7 °C Budapest
Koronavírus: fontos bejelentés érkezett a hazai vérplazmás kezelésekről

Koronavírus: fontos bejelentés érkezett a hazai vérplazmás kezelésekről

2020. június 19. 16:01

Az idén márciusban tudományos konzorcium alakult, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a koronavírus-fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmáját, továbbá ennek esetleges felhasználását terápiás célból. Az eddigi tapasztalatok szerint Sikeresek a vérplazmás kezelések a László Kórházban. Sőt, a vérplazmán kívül további innovatív terápiák kísérleti kipróbálására is sor kerül.

Az Országos Hematológiai és Immunológiai Intézet (OHII) Magyarországon elsőként látott hozzá a súlyos állapotú új koronavírussal fertőzött betegek innovatív kezeléséhez. Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet által indított CONTRAST klinikai vizsgálatba eddig közel 50 beteget vontak be.

Az új koronavírus innovatív kezelése több vizsgálati karon, többféle módon történik. A kezelések közül kiemelést érdemel a gyógyult betegek vérplazmájával való kezelés, illetve a súlyos betegek úgynevezett citokinviharának a kezelése interleukin-6 ellenes immunterápiával. A vérplazmával és az egyéb innovatív terápiákkal történő kezelés rendkívüli bíztató, illetve pozitív eredményeket hozott.

Folyamatosan történik a plazma donoroktól való anyaggyűjtés, illetve elkezdődött az ipari frakcionált immunglobulin gyűjtés is. A vérplazma készlet jelenleg bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas. Az interleukin-6 ellenes kezelések rendkívül eredményesek és sok beteg életének megmentésére szolgáltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?