29 °C Budapest
Így győzheti le a magyar gyógyszer a koronavírust: gőzerővel zajlik a fejlesztés

Így győzheti le a magyar gyógyszer a koronavírust: gőzerővel zajlik a fejlesztés

2020. március 19. 10:27

Magyarország gyógyszert fejleszt az új koronavírus ellen, ami a vakcinával ellentétben nem a megelőzést, hanem a betegek gyógyítását szolgálja majd, ha elkészül. A kiszemelt fehérje gyakorlatilag a sejtektől független molekuláris víruscsapda, és legalább négyféle, számunkra hasznos szolgálatot tesz.

Miközben a világ feszülten figyeli az új koronavírus elleni vakcináról érkező híreket - jelenleg a rohamtempó ellenére sem várható 2021 előtt -, Magyarországon a vírust legyőző gyógyszer fejlesztése kezdődött - írja a 24.hu. A kettőt még véletlenül se keverjük össze. 

A legtöbb vírus ellen hagyományos értelemben vett gyógyszer nincs, a kezelés általában a tünetekre fókuszál. A védőoltás nem a gyógyítást, hanem a megelőzést szolgálja, a szervezet immunrendszerét készíti fel adott vírus felismerésére és hatástalanítására. Magyarán a vakcina az emberek 90 százalékánál megakadályozza a fertőzést, míg a gyógyszer a már fertőzött személyben pusztítja el a kórokozókat. Innentől kezdve pedig nem kérdés, mennyire fontos.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn közölte, hogy állami pályázati forrásból az ELTE vezetésével létrejött egy konzorcium (tagjai még a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt. és az ImmunoGenes Kft.), amely az új koronavírus "ellenszerét", szálkásabban fogalmazva egy terápiás készítmény előállításán dolgozik. Erről a bizonyos készítményről, hatásmechanizmusáról az ötletgazdát, egyben a projekt irányítóját, Kacskovics Imre professzort, az ELTE TTK dékánját, az Immunológiai Tanszék vezetőjét kérdeztük.

A frontvonalban veszi fel a harcot

Olyan molekula fejlesztésén dolgoznak tehát, ami megvédheti az embereket az új koronavírustól. Az úgynevezett ACE2-Fc fúziós fehérjéről van szó, amit a szakirodalomban néhány hete megjelent tanulmány javasol minden olyan országnak, amelynek erre szakértői és infrastruktulális kapacitása adott. Emiatt nem lehet a klasszikus értelemben véve új felfedezésnek tekinteni, ám előállításával talán sikeresebb gyógyíthatjuk az embereket, és akár "gyógyszer-sikertörténetté" válhat.

Tudjuk, hogy a vírus - nagyon leegyszerűsítve - a tüdőszövet ACE2 receptoraihoz csatlakozik, innen jut a sejtbe, ott felszaporodik, majd iszonyú tömegben "ömlik" kifelé megbetegítve a környező sejteket is. Ennek következtében alakul ki az akár halálos tüdőgyulladás.

Az általunk fejlesztendő ACE2-Fc fehérje azokhoz a vírus részecskékhez (S-fehérje) kötődik, amellyel a vírus a sejtek felszínén lévő ACE2-höz kapcsolódik. Azaz gyakorlatilag a sejtektől független molekuláris víruscsapda, és legalább négyféle, számunkra hasznos szolgálatot tesz

- mondja a 24.hu-nak Kacskovics Imre. Az első és legfontosabb, hogy semlegesíti a vírust: amikor a fehérje megtapad a receptorokon, megakadályozza, hogy a vírus a sejteket megfertőzze.

A második feladata, hogy aktiválja azokat az immunsejteket, amelyek a vírusfertőzött sejteket elpusztítják. Ennek megértése némi előzetes magyarázatra szorul. Amikor a koronavírus a sejtbe jut, sokszorozódik, az új hódításra kész vírusok kibukkannak a sejt felszínén, és megjelenik rajtuk a fertőzőképességükhöz szükséges úgynevezett tüskefehérje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ehhez kapcsolódó ACE2-Fc fúziós molekulánk térszerkezete megváltozik. Ilyenkor jelzést küld az immunrendszernek, mintha egy jelzőfényt lőne a magasba: itt az ellenség. Beindul az önvédelmi mechanizmus, az erre rendeltetett egységek tömegesen érkeznek a helyszínre és elpusztítják a beteg sejtet. 

A harmadik előnye a molekulának, hogy hosszú ideig kering a szervezetben, és ezzel akár 3-4 hétig is képes védeni a szervezetet a fertőzéstől. Nem kell magyarázzuk, hogy milyen fontos előny lehet ez orvosoknak, ápolóknak, akik a koronavírus-fertőzötteket gyógyítják.

Negyedikként a professzor olyan tulajdonságát említi, ami egyúttal válasz a hosszabb távú alkalmazhatóságát övező aggodalmakra. A vírusok rendkívül egyszerű teremtmények, még az is kérdés, élőlényként tekinthetünk-e rájuk, ugyanis több ehhez szükséges kritériumot nem tudnak teljesíteni. Például a gazdatesten kívül képtelenek mozgásra, szaporodásra, nincs anyagcseréjük.

A félelmek abból adódnak, hogy mire a koronavírus ellenszere elkészül, az már egy teljesen más formában támadja az embereket, vagyis hatástalan lesz. Illetve az újabb és újabb gyógyszerek fejlesztése nem tud majd lépést tartani az új változatokkal. Az ACE2-Fc fúziós fehérje viszont kiköszöböli ezt a problémát, mert a kórokozón a már említett, megtapadást segítő tüskefehérjéket veszi célba.

Ha a jövőbeni mutációkon megmarad a »tüske«, azt az ACE2 blokkolja. Ha olyan változat jön létre, amiről ez hiányzik, akkor a vírus a sejtek felszínén lévő ACE2-höz sem tud majd kötődni, azaz nem tud megbetegedést okozni, ártalmatlanná válik. Mindkét helyzetből győztesen jövünk ki

- emeli ki a professzor. Összességében tehát fehérje gyógyszerré alakítása mindenképp ígéretes eszköz a koronavírus elleni harcban. Jelenleg a projekt legelején vagyunk, ha minden jól megy, az ACE2 fúziós fehérje klinikai vizsgálatai másfél év múlva kezdődhetnek, ezek után még akár évek kérdése is lehet a terápiás alkalmazhatóságig eljutni. Az elmúlt évtizedek tapasztalata pedig arra int, a koronavírusok a jövőben sorozatos, egyre keményebb támadásokat indítanak az emberiség ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?