12 °C Budapest

Végre egy jó hír: a csapvízben biztosan nem marad életben az új koronavírus

2020. március 20. 10:45

A COVID-19 vírus miatt tapasztalható készletfelhalmozás felgyorsíthatja a PET-hulladék keletkezésének ütemét, annak ellenére, hogy nincs ok aggodalomra hazánkban az ivóvíz készletek miatt.

Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.

A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott - egészségre nem ártalmas - fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására. Mindamellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe és nem képes életben maradni a vezetékes vízben.

A globális PET-palack szennyezéssel kapcsolatban gyakran kerülnek szóba az óceánok, ahol óriási szemétszigetek alakulnak ki belőlük

 - hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztin a SodaStream termékmenedzsere. A probléma sokak számára távolinak tűnhet, holott a PET-palackok nagyrésze a patakok, folyók közvetítésével kerül a tengerekbe, onnan pedig az óceánokba - tette hozzá Széll-Szőke Krisztin.

Bár a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja, ennek csak 2,5 százaléka édesvíz, ami jól mutatja, hogy mennyire fontos megőrizni élővizeink tisztaságát. Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjának, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet e kiemelten fontos természeti kincs megőrzésére. Idén e jeles nap vasárnapra esik, de a jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé az ezzel kapcsolatos rendezvények megtartását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm