27 °C Budapest
Brutális elszigeteltség és stressz: ha betör a vírus, ezeknek az intézményeknek annyi

Brutális elszigeteltség és stressz: ha betör a vírus, ezeknek az intézményeknek annyi

2020. április 27. 05:42

10-12 gyerek, ötödik hete bezárva egy épületbe. Van egy kis udvar, de az nem pótolja a játszóteret, a foci pályát, vagy a közeli parkot, ahol kedvükre futkoshatnak, játszhatnak. A karantén mindenkinek nehéz, de a gyermekotthonban élők és a nevelők, gyermekfelügyelők számára különösen az. Fokozott érzelmi megterhelés, brutális elszigeteltség és stressz - egy nevelő beszélt nekünk arról, hogyan telnek a mindennapok, hogy megy a digitális oktatás úgy, hogy nem jut mindenkinek számítógép, és a hatalmas munkaerőhiány és a nagy fluktuáció mellett hogyan módosult a munkarend a karantén idejére.

Képzeljük el, hogy tíz, 5 és 18 év közt gyerekkel vagyunk karanténban, miközben összesen két számítógép áll rendelkezésre, és a gyerekek gyakorlatilag nem hagyhatják el a házat. Nincs játszótér, nincs focipálya, nincs közeli park, nem lehet találkozni a barátokkal, a szülőkkel. Ötödik hete megy ez a gyermekotthonokban. A bezártság megviseli a gyerekeket, akik a szokásoshoz képest extra törődést, nagyobb figyelmet igényelnek.

A bezártsággal járó feszültséget nagyon különbözőképp vezetik le a gyerekek. Van, aki kiborul, hisztizik, őt meg kell hallgatni, hagyni, hogy kiadja magából, aztán megnyugtatni, megölelni. Az elmúlt öt hétben a gyerekek egy része sokkal jobban ragaszkodik hozzám, fogják a kezem, ha rossz hangulatuk van, odajönnek, megölelnek

 - mondta Kata, az egyik fővárosi gyermekotthon nevelője, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. Az intézményben a nevelői szobában található számítógéppel együtt két gép van, vagyis ennyi jut a tíz iskolás korú gyerekre, akiknek nincs szünet, digitális formában folyik az oktatás.

Mobiltelefonja szinte mindenkinek van, a nagyobbak mindent, amit lehet, igyekeznek arról megoldani, és van, hogy beviszem a saját laptopomat, hogy valóban mindenki tudjon haladni a tananyaggal

- mondta Kata, aki 12 éve dolgozik ebben a gyermekotthonban, 6 éve csoportvezetőként. A házban több a sajátos nevelési igényű kisgyerek, aki speciális iskolába jár, ők például nem tudnak önállóan haladni a tanárok által feladott leckével, ott kell lenni mellettük, segíteni őket.

Egy személyben vagyok tanár, nevelő és szülő, hatalmas a felelősség, fokozott érzelmi megterhelésnek és stressznek vagyunk most kitéve

- mondta. Ráadásul most érzik csak igazán, hogy mekkora a munkaerőhiány a szektorban, ugyanis jelenleg két nevelő és két gyermekfelügyelő dolgozik. A gyermekfelügyelő elsősorban gondozási feladatokat lát el, a nevelőnek pedig pedagógusi, nevelési feladatai vannak.

A járvány előtt voltak 65 év feletti kollégák, akik nyugdíj mellett dolgoztak nálunk, de a koronavírus megjelenése után a munkáltató, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felajánlotta annak a lehetőségét, hogy a karantén idejére maradjanak otthon. Éltek is ezzel, így viszont két ember kiesett

- magyarázta Kata, hozzátéve, a karantén előtt 12 órás váltott műszakokban dolgoztak, mindig volt egy nevelő és egy gyermekfelügyelő a gyerekekkel.

Most átálltak a 24 órás munkavégzésre, utána 48 órás pihenőidővel, így viszont gyakran egyetlen ember van mind a 10 gyerekkel.

"Úgy alakítottuk ki a munkarendet, hogy a 24 órás műszak után legyen egy kis idő fellélegezni, regenerálódni, de törekszünk arra, hogy azért a húzósabb időszakokban ketten legyünk bent, így van, aki akár 4 órára, de bejön segíteni" - mondta a szakember. Erre szükség is van, hiszen karantén ide vagy oda, bármikor adódhat valamilyen váratlan helyzet, rosszullét vagy baleset.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SzGyF) biztosít a nevelők és gyermekfelügyelők számára fejenként két, mosható maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítőt is. A karantén ideje alatt volt rá példa, hogy az egyik kisgyerek rosszul lett, el kellett vinni orvoshoz, de az SzGyF biztosít ilyen esetekre sofőrt, hogy ne kelljen BKV-zni.

Ha nálunk kitör a vírus, akkor minden bizonnyal mindenki megfertőződne, hiszen ez egy zárt közösség. Ez azzal is járna, hogy két felnőttnek fixen be kellene költöznie a házba, az egyik biztosan én lennék, mivel én vagyok a csoportvezető

 - jegyezte meg Kata, aki elmondta, a nevelők a pedagógus bértábla szerint kapják a fizetésüket. Ő 12 év után, két diplomával, a pótlékokkal együtt nagyjából havonta nettó 200-250 ezer forintot keres.

Ez ebben a szakmában már jónak számít, egy kezdőnek nem ennyi a fizetése. Ráadásul azokra a váratlan helyzetekre, amikkel nap, mint nap találkozunk, semmi sem készít fel. Egy kezdő lelkes, kicsit irreális elképzelései vannak a gyerekekről, aztán rövid idő után a nehézségek, a stressz, és nem utolsó sorban az alulfizetettség miatt úgy dönten, inkább vált. Ezért nagy a fluktuáció és közben nagyon nehéz jó szakembereket találni

 - magyarázta a helyzetet Kata. Pedig azoknak a gyerekeknek, akik otthonba kerülnek, különösen fontos lenne az állandóság, a rendszeresség, a biztonságérzet, ehhez pedig fix nevelői team kellene. A nagy jövés-menés, a munkatársak cserélődése a gyermekotthonokban folyó munkát is negatív irányba befolyásolhatja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kata szerint ők még jó helyzetben vannak, jó a nevelői csapat, összetartanak, de ahhoz, hogy Magyarországon többen válasszák ezt a hivatást és csökkenjen a lemorzsolódás, fizetésemelésre lenne szükség, valamint szupervízióra, szakmai támogatásra. Ezt a feladatot sok esetben a csoportvezető látja el, csak épp adódik a kérdés: ki támogatja a csoportvezetőt?

Még jobban összecsiszolódott a közösség

Kata elmondása szerint a karantén első napjaiban a gyerekek együttműködőek voltak, aztán nagyjából a második héten kezdtek besokallni. Mindenkinek az életkorának megfelelően magyarázták el, miért nincs most iskola, miért nem lehet a játszótérre menni, vagy vásárolni. A gyerekek ugyanis kapnak zsebpénzt, amit ők maguk oszthatnak be. A járvány előtt ennek megfelelően a nagyobbak egyedül vásárolhattak, a kisebbek pedig a nevelőkkel vagy gyermekfelügyelőkkel. Most azonban még boltba menni sincs lehetőség. Kata arról számolt be, leginkább finomságokra, nassolni valókra vágynak a gyerekek, ezeket most az otthon munkatársai viszik be nekik.

Ugyanúgy igényük lenne játékokra, könyvekre, ruhákra, de próbáltam elmagyarázni nekik, hogy ezek beszerzése most nem egyszerű, és mi lenne, ha ezekben a hetekben, hónapokban inkább félretennék a pénz nagy részét, így ha vége a karanténnak, valami értékesebb, nagyobb dolgot vehetnek maguknak. Szóval a karantén pozitív hatása, hogy a gyerekek megtanulnak jobban spórolni, beosztani a pénzüket és alaposan megfontolják, mire is költenek

 - mondta Kata, hozzátéve, a nagyobbak között van, aki például dohányzik. A járvány előtt fel sem merülhetett volna, hogy az otthon dolgozói vegyék meg számára a dohányárut, de most mérlegelni kell:

a gyerek nem fogja egyik napról a másikra letenni a cigit, vagy megveszik neki, vagy kiszökik és megveszi ő magának.

Kata hangsúlyozta, az új helyzethez alkalmazkodni kell és muszáj bizonyos szempontból rugalmasabbnak lenni. Úgy látja, hogy a házon belül a közösséget meg is erősíti az összezártság. Szigorú napirend van, ugyanabban az időben kelnek reggel a gyerekek, mintha iskolába kellene menniük. A közös reggeli után jön a tanulás. Ez az eszköz hiány miatt nem zökkenőmentes, rengeteg szervezést igényel, de Kata azt mondta, egyelőre működik a rendszer. A közös ebéd után van egy kis szabadidő, ki lehet menni az udvarra, lehet kütyüzni a telefonnal, pihenni, sportolni, délután közös foglalkozások vannak, kézműveskednek, beszélgetnek, együtt játszanak.

Nálunk nagyon jó a csapat, mind a kollégák, mind a gyerekek részéről. Persze, komoly traumákat elszenvedett, speciális igényű gyerekekről van szó, de összeszokott társaság. Nincs szökés, nincsenek nagy verekedések. A konfliktusok persze egyre gyakoribbak, egyre fogy a türelem. Nehéz ez, mert nem tudok mit mondani, senki sem tudja, mikor lesz vége

- mondta, hozzátéve, jól jelzi, hogy a gyerekek kezdik elveszíteni a türelmüket, hogy az ötödik héten már volt, ki sírt, mert hiányzik neki az iskola.

A szülőkkel is szerencséje van, vannak, akik nehezen viselik, hogy szünetel a kapcsolattartás, és esetleg beállítanak, de megállnak a kapunál, és onnan integetnek és beszélnek a gyerekükkel. Csomagokat is tudnak küldeni, ezeket fertőtlenítés után kaphatják meg a gyerekek.

Karanténházba kerül, aki kiszökik

Ugyan Katáéknál az elmúlt hetekben nem volt példa szökésre, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság több otthont is üzemeltet, és máshol azért előfordul. A járványhelyzet miatt ezért kialakítottak ún. karanténházakat, itt helyezik el azokat a gyerekeket, akik elhagyták a gyerekotthonukat. A karanténházakból aztán a vírus lecsengése után mindenki visszaköltözhet az eredeti gyermekotthonba.

Kata hangsúlyozza, tényleg szerencsésnek érzi magát a csapat miatt, ráadásul az elektronikus eszközökön kívül semmiben sem szenvednek hiányt, a fenntartó házhoz rendeli az élelmiszert, van bőven ennivaló, az ebédet is szállítják. A gyerekek persze sok mindennek örülnének, de jelenleg az adományozás is szünetel,

a fenntartó a járványhelyzetre való tekintettel elrendelte, hogy egyik otthon sem fogadhat adományokat.

Jó lenne az is, ha kisebb csoportokban elhagyhatnák az intézményt, kimehetnének a szabadba, ezt azonban a fenntartó egyelőre nem nagyon engedélyezi. Pedig a friss levegő, a szaladgálás, a játék sokat segítene a gyerekeknek. Erről egyébként múlt héten Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt az Operatív Törzs tájékoztatóján, hangsúlyozta, hogy a mentális egészség szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás ezekben a napokban is. Kiemelte, a futás, biciklizés, séta a szabadban javasolt, lehetőleg minél távolabb az emberektől, hiszen a kültéri sportolás rizikófaktora csekély.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?