27 °C Budapest
Így áll most a COVID-vakcina utáni vesszőfutás: többen karnyújtásnyira a sikertől

Így áll most a COVID-vakcina utáni vesszőfutás: többen karnyújtásnyira a sikertől

2020. szeptember 4. 11:00

Tovább folyik a hajsza a hatásos koronavírus-oltóanyag után: a WHO közel 200 potenciális vakcinát tart számon, több szer már tesztelési fázisban van. Akadnak nagyon ígéretesek is: a Sanofi és az Oxfordi Egyetem kutatói is már nagyon közel járnak a megoldáshoz.

Folytatódik a versenyfutás a kotonavírus elleni vakcina fejlesztésében: a Sanofi például tegnap jelentette be, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a hatásos védőoltás megalkotásához, elkezdték az első és második fázisú humán kísérleteket. Az első, illetve második fázisú tesztek során 440 egészséges, 18-49 év közötti, valamint 50 év feletti önkéntes kapja meg a szert, az előzetes eredményeket decemberre várják. A francia vállalat egyébként kétfajta vakcinát is fejleszt: az egyikhez influenzaoltást, valamint a GlaxoSmithKline adjuvánsát használják, a másik pedig egy hírvivő RNS alapú technológia.

Oroszország közben a Sputnik V nevű oltóanyagot készül tömeggyártani és piacra dobni, az anyagot feltételesen jegyezték be augusztus elején. Ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsan lefolytatott vizsgálatok miatt túl hamar kerülhet forgalomba az anyag, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Nagy reményeket fűznek az Oxfordi Egyetem vakcinájához is, amely sikeres immunválaszt váltott ki a múlt hónapban 1077 ember bevonásával végzett teszteken. A Lancet nevű tudományos folyóirat arról számolt be: a beadástól számított 14 napon belül T-sejt választ váltott ki, antitest-választ pedig 28 napon belül produkálhat az ember.

A WHO közel 200 potenciális oltóanyagot tart számon, a Guardian gyűjtése szerint ezek zöme preklinikai szakaszban van, amikor csak állatokon kísérleteznek. 25 tart az I. fázisú vizsgálatoknál, ahol egy kisebb embercsoportnak adják be a szert, hogy megállapítsák, biztonságos-e. 15 vakcinajelölt van a II. szakaszban, ahol több száz ember kapja meg, hogy a kutatók kiértékeljék a további biztonsági kockázatokat, valamint az adagolást is kikísérletezzék.

A III. szakasznál jelenleg hét potenciális oltóanyag tart: ebben már több ezer ember vesz részt, itt már a legvégső biztonsági kérdéseket is megválaszolják, és a mellékhatásokat is feljegyzik. Az Oxfordi Egyetem egyébként oltásának nem voltak veszélyes mellékhatásai, de a vizsgálat résztvevőinek 70 százaléka fejfájást vagy lázat tapasztalt, amely a tudósok szerint paracetamollal kezelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?