27 °C Budapest
Koronavírus: ennyire vagy veszélyben, ha a környező országokba mennél nyaralni

Koronavírus: ennyire vagy veszélyben, ha a környező országokba mennél nyaralni

2020. június 26. 14:02

Magyarország jelenleg a világ 20. legbiztonságosabb országa között szerepel az új koronavírus-járvány terjedését illetően - derült ki egy friss, 200 országot rangsoroló kutatásból. Erre a szintre egyébként csupán egyetlen szomszédunk, Ausztria került, a többi, szomszédos országot hátrébb sorolták. A felmérésből többek között az derült ki, hogy a lista élén szereplő országokban közös volt az, hogy mind a kormányzati hatékonyság, mind pedig a karantén hatékonyság területén jól szerepeltek. Mutatjuk a teljes listát, illetve azt is, mit érdemes tudni a hozzánk közel eső, sok magyar turista által látogatott országokról.

Most hogy némileg - Magyarországon legalábbis - fellélegezhettünk a koronavírus-nyomás alól nem árt tisztában tenni, hogy hazánk, illetve más országok valójában mennyire is lettek védettek a COVID-19-től, vagyis pontosabban, járványügyi szempontból mennyire biztonságosak. Egy friss kutatás 200 országot rangsorolt a következő kritériumok alapján:

  • karantén hatékonyság,
  • kormányzati hatékonyság,
  • megfigyelés és észlelés,
  • egészségügyi készenlét,
  • regionális ellenálló képesség,
  • vészhelyzetre való felkészülés.

A fent bemutatott szempontok alapján a Deep Knowledge Group pontszámokat állapított meg, amiket végül hozzárendelt az egyes országokhoz. Ezek alapján a világon jelenleg az új koronavírus szempontjából Svájc számít a legbiztonságosabb helynek, amit Németország és Izrael követ. De a top 10-be befért még Szingapúr, Japán, Ausztria, Kína, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea is. 

Érdekes egyébként, és ez jól mutatja, hogy a lista ne pusztán a megbetegedések száma és a halálozási számok alapján rangsorol, hiszen például az USA az összesített lista 58., míg az Egyesült Királyság a 68. helyen áll. Hiába ugyanis, hogy rengeteg a regisztrált fertőzött, illetve a moralitási ráta is magas, mindkét országban, ugyanakkor igen magas az egészségügyi rendszer nívója is, akárcsak a megfigyelés és szűrés kapcsán használt technológiai hozzáférhetősége is. 

Ezzel szemben Afrika kivételesen érzékeny a betegség terjedésére, ugyanis az egészségügyi infrastruktúra a legtöbb országban kivételesen gyenge. Épp ezért az új koronavírus potenciális, heves terjedésének veszélye olyan országban a legrosszabb, mint Szudán, Ruanda, Mali vagy éppen Csád. 

Ahogy a teljesen listán látszik, szerencsénkre Magyarország igencsak jól szerepel rajta, hazánk a maga 656 pontjával bekerült a legbiztonságosabb 20. országba. Ahová egyébként csupán egyetlen szomszédunk, Ausztria fért még be. A teljes jelentés egyébként 4 osztályba sorolta a 200 országot, 1-től 4-ig, legjobbaktól a legrosszabbakig. Az egyes csoportba került a legbiztonságosabbak, itt 20 ország található, köztük Magyarország is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második csoportba is szintén 20 ország kapott helyet, közvetlen szomszédjaink közül ide már befért Horvátország és Szlovénia is. A harmadik szintre 60 országot tett a jelentés, köztük a már említett USA-t, és az Egyesült Királyságot, de ide került például Szlovákia és Románia is. A többiek, azaz a maradék 100 legveszélyesebb ország pedig a negyedik szintre került. A teljes lista itt érehtő el.

És ha csak Európát nézzük?

Európában Magyarország a 6. legjobb helyen végzet a biztonságosság tekintetében, azaz előttünk csupán öt ország szerepelt: Svájc, Németország, Ausztria, Norvégia és Dánia. A legkevésbé biztonságos ország a COVID-19 szempontjából Észak-Macedónia lett, de nem kevéssel maradt el ettől a szinttől Albánia és Belgium sem.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a lista élén szereplő országokban közös az, hogy kiugróan magas pontszámot értek el a kormányzati hatékonyság területén, miközben a karantén hatékonyság, illetve a megfigyelés és észlelés is jól sikerült, technológiailag biztosítva volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?