Müller Cecília: Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra!

2020. május 6. 11:38

Ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az Operatív Törzs. Elárulták, két napja csökken az aktív fertőzöttek száma, viszont továbbra is indokolt a külön budapesti és pesti szigor.

A legfontosabb tudnivalók május 6-án:

  • Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra! A járóbeteg-szakellátásról beszélt Müller Cecília tisztifőorvos: a betegek és a szolgáltatók szoros együttműködése szükséges. Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. A megkeresés a háziorvos részéről is történhet szakellátási igény miatt. Egy órán belül legfeljebb 4 beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók, telefonos konzultáció után.
  • Két napja csökken az aktív fertőzöttek száma: Az aktív fertőzöttek száma immár 2 napja csökkenőben van, 3111 fertőzöttből jelenleg 1979 aktív. Örvendetesen nő a gyógyultak száma is: 759-en gyógyultak meg eddig a koronavírusból. 964 fertőzött van kórházban, vagyis az aktív fertőzöttek közel fele, számuk szintén két napja csökken.
  • Új védőfelszerelések jöttek: Csaknem 18 tonnányi védőkesztyű érkezett egy pekingi járattal az elmúlt 24 órában Magyarországra - ismertette Kiss Róbert. Az áruforgalomban több határátkelőnél kell jelentős várakozási idővel számolni.
  • Vidéki szabályszegések: A rendőrök ellenőrzik a vidéki új szabályokat, 49 esetben volt szabályszegés az elmúlt 24 órában. A szabályszegők általában nem használják az előírt védelmi eszközöket a tömegközlekedésben, illetve a távolságtartás szabályait szegik meg, Békés, Somogy és Zala megyében történtek ezzel kapcsolatban intézkedések.
  • Indokolt a külön budapesti és pesti szigor: Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: jelenleg is tart a kormány ülése, a járvánnyal kapcsolatos döntésekről a csütörtöki Kormányinfón várható új tájékoztatás. Budapesten és Pest megyében továbbra is indokoltnak tartják a külön intézkedéseket. A 46 új esetből 33 új eset Budapesten vagy Pest megyében volt az elmúlt 24 órában, 72% a fertőzöttek között e kettő terület aránya. 10 elhunyt honfitársunkból 9 volt budapesti vagy Pest megyei volt. 10 628 elrendelt, érvényben lévő hatósági házi karantén van jelenleg - ismertette Kiss Róbert.
  • Külföldi utazás: Ha valaki külföldre készül, akkor az adott ország konzuli szolgálatatának honlapján érdemes tájékozódnia arról, hogy milyen szabályok érvényesek ott.
  • Maszkra vonatkozó javaslatok: Ne adjuk egymásnak kölcsön a maszkot, ez olyan személyes használatra szolgáló tárgy, mint az evőeszköz, a pohár vagy éppen a törölköző - mondta Müller Cecília tisztifőorvos. 100%-os pamutanyagból készült maszkok használatát ajánlja a házilag készített maszkok közül, ezek 60 fok feletti mosása vagy kifőzése javasolt. Egy maszkot mosás nélkül ne használjuk több alkalommal - javasolta.
  • Mikor kell teszt az egészségügyi beavatkozáshoz? Magas kockázatú beavatkozásokat csak negatív koronavírus-teszt esetén lehet megtenni, az alacsonyabb kockázatúak esetében csak koronavírus-gyanú esetén kell elvégezni a tesztet, ha nincs ilyen (pl. háziorvos jelzése alapján), akkor enélkül is elvégezhető a beavatkozás.
  • 31 idősotthon fertőződött: Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzésben, ezek között vannak 1-1 esetet, illetve nagy számú esetet tartalmazó idősotthonok is. A Pesti úti idősotthonban eddig 296-an fertőzödtek meg, 154-en vannak közülük kórházban, 26 ápolót és gondozót érintett, 40 fő hunyt el és 41-en gyógyultak meg innen.
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?