13 °C Budapest
Százezrek állása vált bizonytalanná Európában: Magyarországon tízezrek érintettek

Százezrek állása vált bizonytalanná Európában: Magyarországon tízezrek érintettek

2020. április 3. 09:00

Magyarországon nagyjából harmincezer autóipari dolgozó esett ki a munkából a járván miatti leállások alatt. Európában nagyjából 1,1 millióra tehető a számuk.

Az autóiparban legalább 1,11 millió fizikai munkát végző dolgozó esett ki a munkából Európában a járvány következményeként, csak Magyarországon harmincezer ilyen dolgozó van. Számuk lényegesen már aligha nő, hiszen néhány kisebb manufaktúrát leszámítva leállt a sok országban a gazdaság motorját képező szektor.

A 27 uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban rajtuk kívül még 2,6 millióan vesznek részt a termelésben beszállítói oldalról, vélhetően döntő részük most is otthonában tölti a vesztegzár idejét. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) március végi összesítése szerint a vírus terjedése elleni védekezés jegyében leállított gyárakban normális esetben 1,22 millió jármű készült volna el. A legnagyobb kiesés az autóipar európai fellegvárát, Németországot éri, ahol 359 ezer autós a veszteség, ez a teljes mennyiség 30 százaléka - írja a Világgazdaság.

Az autógyártóktól folyamatosan érkeznek a kényszerleállás idejét meghosszabbító jelentések, az iparág lobbiszervezete is home office-ban dolgozik, brüsszeli irodája bezárt. Az ACEA mind nemzeti, mind összehangolt uniós szinten jelentős mértékű támogatást kér a kormányoktól, a fő cél a foglalkoztatás biztosítása és a termelés szintjének fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?