2 °C Budapest

Koronavírus: egyetlen vidéki település sincsen biztonságban

2020. április 1. 11:36

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: az egész ország minden megyéjében, bármelyik településen jelen lehet a vírus. Továbbra is kérnek mindenkit, aki megteheti, hogy maradjanak otthon. Tartsuk be a kijárási korlátozás rendelkezéseit és a karantén szabályait.

A mai napon 3 repülőgép érkezett hazánkba, amely védőfelszerelést hozott és további három gépet várnak szállítmányokkal - hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását. A rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitva tartásának és a hatósági házi karantén szabályainak betartását. A bevezetett rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez és a fertőzések számának csökkentéséhez, ezért azok hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig fenntartják - mondta.

A tisztifőorvos asszony szerint érthető módon a nagyvárosokban több a fetőzött. Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Mind a négy személy szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Müller Cecília ismertette: elkezdték közölni a megyei adatokat a fertőzöttekről, illetve az elhunytak nemét, életkorát, és alapbetegségeit. 

Egyetlen egy vidéki település sem gondolhatja azt, hogy ott nem lehet jelen a vírus

- fegyelmeztetett a tisztifőorvos asszony és hozzátette: a járvány nem ismer földrajzi határokat. Emlékeztetett, hogy nagy valószínűséggel a lakosság 80 százaléka meg fog fertőződni, de a legtöbben enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen fogják átvészelni. A már diagnosztizált betegek között a tünetek súlyossága a következőképpen alakul:

  • 25 százalék tünetmentes,
  • 35 százalék enyhe tüneteket mutat,
  • 5 százalék (17 fő) lélegeztető gépen van,
  • és 6 százalék egyéb intenzív ellátásra szorul.

Azokat, akik nem tudnak otthonról dolgozni, emiatt még mindig munkába kell járniuk, arra ösztönzi, kezeljék magukat úgy, mintha fertőzöttek lennének, tegyenek meg minden óvintézkedést, hogy ne vigyék haza a vírust. 

Mi enyhítheti a betegség lefolyását?

A kérdésre válaszul Müller elmondta, hogy csak általános kijelentést tudnak tenni. Minden, ami elvágja a fertőződés "láncát", az segít. De a saját szervezetünket erősíthetjük a helyes táplálkozással, de szedjünk C vitamint, és a testmozgás is nagyon fontos, mert ezzel az egész szervezetünket erősítjük.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?