12 °C Budapest
Magyarok tízezrei eshettek már át a víruson: kiderült az országos szűrés eredménye

Magyarok tízezrei eshettek már át a víruson: kiderült az országos szűrés eredménye

2020. május 20. 09:30

30-80 ezer magyar már áteshetett a koronavíruson a SOTE rektora szerint. Merkely Béla elmondta, ez a szám az esetleges második hullámban semmilyen különbséget nem hoz.


Szombaton zárult le Semmelweis Egyetem országos szűrése. A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, ez magas részvételi aránynak számít - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora az M1 aktuális csatornán kedd este.

A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője hozzátette, hogy összesen két - a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható - szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában a 46 százaléka ment el a szűrésre.

Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek "tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát.

Merkely elmondása szerint végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy

az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet.

A fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól, hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt "potenciálisan fertőzhető", addig "nálunk 99 százalék ez a szám".

Ez a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz

- mondta Merkely Béla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?