13 °C Budapest
Itt a táblázat: ezekre a helyekre már repülhetsz Budapestről

Itt a táblázat: ezekre a helyekre már repülhetsz Budapestről

2020. június 5. 10:00

Lassan visszatér az élet a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre, egyre több járat indul júniusban. Folyatódnak a fejlesztések is, a válsághelyzet sem ingatta meg a létesítmény működését, gazdálkodását - közöltea növekedés.hu-vall a Budapest Airport.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér helyzetét a koronavírus-járvány okozta nemzetközi válsághelyzet sem tudta megingatni. A társaság a több mint 99 százalékos forgalomkiesés és a kiesett bevételek okozta jelentős anyagi veszteség ellenére is fenn tudja tartani a repülőtér biztonságos működését, és biztosítani tudja a forgalom újraindítását - közölte megkeresésünkre a létesítményt üzemeltető Budapest Airport (BUD).

A Budapest Airport az előre jelzett 17 milliós utasszám helyett körülbelül ennek a felével számol idén, és a prognózisok szerint az utasok száma 2022-ben sem érheti el a válság előtti szintet. A fejlesztések többsége viszont folytatódik: nyárra elkészül a 16,9 millió eurós beruházással megvalósuló új csomagosztályozó csarnok, továbbá június végén átadják a több mint 30 millió euróból megvalósuló, új 1. móló második fázisát is.

Lassan, de beindul a polgári utasszállítás is, egyre több légitársaság üzemelteti járatét, igaz többen még csak részlegesen. Júniustól a következőképp alakul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elérhető járatok menetrendje:

Lufthansa Csoport 

 • Frankfurt, június 1, napi járat
 • München, június 15, heti 3 járat   
 • Zürich, június 8, heti 3 járat
 • Brussels, június 16, heti 4 járat
 • Stuttgart, június 11, heti 3 járat
 • Düsseldorf, már üzemel, heti 3 járat

Czech Airlines          

 • Prága, június 15, heti 3 járat
 • Wizz Air - Több útvonal is elindult, júniusban további új útvonalak várhatóak, a hátárnyitások függvényében
 • Ryanair - Jelenleg a London Stansted útvonal üzemel, júliustól fokozatos visszatérés
 • Air France - Párizs, június 1, heti 2-3 járat  - Ez még megerősítésre vár
 • SunExpress - Antalya, június 21-től, heti 1 járat
 • KLM - Amszterdam, jelenleg is üzemel, napi 1 járat
 • Kínai légitársaságok - Egyelőre kínai hatósági tiltása vonatkozik a nemzetközi utazásokra, július előtt nem valószínű az újraindulás
 • Öböl-menti légitársaságok - Qatar Airways heti 3 járat indulását jelentette be, az Emirates heti 4 járattal kezd júliustól, de a pontos időpont a globális utazási korlátozások feloldásának függvénye
 • Észak-amerikai légitársaságok - American Airlines és az Air Canada Rouge nem indít közvetlen, szezonális járatot 2020-ban.

A portál kérdésére azt közölték, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az európai légiközlekedésre vonatkozó közös ajánlásokat adott ki, amelyek biztosítják a repülőterek járványidőszak alatti biztonságos működését. A Budapest Airport bevezette az ajánlásokban foglalt intézkedéseket, és azokkal összhangban biztosítja az utasok és a repülőtéri személyzet egészségének védelmét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A protokoll egyebek mellett a következők fontosságát hangsúlyozza:

 • Ahol csak lehetséges, a személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása.
 • Maszkviselés és rendszeres kézfertőtlenítés ösztönzése az utasok és a személyzet körében.
 • A legfontosabb, vírussal kapcsolatos tudnivalók kommunikálása az utasok felé.
 • Rendszeres fertőtlenítő takarítás, különös tekintettel az utasok által gyakran megérintett felületekre.
 • Az érintésmentes repülőtéri ügyintézés elősegítése.
 • A szellőzőrendszer folyamatos fertőtlenítése, a megfelelő légcsere biztosítása.
 • Védőfelszerelés viselésének biztosítása a személyzet számára, térelválasztó plexi telepítése ahol lehetséges.
 • A repülőtér kérje az utasokat, hogy kísérő nélkül lépjenek be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását. Kísérők belépése csak indokolt esetben lehetséges, amennyiben az utas speciális segítséget igényel (például kiskorú vagy mozgásában korlátozott).
 • A repülőtér biztosítsa, hogy az utasok tisztában legyenek a repülőtér által életbe léptetett egészségvédelmi intézkedésekkel, és azokat a biztonságos és egészséges környezet fenntartása érdekében betartsák.

A repülőtér-üzemeltető a forgalommentes időszakban fertőtlenítő nagytakarítást végzett a repülőtéren, melyet folyamatosan fenntart. A személyek közötti 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyeztek ki. A személyzet azon tagjai számára, akik munkájuk jellegéből adódóan az utasoktól nem tudják tartani a másfél méteres védőtávolságot, kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, a Budapest Airport térelválasztó plexit telepített a személyzet és az utasok közé.

A terminálokon hamarosan fertőtlenítő hatású szőnyegek gátolják a kórokozók cipőn történő behordását, az épületben pedig rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. A terminálokon január óta ötnyelvű információs kiadványok tájékoztatják az utasokat a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról. Az utasok számára a BUD az épület minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyezett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?