13 °C Budapest
Nem biztos, hogy segít a meleg idő: tovább terjedhet a koronavírus nyáron is

Nem biztos, hogy segít a meleg idő: tovább terjedhet a koronavírus nyáron is

2020. május 11. 13:13

Nem mutattak ki kapcsolatot a koronavírus terjedése és a meleg idő között a kutatók. Az abszolút páratartalom viszont némiképp hathatott a vírusra.

A COVID-19 terjedése alapján egyes kutatók azt feltételezik, hogy az éghajlat befolyásolhatja a vírust. Emiatt sokan abban bíznak, hogy a nyár érkezése a járványt is enyhíti majd. Egy új vizsgálat ugyanakkor nem talált összefüggést a koronavírus terjedése, illetve a hőmérséklet és a szélességi kör között - írja a ScienceAlert cikke alapján a 24.hu.

Peter Jüni, a Torontói Egyetem munkatársa és kutatói bár egy korábbi vizsgálatkor még kapcsolatot mutattak ki, az átfogóbb kutatás viszont nem mutat összefüggést a vírus terjedése és a meleg idő között. A csapat 144 régióból gyűjtött be adatokat, melyekben legalább 10 koronavírusos esetet rögzítettek, a szakértők a március 20-i és március 27-i adatokat vizsgálták. Kizárták azokat az országokat, melyekben ekkor már levonult a járvány fő hulláma, emellett az érintett periódust megelőző két hétből is gyűjtöttek adatokat.

A kutatók felmérték a térségek hőmérsékletét, szélességi körét, páratartalmát, illetve azt, hogy a COVID-19 miatt az adott területen elrendelték-e az iskolák bezárását, a tömegrendezvények felfüggesztését, illetve a fizikai távolságtartást. Arra jutottak, hogy a szélességi kör és a hőmérséklet nem befolyásolta a járvány terjedését, az abszolút páratartalom viszont némiképp hathatott a vírusra.

A járványügyi intézkedések kimutathatóan csökkentették a terjedést. A kutatók úgy gondolják, hogy a nyár nem fog véget vetni a járványnak. A friss eredmények ugyanakkor nem jelentik azt, hogy az évszakok változása nem befolyásolná a vírus hatásait. A téli influenza szezon az új koronavírussal kombinálva ugyanis világszerte jelentősen leterhelte az egészségügyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?