10 °C Budapest
Szlávik János: nagyon sok beteg lesz még májusban is

Szlávik János: nagyon sok beteg lesz még májusban is

MTI
2020. április 21. 06:49

A járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban" de a koronavírus-járvány remélhetőleg júniusra kifut - mondta el Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő este az M1 csatorna műsorában. Az ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

Szlávik János a műsorban arról is beszélt, hogy a koronavírusos betegek száma folyamatosan növekszik, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket. Ugyanakkor a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik - mondta. Szlávik szerint a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő, és a kórházak - köztük több járványkórház - felkészültek a betegek akár intenzív terápiát igénylő ellátására is.

Emlékeztetett, hogy a fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen, de az idős embereket különösen védeni kell. Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, akkor elkerülhető lesz az a "hatalmas, apokaliptikus" pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható.

A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól

- jelentette ki. Kifejtette, a fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek. A Dél-pesti Centrumkórházban is alkalmaznak ilyen készítményeket, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban működnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?