12 °C Budapest

Ezt is átírta a koronavírus Magyarországon: rengeteg lakásvásárló sétál a csapdába

2020. május 25. 16:48

Bár a vírus még jó ideig velünk lesz, az élet nem áll meg: sokan éppen most nyitnak tiszta lapot, és költöznek be új otthonukba. Átcuccolni alapból is nyűgös, de a koronavírus még rétesz egy lapáttal. Szakértők foglalták össze, hogy mi mindenre kell odafigyelnie annak, aki éppen dobozolás előtt áll: mutatjuk, hogyan lehet biztonságosan átköltözni a járvány idején.

Bár még mindig fennáll a vészhelyzet, a vírus nem tűnt el Magyarországról, az élet nem áll meg: bár visszaesett valamelyest a kereslet az ingatlanokra, sokan a vészterhes időkben kénytelenek összecuccolni, és átköltözni új otthonukba - mások pedig lehet, pont azért kersgélnek új ház, lakás után, mert a többhetes bezártságban ráébredtek, hogy nem pont úgy élnek, ahogy szeretnének. A végkifejlet általában örömteli, hiszen egy új fejezet nyílik az életben, de a dobozolás, cipekedés nyűgjére most még a koronavírus is rátett egy lapáttal. A HuffPost most szakértőkkel vette végig, hogy mire kell különösen odafigyelni a vészterhes időkben.

A fertőzés kockázata a költözés közben kétféle formában jelenik meg: egyfelől a szoros közelség másokhoz - legyen szó akár hivatásos költöztetőkről, akár barátokról -, és a szennyezett felületek is veszélyesek lehetnek

- mondta Brian Davis, a SparkRental oktatási igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy már a lakásvásárlás előtt is körültekintőnek kell lenni, hiszen minél több helyre mész (mondjuk háznézőbe), annál nagyobb eséllyel találkozhatsz a kórokozóval is. De ez nem jelenti azt, hogy választani kell az egészség és az új otthon között, csupán pár egyszerű szabályt kell betartani.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával a legjobb ajánlatok között válogathatsz!

A megtekintélt például sok ingatlanos már virtuálisan is megejti, videócseten. Így már lehet szűkíteni a kört, és csak azokat az ingatlanokat megnézni, amik tényleg érdekelnek. Karen Feldman, a Triplemint ingatlanügynöke ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy érdemes kerülnie a tömegközlekeést annak, aki ingatlannézőbe indul:

Amikor pedig eljutunk a lakásig, akkor azt szoktam javasolni az ügyfeleknek, hogy ne egyszerre mejünk fel a lifttel, vagy valamelyikünk lépcsőzzön, hogy tudjuk tartani a védőtávolságot

- mondta az ingatlanos, aki maszkot, gumikesztyűt is visel, ha megmutat valakinek egy ingatlant, és a kézfertőtlenítő használatát is igen erősen ajánlja az ügyfeleknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szabad-e profikkal költöztetni?

Mike Glanz, a Hire a Helper alapítója is arról beszélt a lapnak, hogy nőhet a fertőzés kockázata, ha költöztetőket bérelne fel az ember. Azonban a szakember szerint a cégek is reagáltak már a vírushelyzetre, a munkatársak is ügyelnek a szabályok betartására. Emellett, ha egy brigád jön költöztetni, akkor az ügyfélnek nem is muszáj résztvennie a munkafolyamatban, kellő távolságból is ellenőrizheti a dolgokat.

Minimális a kockázat, és a profik gyorsabban, szakszerűen gondoskodnak az össze bútorról, dobozról

- mondta. Ám attól függetlenül, hogy profikkal, vagy ismerősökkel költözöl, van pár alapvetés, amit mindenképp be kell tartani:

  • Mindenki viseljen maszkot, aki részt vesz a munkában. Bár 100 százalékos védelmet nem nyújt, de valamelyest megakadályozza, hogy a kórokozó terjedjen, és a bútorokra, dobozokra sem köhög, tüsszög senki.
  • Csak új dobozokat használj: a koronavírus akár 24 órán keresztül is életben marad a kartonpapíron, ezért fontos, hogy most ne gyűjtögess kidobandó kartondobozokat a raktárakból, boltokból. Kicsivel többe kerül, de inkább vegyél újakat. Igaz, azokat is boltban árulják, de vélhetően kevesebb kézen mentek keresztül.
  • Minden dobozt jól zárj le: a szakemberek azt is javasolják, hogy a dobozokat jó előre töltsd meg cuccokkal, és utána minden rést ragassz le. Így kevesebb az esélye, hogy a csomagba is bejusson a kórokozó.
  • Emellett Glanz azt is javasolja, hogy ha költöztetőket bérelsz, akkor jó előre egyeztesd le velük, hogy ők milyen óvintézkedéseket tesznek, arról is meg kell győződni, hogy mindenki egészséges-e.
  • A kicsomagolással óvatosan: amit lehet, pihentess egy napig a dobozban, hogy ha be is jutott a vírus a csomagba, akkor is biztosan elpusztuljon. A legszükségesebbeket csomagold el külön, és érkezés után fertőtlenítsd le azokat.
  • Ha furgont, teherautót bérelsz, azt is érdemes rendszeresen fertőtleníteni: kiváltképpen a kilincseket, fogantyúkat, a biztonsági öveket, a kormányt. Egyszóval mindent, amihez hozzáérhet valaki. Hiszen nem tudni, ki használta utoljára a járművet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem