Szakszervezet: a munkaügyi módosítás akár két évre is eladósíthatja a dolgozókat

Szakszervezet: a munkaügyi módosítás akár két évre is eladósíthatja a dolgozókat

2020. április 13. 08:38

Nincsenek elragadtatva a szakszervezetek az új munkaügyi módosítástól, amelynek lényege, hogy a 24 hónapos munkaidőkeretet a vállalatok egyoldalúan elrendelhetik. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint az intézkedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cégek akár többhavi munkabért is megelőlegeznek a munkavállalóknak a leállás alatt - ezt az adósságot kell majd ledolgozni, ha újra megy a termelés.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetőségével a kormány a munkaszervezést igyekezett rugalmasabbá tenni. A pénteken, rendelet formájában megjelent intézkedés lényege, hogy a most kényszerleálláson lévő cégek (főképp gyárak, üzemek) ugyan a szünet alatt is alapbért fizetnek az el nem bocsátott dolgozók számára, miközben kiesik a bevételük, később a 24 hónapos munkaidőkeret alatt lehetősége lesz a munkaadónak az így kiesett órákat ledolgoztatni a munkavállalókkal.

Teljes mértékben a munkavállalókra tolja a járvány kezelésének a költségeit

- vélekedett a az RTL Híradónak nyilatkozva László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A szakszervezet szerint a tőkeerős multinacionális vállalatoknak a következő két évben teljesen kiszolgáltatottak lesznek a dolgozók és folyamatos túlórát vagy hétvégi munkavégzést is elrendelhetnek a cégek, hogy a mostani leállások miatt kieső munkaórákat ledolgozzák a munkavállalók.

Az a munkáltató, aki megteheti, hogy 1-2 hétre, vagy akár hónapra megelőlegezi a munkabért a leállás miatt, ő felé most eladósodik a munkavállaló és ezt az adósságot kell visszafizetni akár 24 hónap alatt

- magyarázta a szakszervezeti vezető, aki szerint 1 éves munkaidőkerettel is kezelhető lett volna a jelenlegi válság. Az RTL megkereste a foglalkoztatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amely azt a tájékoztatást adta, hogy

a munkaszervezést igyekeztek rugalmasabbá tenni. Az intézkedés szerintük nagy mértékben hozzájárulhat a munkahelyek megvédéséhez. Hiszen a munkáltatók így hosszabb időtartamot alapul véve is beoszthatják a munkaidőt, amivel a bérek nem csökkennek.

Az RTL kereste a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is, de nem kívánták kommentálni a kormány döntést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?