13 °C Budapest

Így készülnek a koronavírusra a vállalkozások: ez lehet a csodafegyver a járvány ellen?

2020. március 23. 08:14

Az új koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben nagyon fontos a vállalkozások számára a talpon maradáshoz, hogy új megoldásokat, szolgáltatásokat alakítsanak ki. A rugalmas hozzáállást preferálják nem csak a pszichológusok, hanem a gazdasági szakemberek is, ami jelen esetben a kulcsot biztosíthatja egy-egy vállalkozás túléléséhez. Számos cég most követendő példákkal és jó gyakorlatokkal próbál mutat mutatni a társai számára is. A HelloVidék most összeszedte néhány baranyai vállalkozás megújulásának, rugalmasságának történetét.

Minden eddiginél nehezebb a talpon maradás most a vállalkozások számára: a járványügyi helyzet, a fokozódó esetszámok, az elrendelt szigorítások, a fokozott egészségügyi- és higiéniai elvárások, a folyton változó jogi környezet miatt bizony szinte naponta frissíteniük eszköztárukat. Ahogy jól látszik, a legnagyobb érvágást az éttermek, cukrászdák, kávézók, a kulturális és szórakoztató szolgáltatásokat biztosító vállalkozások és a turisztikai iparágak képviselői szenvedték.

Több kereskedelmi üzlet és vendéglátóipari vállalkozás döntött úgy, hogy a munkatársai és vendégei biztonsága érdekében inkább már most bezárja a kapuit abban bízva, hogy "már csak néhány hét" és lecseng a járványügyi helyzet, ami után újra kinyithatnak. Ők azok, akik már most vállalták a veszteséges működés kockázatát és igen bizonytalan helyzetbe kerültek. Mások óriási odafigyelés mellett üzemelnek tovább, betartva a fokozott egészségügyi és higiéniai szabályokat, miközben B és C verziókon, megoldási alternatívákon jár az agyuk. Sokan pedig már egy úgymond "mellékszálon" gondolkodnak, és megpróbálnak a saját vállalkozásuk kapacitásával a társadalom segítségére lenni ebben a kritikus helyzetben - írja a lap.

A teljesség igénye nélkül nézett néhány jó példát Baranyából a közösségi média segítségével:

  • Blazek es Anni így mondott köszönetet: "Ebben a nehéz helyzetben mindennél fontosabb az összetartás, a törődés, a felelősségteljes viselkedés, a felelősségvállalás társadalmi szinten. Cégünk kiemelten fontosnak tartja, hogy ezekben az időszakokban is a közös jót szolgálja, hisszük, hogy közös erővel felülemelkedhetünk ezen a helyzeten. Ezt hangsúlyozva szeretnénk felajánlani 5000 db mosható, 100% pamut anyagból készült védőmaszkot a Pécsi egészségügyben dolgozóknak, akik nap mint nap, fáradtságot nem ismerve küzdenek minden ellátásra szoruló társunk egészségéért. Köszönjük minden egészségügyi dolgozónak az áldozatvállalását Magánszemélyeknek is elérhetővé tesszük a maszkokat, korlátozott darabszámban: Max. 10 db/fő/hét, a maszkok ára 200 Ft/db."
  • A Királyegyházi Általános Iskola posztja a cementgyárnak címezve: "Hálásan köszönjük a gyors segítséget a Királyegyházi LAFARGE Cementgyárnak: Hoffmann Tamás Ügyvezető igazgatónak a jószándékú döntést és Grim Gergőnek az azonnali cselekvést, melyek eredményeként kaptunk a tanítványaink számára 16 db asztali számítógépet és monitort. Volt tanítványaink: Maczkó Patrik és Kristóf, most nézik át a gépeket, hogy amint lehet, mindet eljuttathassuk a rászorulóknak, hogy akadálymentes legyen a tanulás. Folyamatban vannak az igényfelmérések, és természetesen az iskola saját mobil digitális eszközeit is oda fogjuk adni az otthontanulás elősegítésére. Köszönöm Patonai Balázs rendszergazdánknak a mai emberfeletti eszközfrissítést! Egy - az iskolában maradt taneszközeiért érkező - kisdiák már haza is vihette a hardvert."
  • A Blumart Virágüzlet felajánlása: A kialakult helyzetre való tekintettel sokan tudjátok már, hogy úgy döntöttünk hétfőn, a kis virágüzletünket ideiglenesen ameddig szükséges, szomorúan de zárva tartjuk... Mi mégis kedveskedni szeretnénk nektek! Kis üzletünk elé...kipakoltuk a virágainkat amit szívből adunk nektek! Vigyetek egy kis tavaszt vidámságot általuk haza! A kirakott virágok bátran ingyen elvihetők!"

És a lista még hosszan folytatódik, ezért ha érdekel a teljes cikk, mindképp olvasd el azt a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm