13 °C Budapest

Megyénként csak egy-két fogorvosi ügyelet lesz? Itt a minisztérium javaslata

2020. március 26. 09:30

Megyénkét egy-két rendelőt kell hatóságilag kijelölni, ahol a sürgős eseteket ellátják - áll Kásler Miklós miniszter a fogorvosoknak címzett levelében. A fogászatra érkezőket is szűrni, és szükség esetén tesztelni kell koronavírusra.

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására - írja a Hvg.hu az emberi erőforrások minisztere levelét idézve. Kásler Miklós ebben a minisztérium szakmai kollégiumának ajánlását küldte meg a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának. A tárcavezető emlékeztet: a fogorvosi rendelőben a vészhelyzetben bevezetett jogszabály következtében csak sürgősségi beavatkozás nyújtható, így nagymértékben csökkent a rendelőket felkereső páciensek száma. A gondot nem az jelenti, hogy az alapellátásban a betegellátás csak a sürgősségi panasszal érkezők ellátására korlátozódott, de gyakorlatilag elmondható, hogy a fogorvosi szolgálatok sorra zárnak be, mivel nem tudnak hozzájutni megfelelő védőeszközköz és fertőtlenítőszerekhez.

Így a betegellátás biztonsága nemhogy sérül, de leginkább nincs betegellátás

- írta Kásler Miklós. Ezért a következő javaslatokat teszi a tárca:

  • Minden megyében hatóságilag ki kell jelölni egy vagy két állami/önkormányzati tulajdonban lévő rendelőt (a megye lakosságszámnak megfelelően), és ott ki kell alakítani a betegek fogadásához, ellátásához szükséges feltételeket.
  • Itt a védőfelszerelés- és fertőtlenítőszer-utánpótlásról folyamatosan gondoskodni kell.
  • Annak érdekében, hogy a páciens a rendelőt keresve ne utazzon hosszan és/vagy feleslegesen, a mobilszolgáltatók segítségével rendszerüzenetben lehetne a centrumok elérhetőségéről tájékoztatást adni.
  • A rendelő előtt ki kell alakítani eg részt, ahol a páciens kockázati besorolása megtörténhet. [...] Ezt a tevékenységet végző szakorvosoknak feladatuk végzése során köpenyt, sebészi maszkot és gumikesztyűt kell viselniük.
  • Amennyiben a páciens kikérdezése során kiderül, hogy halasztható problémával kereste fl a rendelőt, akkor a megnyugtatása után, türelmet kérve, meg kell kérni, hogy panaszával a vészhelyzet megszűnte után keresse fel ismét a rendelőt. Bármilyen olyan esetben, amikor kétség merül fel a beteg besorolásával kapcsolatban, a beteget meg kell vizsgálni, hogy biztosan el lehessen dönteni, sürgősségi beavatkozását igényel-e.
  • A rendelőben, ha van személyzet, aki ezt a feladatot el tudja végezni, akkor őket kell megbízni a sürgősségi betegellátás végzésével, amennyiben nincs, akkor hatóságilag a megyében működési engedéllyel rendelkező, minden 65 év alatti, közfinanszírozott és magánszolgáltatót bevonva kell a beosztást elkészíteni.
  • Amennyiben a kérdőív kitöltését követően a beteg a fertőzésgyanús kategóriába kerül, a pácienst tájékoztatni kell erről a tényről. Ezzel egyidejűleg rá kell adni egy sebészi maszkot, gumikesztyűt, hosszú ujjú látogatói köpenyt.
  • A fogászati kezelőegységek vízhűtéssel működő eszközeinek használata a fokozott fertőzésveszély miatt nem javasolt, csak nagyon indokolt esetben. A kezelőben a következő védőfelszerelések szükségese: sebészi maszk/FFP2/FFP3 maszk, gumikesztyű, látogató köpeny, plexi szemüveg, vízlepergető védőruházat, műtős sapka, egyszerhasználatos műszerek.
  • A fertőzésgyanús betegtől mintát kell venni. A levett mintát a lehető leghamarabb el kell küldeni a legközelebbi, kijelölt laboratóriumba.
  • Az eredmény megérkezéséig a beteg szájmaszkkal kell ellátni, és egy elkülönített helyiségben kell az eredményt megvárnia, vagy ha az csak másnap várható, akkor otthoni, járványügyi megfigyelés (karantén) alatt kell kivárni az eredményt.
  • Pozitív eredmény esetén a területileg illetékes tisztiorvost kell értesíteni, aki az általános eljárásrend szerint jár el.

A levélben egyértelműsítik azt is, mi számít sürgős esetnek. Ilyen például friss balesetben megsérült fog ellátása - visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás -, gyulladás ellátása, tályog megnyitása, nyelést, légzést akadályozó idegen test eltávolítása, ficam visszahelyezése vagy frissen tört állkapocs nyugalomba helyezése, illetve bármilyen szájüregi vérzés csillapítása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem