9 °C Budapest

Ezek a gyomorfekély tünetei: Mi a gyomorfekély, a gyomorfekély mitől alakul ki, gyomorfekély diéta

2020. október 4. 11:44

Mennyi idő alatt alakul ki a gyomorfekély, mi az a gyomorfekély diéta? Mutatjuk, a gyomorfekély hol fáj, milyen a jó gyomorfekély étrend és hogy működik a gyomorfekély kezelése.

Az emésztőrendszeri megbetegedések a lakosság kifejezetten nagy hányadát érintik: a magyarok 6%-a szenved a gyomorfekély vagy a nyombélfekély tüneteitől, a reflux pedig még gyakoribb. Mi az oka a gyomorfekély és más fekéllyel összefüggésbe hozható, fájdalmas panaszoknak? Cikkünkben leírjuk, mi a gyomorfekély, hogyan függ össze a reflux, a gyomorfekély és a nyombélfekély, a gyomorfekély hol fáj, mik a gyomorfekély tünetei, és hogy a gyomorfekély mitől alakul ki. A gyomorfekély diéta segíthet a már meglévő gyomorfekély panaszok csillapítására, sőt, a helyes gyomorfekély étrend akár meg is szüntetheti a problémát!

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor kisgörbületén és a nyombél felső, kezdeti szakaszán kialakuló szövethiány, amelyet a gyomor nyálkahártyájának önemésztése okoz. A gyomorsav alapvetően nem eredményez ilyen problémákat, ám stressz és más külső hatások idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak, ekkor pedig a gyomorsav szövetmaró hatása érvényesül szervezetünkben. A szövethiány akkortól gyomorfekély, ha a károsult terület elétre az 5mm-es átmérőt. A gyomorfekély a nyálkahártya és a szövetek több rétegét is érintheti, legsúlyosabb szövődményei közé a gyomor kilyukadása és a gyomorrák tartozik.

A gyomorfekély okozta fájdalom akkor jön elő, amikor a kisebesedett, nyálkahártya nélküli gyomorfelület találkozik az erős, agresszív gyomorsavval, annak maró hatása pedig tovább növelheti, mélyítheti a károsult területet.

A gyomorfekély hol fáj?

A gyomor a has felső részén, a köldöktől fölfelé, a bordák alatt helyezkedik el, középen; gyomorfekély esetén ezen a környéken érzünk tompa, égető, savas fájdalmat, amely ritka, súlyos esetben késszúrásszerű, éles nyilallással is járhat - ezesetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Nyombélfekély

A nyombélfekélyt általában egy kalap alá vesszük a gyomorfekéllyel. A fekélyesedés problémája ugyanaz, ám a nyombél valójában egy másik szerv: nyombélnek nevezzük a vékonybél azon felső részét, amely közvetlenül a gyomorhoz kapcsolódik, innen ömlik a savas gyomortartalom a bélrendszerbe. A gyomorsavnak a nyombélben kellene semlegesednie, ám, ha ez nem történik meg, fekély alakul ki.

Reflux

A reflux a gyomorfekély nyelőcső-megfelelője, ritkábban savas szövetkárosodás, alapvetően a nyelőcső záróizmainak gyengesége. Reflux esetén a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, szájüregbe, ezáltal savas szájízt, gyakori csuklást és böfögést, égő érzést, száraz köhögést és fokozott fogszuvasodást okoz.

A gyomorfekély tünetei: Mik a gyomorfekély jelei?

  • A gyomorszáj környékén fellépő tompa, égő fájdalom, ami közvetlenül étkezés után megszűnik (ha a fádalom a hátba sugárzik, a gyomorfekély a hasnyálmirigy irányában gyarapszik);
  • Éhségfájdalom: a gyomor kiürülése során visszatérő fájdalom, étkezés után 1-3 órán belül;
  • Ritkábban nyelési nehézségek, gyomorégés, émelygés, felböfögés;
  • Idős korban a betegség veszélyesebb, mert elmaradhatnak a fájdalmas tünetek;
  • Késszúrásszerű éles fájdalom: utalhat vérzésre, átlyukadásra;
  • Vérhányás és a gyomorba jutó vér okozta szurokszéklet.

A gyomorfekély mitől alakul ki?

Régebben úgy gondolták, a gyomorfekély pusztán a táplálkozásnak tulajdonítható. Igaz, hogy a fűszeres ételek, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás közrejátszik a gyomorfekély kialakulásában, ám önmagában ritkán okozza azt. Az örökletesség tényére az orvosok még nem találtak bizonyítékot, ám tény, hogy sokaknak veleszületett hajlama van gyomorfekély kialakulására. Nézzük, a gyomorfekély mitől alakul ki!

  • Helicobacter pylori: a gyomorfekély létrejöttének 60-70%-ért ez a különleges felépítésű baktérium felelős. A Helicobacter képes megélni a gyomornyálkahártya szélsőségesen savas környezetében is. A fejlődő világban a lakosság 80-90%-a, a fejlett országokban az emberek 40%-a hordozza a kórokozót. A Helicobacter hordozóinak 10-15%-nál alakul ki gyomorfekély.
  • Zollinger-Ellison-szindróma: ritka betegség, amely a gyomorfekély megbetegedések 1%-ért felelős. A hasnyálmirigyben létrejövő kisméretű daganat áll a háttérben, amely a gyomorsavtermelést fokozó gasztrin nevű hormont termeli. Ilyen esetben a gyomorban és a nyombélben nem tipikus, többszörös gyomorfekély jön létre.
  • Gyógyszerek mellékhatása: szteroidok, NSAID típusú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is lehetnek a gyomorfekély okozói;
  • Sérülések, fertőzések: baleset, súlyos sebesülés, sokkhatás;
  • Stressz;
  • Dohányzás; alkohol, zsíros és fűszeres ételek, édességek túlzott fogyasztása.

Mennyi idő alatt alakul ki a gyomorfekély?

A gyomorfekély tünetei 20-50 éves kor között jelentkezhetnek először, de maga a betegség inkább a középkorúakra, az 50 éves korosztályra jellemző probléma. A gyomorfekély keletkezéséhez nem kellenek évek: nagyobb trauma, stressz hatására akár 2-3 nap alatt is létrejöhet a betegség.

A gyomorfekély szövődményei

  • Vérzés: a gyomorfekély súlyosabb eseteiben a sav lemarja az érfalakat, így vérzés alakul ki - szurokszéklet láttán következtethetünk erre.
  • Perforáció: a súlyos fekély a gyomorfal kilyukadását okozhatja, ekkor a gyomorsav a hasüregbe jut és súlyos hashártyagyulladást okoz. Ilyen veszélyes esetben a pácienst mielőbb megműtik.
  • Gyomorszűkület: a gyomor és a nyombél közti izomgyűrű szűkülete, amely akkor alakul ki, ha a gyomorfekély vagy nyombélfekély hosszú időn keresztül fennáll és a szövet behegesedik. A heges szövet miatt a gyomortartalom nem tud a gyomorból megfelelően a nyombélbe ürülni - emiatt a gyomor mozgása korlátozódik, majd gyomortágulat alakul ki. A gyomortágulatban rekedt étel hányás útján távozik.
  • Gyomorrák: a gyomorfekélyek 5%-a fajul rosszindulatú daganattá.

A gyomorfekély diagnosztizálása

A legtöbb beteg a gyomorfekély meglétére utaló fájdalmas panaszok hatására fordul orvoshoz. A gyomorfekély diagnózisának felállítása endoszkópos gyomorvizsgálat (gyomortükrözés, szövettani mintavétel) és Helicobacter pylori kimutatásával történik.

A gyomorfekély kezelése

Gyomorfekély diagnosztizálása esetén elengedhetetlen a radikális életmódváltás: a gyomorfekély diéta alkalmazása, a káros szenvedélyek elhagyása, a stresszelő körülmények megszüntetése és a sport (főleg a hasfal erősítése). Gyógyszeres kezelés esetén a következő szereket alkalmazzák:

  • gyomorsav-elválasztást gátló szerek, savlekötők: gátolják, semlegesítik a képződött gyomorsavat;
  • protonpumpa gátlók: a gyomorsavtermelő gyomorsejtek működését gátolják;
  • filmképző szerek: filmes bevonatot képeznek a sebesült nyálkahártyán, ezzel védik azt a savval szemben.

Gyomorfekély diéta

Gyomorfekély esetén a szakorvosunk gyomorfekély étrend felállításával kezdi a kezelést, amely mellett a probléma súlyosságától függően kaphatunk gyógyszeres terápiát is. A gyomorfekély diéta alapja, hogy csak olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek közömbösítik a gyomor savas kémhatását. A következő tanácsok vonatkoznak a gyomorfekély tüneteitől szenvedőkre:

  • A magas keményítőtartalmú szénhidrátok viszonylag rövid ideig tartózkodnak gyomrunkban, de gyomorfekély szempontjából ezek a legjobb savkötők. Ha a gyomorsav diéta mellett is figyelünk alakunkra, a kenyér, kekszek, tészták és pékáruk helyett válasszuk a zabot, a rizst és a burgonyát!
  • Habár a zsír jól megköti a savat, nem szabad sokat fogyasztani belőle, mert nehezen emészthető és refluxot okoz. Részesítsük előnyben a növényi zsiradékokat (kókuszzsír, margarin)!
  • A folyadékok csak rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, így nem közömbösítik a savelválasztást, ám javallott minél több mentesvizet fogyasztani. Bevásárláskor válasszunk nyugodtan lúgosított vizet!
  • Nagy szükségünk van a rostos táplálkozásra: a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek elengedhetetlen fontosságúak egészségügyi szempontból, ám gondosan meg kell válogatnunk, melyik típusokat bírja el a gyomrunk! Gyomorfekély esetén javasoljuk, felejtsük el a savas citrusokat, együnk inkább olyan lúgosító élelmiszereket, mint a banán, a zöldborsó, az avokádó, a répa és még sokan mások!

Összegzés: a gyomorfekély megelőzése

Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk refluxra, gyakori a gyomorégésünk, fájdalmas tüneteket produkálunk, sőt, ezek a problémák egyre hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen váltsunk életmódot és keressünk fel egy szakorvost. Így, hogy tudjuk, a gyomorfekély mi az, ma már gyógyszerekkel, helyes, lúgosító táplálkozással kezelhető, kellő odafigyeléssel pedig nem, vagy csak nagyon ritkán történnek súlyos elváltozások. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fontos a sport, főleg a hasfal erősítése, emellett tegyünk meg minden magunktól telhetőt a stressz elkerülésére (akár munkahelyváltás árán is), ugyanis a rossz idegi, lelki állapot nem csak a gyomorfekély, hanem számos más stresszbetegség forrása is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm