30 °C Budapest
Ennyire készült fel Magyarország a második hullámra: rajtuk is múlik a siker

Ennyire készült fel Magyarország a második hullámra: rajtuk is múlik a siker

2020. augusztus 4. 16:50

Járványok idején az egészségügy kiemelt figyelmet kap minden érintett országban, így van ez napjainkban is. Nem mindegy, hogy mennyi orvos és nővér áll a betegek ágya mellett. Friss statisztikai adatok megmutatják, hogy az OECD tagállamaiban ezer főre pontosan mennyi egészségügyi szakdolgozó jut.

A koronavírus-járvány hatására az egészségügy szinte a Föld összes országában kiemelt fontosságú topik lett az utóbbi hónapokban. Jelenleg hazánkban kedvező a járványhelyzet, a lakosság számához mérten viszonylag alacsony a regisztrált fertőzöttek száma, ám ha nem viselkedünk felelősen, könnyen belobbanhat újra a járvány.

2020. április 10-én még 210 új esetet regisztráltak, a legfrissebb adatok szerint augusztus 3-án már csak 9-et. Ha lesz második hullám, nem tudjuk milyen lesz: a szakértők véleménye is megoszlik azzal kapcsolatosan, hogy durvább, vagy éppen enyhébb lesz-e az elsőnél. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még június végén egy online konferencián beszélt arról, hogy mivel a környező országok közül többen jelenleg is nagyon sok az új eset, a vírus ismételt behurcolásával novemberre ismét kialakulhat itthon egy járvány.

Hogy az országok egészségügyi rendszerei milyen mértékben van felkészülve egy újabb hullámra, nagyban függ a rendelkezésre álló védőeszközök mennyiségétől és minőségétől, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt sem: azaz hogy konkrétan hány egészségügyi dolgozó áll a betegek rendelkezésére.

Magyarországról még soha nem tervezett még annyi orvostanhallgató külföldre menni, mint most, és az utóbbi időben több ezer szakdolgozó is elhagyta a magyar kórházakat - folyamatos az elvándorlás az egészségügyből a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosi Kamara szerint. A kamara felmérésén 10-ből 6 orvostanhallgató nyilatkozott úgy, hogy külföldre menne dolgozni, ha megkapja a diplomáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban egyre csökken az elvándorlás. A szakszervezet szerint, noha nem lehetett volna, már a járvány alatt is volt olyan szakdolgozó, aki külföldön vállalt munkát. Soós Adrianna szerint a járvány idején 5 százalékkal nőtt az eláramlás az egészségügyből. Az elnök szerint gond az is, hogy nem tudni, jövőre lesz-e béremelés. Az elvándorlásnak ugyanis elsősorban anyagi okai vannak - írta a hvg.hu.

Kullogunk

Az OECD frissen publikált adatsora azt mutatja meg, hogy egy adott országokban ezer lakosra mennyi orvos és mennyi nővér jut. Az infografikán jól látható, hogy hazánk a vizsgált országok alsó harmadában helyezkedik el, itthon ezer lakosra 3,4 orvos és majdnem kétszer annyi, 6,6 nővér jutott 2018-ban. Azóta ez az szám tovább csökkenhetett. Ugyanakkor Norvégiában 4,9 orvos és összesen 18 nővér jut 1000 lakosra, míg Dél Afrikában 0,8 és 1,3 ez a mutató. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A környező országok közül Csehország, Szlovénia és Ausztria megelőz minket, de például több orvosunk és betegápolónk van, mint a spanyoloknak, a szlovákoknak vagy éppen a lengyeleknek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?