gyomorból megfelelően a nyombélbe ürülni - emiatt a gyomor mozgása korlátozódik, majd gyomortágulat alakul ki. A gyomortágulatban rekedt étel hányás útján távozik.
  • Gyomorrák: a gyomorfekélyek 5%-a fajul rosszindulatú daganattá.

A gyomorfekély diagnosztizálása

A legtöbb beteg a gyomorfekély meglétére utaló fájdalmas panaszok hatására fordul orvoshoz. A gyomorfekély diagnózisának felállítása endoszkópos gyomorvizsgálat (gyomortükrözés, szövettani mintavétel) és Helicobacter pylori kimutatásával történik.

A gyomorfekély kezelése

Gyomorfekély diagnosztizálása esetén elengedhetetlen a radikális életmódváltás: a gyomorfekély diéta alkalmazása, a káros szenvedélyek elhagyása, a stresszelő körülmények megszüntetése és a sport (főleg a hasfal erősítése). Gyógyszeres kezelés esetén a következő szereket alkalmazzák:

  • gyomorsav-elválasztást gátló szerek, savlekötők: gátolják, semlegesítik a képződött gyomorsavat;
  • protonpumpa gátlók: a gyomorsavtermelő gyomorsejtek működését gátolják;
  • filmképző szerek: filmes bevonatot képeznek a sebesült nyálkahártyán, ezzel védik azt a savval szemben.

Gyomorfekély diéta

Gyomorfekély esetén a szakorvosunk gyomorfekély étrend felállításával kezdi a kezelést, amely mellett a probléma súlyosságától függően kaphatunk gyógyszeres terápiát is. A gyomorfekély diéta alapja, hogy csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek közömbösítik a gyomor savas kémhatását. A következő tanácsok vonatkoznak a gyomorfekély tüneteitől szenvedőkre:

  • A magas keményítőtartalmú szénhidrátok viszonylag rövid ideig tartózkodnak gyomrunkban, de gyomorfekély szempontjából ezek a legjobb savkötők. Ha a gyomorsav diéta mellett is figyelünk alakunkra, a kenyér, kekszek, tészták és pékáruk helyett válasszuk a zabot, a rizst és a burgonyát!
  • Habár a zsír jól megköti a savat, nem szabad sokat fogyasztani belőle, mert nehezen emészthető és refluxot okoz. Részesítsük előnyben a növényi zsiradékokat (kókuszzsír, margarin)!
  • A folyadékok csak rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, így nem közömbösítik a savelválasztást, ám javallott minél több mentesvizet fogyasztani. Bevásárláskor válasszunk nyugodtan lúgosított vizet!
  • Nagy szükségünk van a rostos táplálkozásra: a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek elengedhetetlen fontosságúak egészségügyi szempontból, ám gondosan meg kell válogatnunk, melyik típusokat bírja el a gyomrunk! Gyomorfekély esetén javasoljuk, felejtsük el a savas citrusokat, együnk inkább olyan lúgosító élelmiszereket, mint a banán, a zöldborsó, az avokádó, a répa és még sokan mások!

Összegzés: a gyomorfekély megelőzése

Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk refluxra, gyakori a gyomorégésünk, fájdalmas tüneteket produkálunk, sőt, ezek a problémák egyre hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen váltsunk életmódot és keressünk fel egy szakorvost. Így, hogy tudjuk, a gyomorfekély mi az, ma már gyógyszerekkel, helyes, lúgosító táplálkozással kezelhető, kellő odafigyeléssel pedig nem, vagy csak nagyon ritkán történnek súlyos elváltozások. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fontos a sport, főleg a hasfal erősítése, emellett tegyünk meg minden magunktól telhetőt a stressz elkerülésére (akár munkahelyváltás árán is), ugyanis a rossz idegi, lelki állapot nem csak a gyomorfekély, hanem számos más stresszbetegség forrása is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm