11 °C Budapest
Koronavírus: több minisztériumban is vizsgálódnak a fertőzött marokkói miniszter miatt

Koronavírus: több minisztériumban is vizsgálódnak a fertőzött marokkói miniszter miatt

2020. március 15. 17:23

Több minisztériumban is járt a fertőzött marokkói belügyminiszter - hangott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyben dolgozók emberi életekért küzdenek. A vírus elleni küzdelem minden költsége és eszköze rendelkezésre áll

- hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Korábban már kiderült, hogy életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.

Kovács Zoltán államtitkár kijelentette: a járvány nem válogat emberek, országok között. A számokból látszik a járvány jellege: egyre másra jelentkeznek a csoportos megbetegedések az országokban, a kormány azt akarja megakadályozni, hogy tömeges megbetegedések legyenek. Az új koronavírus másképp viselkedik, mint az átlagos betegségek, így más felfogást kíván a magánemberek részéről is, mondta az államtitkár, így mindenki tartsa be az ajánlásokat és cselekedjen felelősséggel.

A legtöbbet a vírus terjedése ellen mi magunk, magánemberek tehetünk

- húzta alá, hiszen az előírások arra irányulnak, hogy az egész hazai társadalmat megvédje. Az operatív törzs döntései között is lesznek egyéni viselkedésre való felkérések. Kovács megismételte, hogy az idősebb korosztályt veszélyezteti leginkább, rájuk kell vigyázni a leginkább.

Az M1 kérdésére Kovács Zoltán elmondta: a digitális tanrend részleteit egyelőre még mindig egységesítik, de az már biztos, hogy ebben a közszolgálati M5 csatorna is szerepet kap majd. Az is napirenden van, hogyan oldják meg az iskolások felügyeletét és étkeztetését, ha ezt a szülők nem tudják megoldani.

Megerősítette: Pintér Sándor belügyminisztert vizsgálják, mintát vettek tőle, és vizsgálják a kontaktjait. A fertőzött marokkói vendég másutt is járt, így

a külügyben, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is folynak a vizsgálatok. Akiket tesztelnek, karanténba kerülnek a vizsgálat eredményéig.

Lakatos Tibor ismertette: hét új beteget regisztráltak Magyarországon, vannak Olaszországból, Ausztriából érkezők, kontaktok, és új betegek is, akik ismeretlen helyről kapták el a kórt. Folytatják a határok ellenőrzését, sokan érkeznek az érintett területekről, 907 magyar állampolgárt helyeztek házikaranténba, több mint 46 ezer embert ellenőriztek. Két embert vittek kórházi megfigyelésre a határokról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendőri intézkedéssel együtt a hazatérő állampolgárok bekerülnek a rendőrségi informatikai rendszerbe is, így a területi szervek is tudni fognak a karanténról, és ellenőrizni tudják őket. Néhányan könnyelműek a helyzettel, volt, akit vendéglátóhelyen értek utól a rendőrök. Ha valaki fertőző betegként szegi meg a szabályokat, vagy beteget látogat a tilalom ellenére, az bűncselekményt követ el - húzta alá. A megfigyelés alatt állók szabálysértést követnek el, ha nem tartják be az előírásokat.

Az álhírek kapcsán elmondta, elfogták a Budapest lezárását híresztelő férfit. Közveszéllyel fenyegetés miatt folyik ellene eljárás, két évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetése. Működésbe léptek a védekezéssel kapcsolatos akciócsoportok, holnap elkezdik építeni a kiskunhalasi járványkórházat.

A Magyar Orvosi Kamara felvetései kapcsán Kovács Zoltán elmondta, a javaslatokat többször átvizsgálták, és minden körülményt figyelembe vesznek, amikor a bevezetendő intézkedésekre javaslatokat tesznek a kormánynak. Az államtitkár elmondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, és ennek megfelelően hozzák meg a rendeleteket. Kovács Zoltán politikai akciónak nevezte, hogy a MOK a sajtón keresztül üzenget.

Lakatos Tibor megerősítete: a Jahn Ferenc kórházban volt egy koronavírusos beteg, néhány nap elteltével az intenzív osztályon mutatták ki nála a koronavírust, ezután az intézmény csepeli telephelyére szállították át. Emiatt érintett lehet több egészségügyi dolgozó is. Lakatos elmondta, hogy ezek azok egészségügyi dolgozók, akik igazolt koronavírusos beteggel érintkeztek karanténba kerültek. Általában a saját munkahelyükön jelölik ki számukra a karantént.

Bár az esetek száma megnőtt, de nem beszélhetünk gócpontokról, a betegségek java Budapesthez köthető. Az új betegek állapot nem súlyos, nincsenek intenzív osztályon

- ismertette Lakatos Tibor.

Minden a koronavírusról itt - KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?