Így áll most a COVID-vakcina utáni vesszőfutás: többen karnyújtásnyira a sikertől

Így áll most a COVID-vakcina utáni vesszőfutás: többen karnyújtásnyira a sikertől

2020. szeptember 4. 11:00

Tovább folyik a hajsza a hatásos koronavírus-oltóanyag után: a WHO közel 200 potenciális vakcinát tart számon, több szer már tesztelési fázisban van. Akadnak nagyon ígéretesek is: a Sanofi és az Oxfordi Egyetem kutatói is már nagyon közel járnak a megoldáshoz.

Folytatódik a versenyfutás a kotonavírus elleni vakcina fejlesztésében: a Sanofi például tegnap jelentette be, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a hatásos védőoltás megalkotásához, elkezdték az első és második fázisú humán kísérleteket. Az első, illetve második fázisú tesztek során 440 egészséges, 18-49 év közötti, valamint 50 év feletti önkéntes kapja meg a szert, az előzetes eredményeket decemberre várják. A francia vállalat egyébként kétfajta vakcinát is fejleszt: az egyikhez influenzaoltást, valamint a GlaxoSmithKline adjuvánsát használják, a másik pedig egy hírvivő RNS alapú technológia.

Oroszország közben a Sputnik V nevű oltóanyagot készül tömeggyártani és piacra dobni, az anyagot feltételesen jegyezték be augusztus elején. Ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsan lefolytatott vizsgálatok miatt túl hamar kerülhet forgalomba az anyag, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Nagy reményeket fűznek az Oxfordi Egyetem vakcinájához is, amely sikeres immunválaszt váltott ki a múlt hónapban 1077 ember bevonásával végzett teszteken. A Lancet nevű tudományos folyóirat arról számolt be: a beadástól számított 14 napon belül T-sejt választ váltott ki, antitest-választ pedig 28 napon belül produkálhat az ember.

A WHO közel 200 potenciális oltóanyagot tart számon, a Guardian gyűjtése szerint ezek zöme preklinikai szakaszban van, amikor csak állatokon kísérleteznek. 25 tart az I. fázisú vizsgálatoknál, ahol egy kisebb embercsoportnak adják be a szert, hogy megállapítsák, biztonságos-e. 15 vakcinajelölt van a II. szakaszban, ahol több száz ember kapja meg, hogy a kutatók kiértékeljék a további biztonsági kockázatokat, valamint az adagolást is kikísérletezzék.

A III. szakasznál jelenleg hét potenciális oltóanyag tart: ebben már több ezer ember vesz részt, itt már a legvégső biztonsági kérdéseket is megválaszolják, és a mellékhatásokat is feljegyzik. Az Oxfordi Egyetem egyébként oltásának nem voltak veszélyes mellékhatásai, de a vizsgálat résztvevőinek 70 százaléka fejfájást vagy lázat tapasztalt, amely a tudósok szerint paracetamollal kezelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08