13 °C Budapest
ELTE: a fertőzési hullám egyetemi rendezvényekhez, szórakozóhelyekhez köthető

ELTE: a fertőzési hullám egyetemi rendezvényekhez, szórakozóhelyekhez köthető

2020. augusztus 30. 20:59

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem értesülései szerint valószínűsíthetően több koronavírus-fertőzött van Magyarországon, mint amit a bejelentett számok mutattak - derült ki egy levélből, amit a TTK oktatási dékánhelyettese a hallgatónak küldött. A Pénzcentrum birtokába került üzenetben Müller Viktor a többi mellett azt írta, a fertőzésszám megnövekedésében szerepe lehetett az egyetemi rendezvényeknek és a szórakozóhelyeknek. Kiderült, hogy miképpen bonyolítják le a következő félévet a természettudományi karon. Müller Viktor hallgatóknak küldött levelét alább, vátoztatás nélkül közöljük!

Ezt a levelet küldte ki az ELTE TTK oktatási dékánhelyettese az egyetem hallgatóinak, Müller Viktor sorait változtatás nélkül közöljük:

"Tisztelt Hallgatók!

Az elmúlt napok emelkedő fertőzési esetszámait látva a Kar vezetése úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megtiltja a TTK-n meghirdetett valamennyi előadás és - a labor-, terep- és szakmai gyakorlatok kivételével - gyakorlat jelenléti formában történő megtartását. Ezeket az óratípusokat augusztus 31-től távolléti formában kell oktatni. Jelenléti formában a laborgyakorlat, szakmai gyakorlat és terepgyakorlat típusú tárgyak oktatása folytatható.

A "hibrid" oktatási rend kidolgozásakor kezdettől számítottunk arra, hogy a járványügyi helyzet romlása kikényszerítheti a jelenléti oktatás korlátozását vagy megszüntetését. Bíztunk benne, hogy ez később fog bekövetkezni.

Értesüléseink szerint a valószínűsíthető COVID-19 fertőzések száma jelentősen meghaladja a diagnózissal megerősített esetekét, emellett az elmúlt napok fertőzési hulláma nagyon magas arányban érinti az egyetemi hallgatók korosztályát, számos fertőzési góc egyetemi (nem ELTE!) szervezésű rendezvényhez, illetve jelentős részben fiatalok által látogatott szórakozóhelyekhez köthető. A még néhány nappal ezelőtt is érvényes helyzethez képest jelentősen megugrott annak a veszélye, hogy a jelenléti oktatás - még az eredetileg tervezett, korlátozott formában is - az egyetemen terjedő fertőzési láncokhoz vezet. Ez a kockázat elérte azt a szintet, amit nem tartunk
elfogadhatónak, kollégáink és hallgatóink egészségének védelme érdekében.

Járványügyi szempontból a jelenléti oktatáson belül lényegesen kisebb kockázatot jelentenek a kis létszámú szakmai és laborgyakorlatok, illetve a rövid távú, félév elején zajló terepgyakorlatok, ugyanakkor ezeknél az óratípusoknál a tananyag elsajátításához különösen fontos a jelenléti oktatás. Ezért ezeknél az óratípusoknál egyelőre továbbra is folytatjuk a jelenléti oktatást.

A "második hullám" nem készületlenül, de nagyon nagy hirtelenséggel ért el minket. A jövő (augusztus 31-i) hétre ütemezett, előrehozott laborgyakorlatok a tanrend szerint elkezdődnek. Az eleve távolléti formában tervezett (így távolléti napokra vagy félnapokra beosztott) kurzusok oktatása is elkezdődik az eredeti beosztás szerint. A jelenlegi utasítás nyomán távollétire átkapcsolt, és már az augusztus 31-i héten kezdődő kurzusok esetén az első hétre vonatkozó tananyagot az oktatók utólag juttatják el majd Önökhöz.

A második héttől (szeptember 7-i hét) minden távolléti óránál vagy szinkron online előadást, illetve gyakorlatot, vagy heti rendszerességű interaktív online konzultációt tervezünk. A nem tömbösített gyakorlatok megtartásának ütemezéséről később további értesítést fognak kapni. Kérem, számítsanak kisebb zökkenőkre: az oktatók is most kapták meg az oktatás átállításáról szóló határozatot.

A következő napokban induló egyeztetéssel áttekintjük, mennyiben szükséges és lehetséges a tanrend átalakítása az új helyzethez. Kérem, figyeljék a Neptun-üzeneteket, illetve a szakfelelősöktől érkező tájékoztatókat.

A gyors intézkedéssel az a célunk, hogy egyrészt minden eszközzel védjük kollégáink és hallgatóink egészségét, másrészt maximalizáljuk annak esélyét, hogy a félévek teljesítéséhez elengedhetetlen gyakorlatok megtartása folytatódhasson (ne alakuljanak ki oktatókat és hallgatókat karanténba kényszerítő helyi terjedési láncok). Ha lassabban futott volna fel az esetszám, több időnk lett volna az átállásra.

Igyekszünk minél gyorsabban az új helyzethez idomítani a tanrendet, és a további napokban folytatjuk a tájékoztatást. A tanrendet egyelőre továbbra is a http://to.ttk.elte.hu/oktatoi-tanrend honlapon kérdezhetik le - a Neptun-rendszerbe a módosítások után fogjuk feltölteni.

Az augusztus 31-i héten induló laborgyakorlatok csoportbeosztásánál kérem, ügyeljenek arra, hogy a rangsorolásos jelentkezésben
csak az adott csoport létszámkorlátjáig jelentkezzenek.

Nagyon köszönöm megértésüket és együttműködésüket!

Üdvözlettel:

Müller Viktor

oktatási dékánhelyettes

ELTE Természettudományi Kar"

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?