Így küzdi le a szervezet a koronavírust: meglepő felfedezés Ausztráliában

Így küzdi le a szervezet a koronavírust: meglepő felfedezés Ausztráliában

2020. március 19. 08:30

Megnézték, miként küzdi le a szervezet a koronavírust, amennyiben nincsenek súlyos tünetei az embernek - meglepő dolgokat tapasztaltak.

Az ausztráliai Doherty Intézet felmérte, hogy miként reagál a szervezet a vírusra a kevésbé súlyos megbetegedések során - tehát az esetek többségében. A szakértők egy 47 éves nőtől gyűjtöttek be mintát, akit kórházban ápoltak, de nem volt életveszélyben. A pácienstől naponta vettek vért, hogy felmérhessék immunválaszát.

Bár az új koronavírust és az influenzát nem szerencsés egymáshoz hasonlítani, a jelek alapján a szervezet hasonló módon próbálja leküzdeni a két kórokozót.

Oanh Nguyen, a csapat tagja szerint három nappal a vizsgálat megkezdése után több olyan immunsejtet is találtak a mintában, amelyek a szezonális influenzából való gyógyuláshoz köthetőek. A kutatók azt jósolták, hogy a páciens három nap múlva meggyógyul, és így is lett. A nő immunrendszere hasonló antitesteket hozott létre, mint egy influenzás megbetegedés során. 13 nappal megbetegedése után minden tünete megszűnt, igaz, az antitestek száma még sokáig növekedett vérében.

A kutatók úgy vélik, hogy a friss eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen hatásokat válthat ki egy esetleges vakcina. Az adatoknak köszönhetően emellett azt is felmérhetik, hogy mely páciensek fognak probléma nélkül felépülni a fertőzésből.

Minden hír a koronavírusról ITT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?