13 °C Budapest
Müller Cecília: Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra!

Müller Cecília: Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra!

2020. május 6. 11:38

Ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az Operatív Törzs. Elárulták, két napja csökken az aktív fertőzöttek száma, viszont továbbra is indokolt a külön budapesti és pesti szigor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfontosabb tudnivalók május 6-án:

  • Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra! A járóbeteg-szakellátásról beszélt Müller Cecília tisztifőorvos: a betegek és a szolgáltatók szoros együttműködése szükséges. Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. A megkeresés a háziorvos részéről is történhet szakellátási igény miatt. Egy órán belül legfeljebb 4 beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók, telefonos konzultáció után.
  • Két napja csökken az aktív fertőzöttek száma: Az aktív fertőzöttek száma immár 2 napja csökkenőben van, 3111 fertőzöttből jelenleg 1979 aktív. Örvendetesen nő a gyógyultak száma is: 759-en gyógyultak meg eddig a koronavírusból. 964 fertőzött van kórházban, vagyis az aktív fertőzöttek közel fele, számuk szintén két napja csökken.
  • Új védőfelszerelések jöttek: Csaknem 18 tonnányi védőkesztyű érkezett egy pekingi járattal az elmúlt 24 órában Magyarországra - ismertette Kiss Róbert. Az áruforgalomban több határátkelőnél kell jelentős várakozási idővel számolni.
  • Vidéki szabályszegések: A rendőrök ellenőrzik a vidéki új szabályokat, 49 esetben volt szabályszegés az elmúlt 24 órában. A szabályszegők általában nem használják az előírt védelmi eszközöket a tömegközlekedésben, illetve a távolságtartás szabályait szegik meg, Békés, Somogy és Zala megyében történtek ezzel kapcsolatban intézkedések.
  • Indokolt a külön budapesti és pesti szigor: Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: jelenleg is tart a kormány ülése, a járvánnyal kapcsolatos döntésekről a csütörtöki Kormányinfón várható új tájékoztatás. Budapesten és Pest megyében továbbra is indokoltnak tartják a külön intézkedéseket. A 46 új esetből 33 új eset Budapesten vagy Pest megyében volt az elmúlt 24 órában, 72% a fertőzöttek között e kettő terület aránya. 10 elhunyt honfitársunkból 9 volt budapesti vagy Pest megyei volt. 10 628 elrendelt, érvényben lévő hatósági házi karantén van jelenleg - ismertette Kiss Róbert.
  • Külföldi utazás: Ha valaki külföldre készül, akkor az adott ország konzuli szolgálatatának honlapján érdemes tájékozódnia arról, hogy milyen szabályok érvényesek ott.
  • Maszkra vonatkozó javaslatok: Ne adjuk egymásnak kölcsön a maszkot, ez olyan személyes használatra szolgáló tárgy, mint az evőeszköz, a pohár vagy éppen a törölköző - mondta Müller Cecília tisztifőorvos. 100%-os pamutanyagból készült maszkok használatát ajánlja a házilag készített maszkok közül, ezek 60 fok feletti mosása vagy kifőzése javasolt. Egy maszkot mosás nélkül ne használjuk több alkalommal - javasolta.
  • Mikor kell teszt az egészségügyi beavatkozáshoz? Magas kockázatú beavatkozásokat csak negatív koronavírus-teszt esetén lehet megtenni, az alacsonyabb kockázatúak esetében csak koronavírus-gyanú esetén kell elvégezni a tesztet, ha nincs ilyen (pl. háziorvos jelzése alapján), akkor enélkül is elvégezhető a beavatkozás.
  • 31 idősotthon fertőződött: Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzésben, ezek között vannak 1-1 esetet, illetve nagy számú esetet tartalmazó idősotthonok is. A Pesti úti idősotthonban eddig 296-an fertőzödtek meg, 154-en vannak közülük kórházban, 26 ápolót és gondozót érintett, 40 fő hunyt el és 41-en gyógyultak meg innen.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09