16 °C Budapest

Mikor venne nyaralót, ha nem most? Sosem volt még könnyebb alkudni

2020. május 23. 14:34

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Ingatlanhitelezési szakértők ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ha a tulajdonos egész évben a nyaralójában lakik, akkor sokakban merül fel a kérdés, hogy az már lakóháznak számít? A kérdés megválaszolásában nem az a döntő, hogy mire használják, hanem az, hogy az adott épület milyen övezeti besorolással, rendeltetési megjelöléssel szerepel a helyi ingatlan-nyilvántartásban. Így a válasz az, hogy 

a nyaraló besorolású ingatlan akkor is nyaralónak számít, ha egész évben lakják a tulajdonosok.

A kategorizálásnak azért van jelentősége, mert a helyi adózásban, a fenntartásban, a biztosításban, valamint a hitelfelvételnél eltérő szabályok vonatkoznak a lakóházakra, a nyaralókra, vagy a gazdasági épületekre.

A minden második CSOK-hitelt folyósító OTP Bank arra figyelmezteti a leendő vásárlókat, hogy bármennyire is csábítónak tűnhet a lehetőség, a falusi CSOK-ot például nem lehet nyaralóvásárlásra igénybe venni.

Lakásvásárlás előtt állsz? Válogass a legjobb ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

"Nyaralókra vagy gazdasági épületként bejegyzett üdülőkre államilag támogatott lakáshitel, így a falusi CSOK sem igényelhető. A lakásként bejegyzett társasüdülő kivétel, de a CSOK feltételrendszere szerint a kedvezmény csak akkor jár, ha a tulajdonos bejelentkezik a meghitelezett új otthonába, és 10 éven át életvitelszerűen ott is lakik. Az első feltétel teljesítését a kölcsönt folyósító hitelintézet ellenőrzi, a másodikat az adott település jegyzője vizsgálhatja" - mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Hitelfelvételi lehetőségek, feltételek

Aki nem tudja teljesíteni a CSOK feltételeit, piaci kamatozású jelzáloghitelből is finanszírozhatja a nyaralóvásárlást. Az így felvehető kölcsön összegét, feltételeit számos tényező befolyásolja. Az elsődleges az adott ingatlan értéke. A hitelintézeti értékbecslésnél meghatározó, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon: lakóház-besorolásnál kisebb, nyaraló és gazdasági épületnél nagyobb önrésszel kell számolnia az igénylőnek.

Tudtad? A babaváró hitelt ingatlanvásárlásra is felhasználhatod! Nézz szét az ajánlatok között!

A hitelintézetek általában az adott települések fejlesztési elképzeléseit, a besorolási övezetek tervezett változásait is vizsgálják. Jó tudni, hogy egy nyaralót a tulajdonosa kezdeményezésére is át lehet minősíteni lakóházzá. Ez a folyamat viszont általában hosszadalmas és bonyolult, komoly műszaki feltételeket kell teljesíteni, ráadásul vannak településrészek, ahol az egyedi szabályok nem is teszik lehetővé az átminősítést. A hitelintézetek a megvásárolni kívánt nyaraló elhelyezkedését, állapotát, felszereltségét is megvizsgálják. Általános követelmény, hogy legalább komfortos legyen a kiszemelt ház, vagyis legyen benne fűtés, hideg/meleg víz és fürdőszoba. Az összetett feltételrendszer miatt a hasonló méretű és komfortfokozatú nyaralók esetében is jelentős eltérések lehetnek az eladási ár és a hitelintézetek értékbecslése között, ezért a szakértők azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy előzetesen mindenképpen mérjék fel alaposan a kölcsönfelvételi lehetőségeket, még mielőtt belevágnak a vásárlásba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vegyes képet mutat a balatoni ingatlanpiac

Az Ingatlanpont elemzése szerint idén a vevőknek országosan nagyobb esélyük van az alkura az ingatlanok meghirdetett árához képest, mint az előző évben. A Balatonnál vegyes a kép. 

A déli part kiemelt településein (Siófokon, Zamárdiban, Fonyódon, Balatonlellén vagy Balatonszemesen) befagyott a piac.

Az érdeklődés az előző évekhez mérten jelentősen, 80 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a tó nyugati és északi részén, valamint a vonzáskörzetében, ahol a vevők jellemzően nem befektetési céllal vásárolnak lakóingatlanokat, nincs visszaesés. Keszthelyen továbbra is a nyaralókat, Tapolcán a kisebb értékű építési telkeket keresik. Annak még nincs jele, hogy a kijárási korlátozások miatt a négy fal közé szorult, távmunkában dolgozó érdeklődők felpezsdítenék a piacot, de a tavasszal amúgy is jellemző élénkülés részeként egy új vásárlói kör is kialakulhat a "lakáskaranténosokból".

Járulékos költségek, fenntartás

Piaci kamatozású lakáshitellel természetesen megoldható a finanszírozás, de a vásárlás előtt érdemes azt is számításba venni, hogy egy nyaraló körül mindig akad tennivaló, nem beszélve a téliesítéskor és a tavaszi nyitáskor elvégzendő feladatokról. Egy rosszul elzárt vízvezeték nemcsak a fogyasztásmérőt pörgetheti meg. Egy csőtörés vagy egy vihar az épületben is komoly károkat okozhat, amelyek helyreállítása még akkor is fejfájást okozhat, ha a tulajdonosnak van megfelelő biztosítása. Mindezeken túl meg kell rendelni a szemétszállítási szolgáltatást, ha nincs csatorna, a szippantós kocsit is időről időre házhoz kell hívni. Azt is bele kell kalkulálni a fenntartási költségekbe, hogy a helyi önkormányzat is megadóztathatja a nyaralótulajdonosokat. A vételáron felül ezekkel a költségekkel kell számolnia annak, aki nyaralótulajdonossá kíván válni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm