7 °C Budapest

Fontos dolog derült ki a koronavírusról: ilyen időben fertőz a legjobban

2020. április 6. 16:15

Nem véletlen, hogy az influenzaszezon is télen indul be igazán: a Yale Egyetem és a Zürichi Egyetem friss kutatása szerint a vírusok nemcsak a viszonylagos hideget, de a száraz levegőt is szeretik, és kedvez számukra, hogy a téli időszakban általában időnk nagy részét összezárva töltjük a fűtött, de száraz levegőjű lakásokban.

Az Annual Review of Virology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hideg, száraz levegő, ahogy a helyiségekben felfűtjük, még szárazabb lesz, a relatív páratartalom nagyjából 20 százalékot esik. Ez már magában megkönnyíti a kórokozóknak, hogy terjedjenek. Ehhez még hozzájön az is, hogy a légutakban található sejtek külső ostorok, amelyek nem tudnak megfelelően funkcionálni a száraz levegőben, ezért nem szűrik ki olyan hatékonyan a kórokozókat, mint párásabb levegőben tennék - írja a 24.hu.

Egérkísérleteken korábban kimutatták, hogy a 10 százalékos relatív páratartalomban tartott egér sokkal hajlamosabb volt elkapni az influenzát, mint az az egér, amelyet 50 százalékos relatív páratartalomban tartottak. Ezen kívül a száraz levegőben élő egerek rosszabbul regenerálódtak az influenza után, ráadásul az immunválaszuk is sokkal gyengébb volt

A szakértők azonban azt is megjegyzik, hogy a túl nagy páratartalom is segítheti a vírusok terjedését, például a trópusi területeken. Nagyjából 40-60 százalékos relatív páratartalom lehet az ideális a vírus lelassítására, de a kutatók azt is kiemelik: a fertőzött területek érintésével a páratartalomtól függetlenül is meg lehet fertőződni, így az alapos kézmosás mindenki számára fontos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem