15 °C Budapest

Ezzel talán elkerülhetik a cégek a teljes csődöt: mielőbb érdemes lépni

2020. március 17. 18:49

Ha a járvány következtében a vállalkozások jelentős bevételtől esnek el idén, lehetőségük van meghatározott adófizetési kedvezményeket is igénybe venni. Jelen cikkünkben a részletfizetési, fizetési halasztási, valamint az adóelőlegmérséklési szabályokat mutatja be a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Közeledik a május végi határidő a lezárandó gazdasági év társasági adó bevallására és megfizetésére. A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozásoknak javasolt minél hamarabb tervezni és kalkulálni, hogy ez az adófizetési kötelezettség (a többi adóval együtt) súlyos pénzügyi megterhelést jelent-e számukra. Az adóeljárási szabályok bizonyos körben lehetővé teszik a vállalkozások adófizetési terheinek enyhítését, mely időleges megoldásként szolgálhat a negatív gazdasági hatások tüneti kezelésére: a cégek elsődlegesen részletfizetést és adófizetési halasztást kérhetnek az illetékes adóhatóságtól - mondta Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje, adótanácsadója.

Ezek a fizetési kedvezmények nemcsak társasági adóra, hanem általános jelleggel - bizonyos kivételekkel - minden adónemre fennállnak (így iparűzési adóra is), azonban nem járnak automatikusan, engedélyezésükhöz törvény által meghatározott feltételeknek kell megfelelni:

  • az adott társaságnak a fizetési nehézség nem felróható, illetve mindent megtett annak érdekében, hogy a fizetési nehézséget elkerülje;
  • a fizetési nehézség átmeneti jellegű, az adót későbbi időpontban valószínűsíthetően meg tudja majd fizetni.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda szakértője felhívja a figyelmet, hogy:

A fizetési nehézség fennállását a társaságnak kell bizonyítani, így nem feltétlenül elegendő a járványhelyzetre való hivatkozás, hanem adott esetben számításokkal, pénzügyi adatokkal, üzleti tervvel is célszerű alátámasztani a kérelmet, az adóhatóság ugyanis megkövetelhet ilyen jellegű alátámasztó dokumentumokat, adatokat.

A kérelmet már fennálló adótartozásra lehet benyújtani, például a fizetési kedvezmény a 2019. naptári évre vonatkozó társasági adóra csak a májusi határidőt követően kérelmezhető, miután a NAV nyilvántartásba vette a bevallott adóösszeget. 

A kérelem benyújtása illetékköteles, illetve pótlékfizetési kötelezettséget is von maga után (így, ha az adóhatóság engedélyezi a fizetési könnyítést, főszabály szerint a jegybanki alapkamat mértékével egyező pótlékot kell fizetni a részletfizetés, fizetési halasztás idejére). A vállalkozásoknak tehát ezekkel a költségekkel is számolnia kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes adónemeknél (mint a társasági adó és az iparűzési adó) adóelőleg-fizetési kötelezettség is terheli a cégeket. Az előleg mérséklésére szintén van lehetőség (a fentiekben részletezett kérelemtől függetlenül), ha az adott cég előzetes számításai alapján 2020-ban kevesebb adót kellene fizetnie majd, mint azt a megelőző év adatai szerint előzetesen meghatározta.

Társasági adó esetében a 2020. naptári évre vonatkozó előlegfizetési kötelezettség 2020. júliustól áll fenn, így a kérelem a NAV-hoz ezt megelőzően is benyújtható az ELOLEGMOD nyomtatvány kitöltésével. Helyi iparűzési adó esetében a második féléves részletre kérhető az előlegcsökkentés (szeptember 15. a fizetési határidő, így célszerű addig az időpontig kérelmezni az önkormányzattól az előleg összegének módosítását).

"Egyelőre még kérdéses, hogy a jogalkotó a rendkívüli helyzet miatt bevezet-e a jelenleg rendelkezésre álló opciókon felül a vállalkozások számára további könnyítéseket is. Ha a fizetési könnyítésekkel kapcsolatos adminisztrációs terhek lecsökkennének, már az is jelentős segítséget nyújtana a cégeknek, hogy erőforrásaikat más, a gazdasági túllendülést elősegítő célokra tudják összpontosítani." - véli Kántor Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem