27 °C Budapest
Fontos dolog derült ki a koronavírusról: ilyen időben fertőz a legjobban

Fontos dolog derült ki a koronavírusról: ilyen időben fertőz a legjobban

2020. április 6. 16:15

Nem véletlen, hogy az influenzaszezon is télen indul be igazán: a Yale Egyetem és a Zürichi Egyetem friss kutatása szerint a vírusok nemcsak a viszonylagos hideget, de a száraz levegőt is szeretik, és kedvez számukra, hogy a téli időszakban általában időnk nagy részét összezárva töltjük a fűtött, de száraz levegőjű lakásokban.

Az Annual Review of Virology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hideg, száraz levegő, ahogy a helyiségekben felfűtjük, még szárazabb lesz, a relatív páratartalom nagyjából 20 százalékot esik. Ez már magában megkönnyíti a kórokozóknak, hogy terjedjenek. Ehhez még hozzájön az is, hogy a légutakban található sejtek külső ostorok, amelyek nem tudnak megfelelően funkcionálni a száraz levegőben, ezért nem szűrik ki olyan hatékonyan a kórokozókat, mint párásabb levegőben tennék - írja a 24.hu.

Egérkísérleteken korábban kimutatták, hogy a 10 százalékos relatív páratartalomban tartott egér sokkal hajlamosabb volt elkapni az influenzát, mint az az egér, amelyet 50 százalékos relatív páratartalomban tartottak. Ezen kívül a száraz levegőben élő egerek rosszabbul regenerálódtak az influenza után, ráadásul az immunválaszuk is sokkal gyengébb volt

A szakértők azonban azt is megjegyzik, hogy a túl nagy páratartalom is segítheti a vírusok terjedését, például a trópusi területeken. Nagyjából 40-60 százalékos relatív páratartalom lehet az ideális a vírus lelassítására, de a kutatók azt is kiemelik: a fertőzött területek érintésével a páratartalomtól függetlenül is meg lehet fertőződni, így az alapos kézmosás mindenki számára fontos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?