Ennyire készült fel Magyarország a második hullámra: rajtuk is múlik a siker

2020. augusztus 4. 16:50

Járványok idején az egészségügy kiemelt figyelmet kap minden érintett országban, így van ez napjainkban is. Nem mindegy, hogy mennyi orvos és nővér áll a betegek ágya mellett. Friss statisztikai adatok megmutatják, hogy az OECD tagállamaiban ezer főre pontosan mennyi egészségügyi szakdolgozó jut.

A koronavírus-járvány hatására az egészségügy szinte a Föld összes országában kiemelt fontosságú topik lett az utóbbi hónapokban. Jelenleg hazánkban kedvező a járványhelyzet, a lakosság számához mérten viszonylag alacsony a regisztrált fertőzöttek száma, ám ha nem viselkedünk felelősen, könnyen belobbanhat újra a járvány.

2020. április 10-én még 210 új esetet regisztráltak, a legfrissebb adatok szerint augusztus 3-án már csak 9-et. Ha lesz második hullám, nem tudjuk milyen lesz: a szakértők véleménye is megoszlik azzal kapcsolatosan, hogy durvább, vagy éppen enyhébb lesz-e az elsőnél. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még június végén egy online konferencián beszélt arról, hogy mivel a környező országok közül többen jelenleg is nagyon sok az új eset, a vírus ismételt behurcolásával novemberre ismét kialakulhat itthon egy járvány.

Hogy az országok egészségügyi rendszerei milyen mértékben van felkészülve egy újabb hullámra, nagyban függ a rendelkezésre álló védőeszközök mennyiségétől és minőségétől, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt sem: azaz hogy konkrétan hány egészségügyi dolgozó áll a betegek rendelkezésére.

Magyarországról még soha nem tervezett még annyi orvostanhallgató külföldre menni, mint most, és az utóbbi időben több ezer szakdolgozó is elhagyta a magyar kórházakat - folyamatos az elvándorlás az egészségügyből a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosi Kamara szerint. A kamara felmérésén 10-ből 6 orvostanhallgató nyilatkozott úgy, hogy külföldre menne dolgozni, ha megkapja a diplomáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban egyre csökken az elvándorlás. A szakszervezet szerint, noha nem lehetett volna, már a járvány alatt is volt olyan szakdolgozó, aki külföldön vállalt munkát. Soós Adrianna szerint a járvány idején 5 százalékkal nőtt az eláramlás az egészségügyből. Az elnök szerint gond az is, hogy nem tudni, jövőre lesz-e béremelés. Az elvándorlásnak ugyanis elsősorban anyagi okai vannak - írta a hvg.hu.

Kullogunk

Az OECD frissen publikált adatsora azt mutatja meg, hogy egy adott országokban ezer lakosra mennyi orvos és mennyi nővér jut. Az infografikán jól látható, hogy hazánk a vizsgált országok alsó harmadában helyezkedik el, itthon ezer lakosra 3,4 orvos és majdnem kétszer annyi, 6,6 nővér jutott 2018-ban. Azóta ez az szám tovább csökkenhetett. Ugyanakkor Norvégiában 4,9 orvos és összesen 18 nővér jut 1000 lakosra, míg Dél Afrikában 0,8 és 1,3 ez a mutató. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A környező országok közül Csehország, Szlovénia és Ausztria megelőz minket, de például több orvosunk és betegápolónk van, mint a spanyoloknak, a szlovákoknak vagy éppen a lengyeleknek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem