Ezert állnak most sorban tömegek a patikákban: méregdrága a gyógyulás

Ezert állnak most sorban tömegek a patikákban: méregdrága a gyógyulás

2019. április 7. 15:18

Indul az allergiaszezon, a gyógyszertárak is forgalmasabbak ilyenkor. Mielőtt azonban rohannánk a patikákba, érdemes betartani pár szabályt, ezzel is megkönnyítve az életünket. Ha pedig gyógyszert választunk, nem érdemes a drágábbat választani, az ugyanolyan hatóanyagú, olcsóbb gyógyszer ugyanolyan hatékony lehet.

A melegebb időjárással együtt beköszönt a pollenszezon is hamarosan, ami Magyarországon is százezrek életét nehezíti meg. Egy 2018-as felmérés szerint Magyarországon 2 millió körül van az allergiások száma. Az autoimmun betegségnek számító allergia ellen egyelőre nincs teljes körű gyógymód, számtalan készítményt forgalmaznak a patikák ugyanakkor. Ezek hatóanyaguktól függően eltérőek lehetnek, egységesen igaz azonban rájuk, hogy legfeljebb a tünetek enyhítésére alkalmasak. Az áruk között ugyanakkor jelentős eltérések vannak.

Ne rohanj azonnal a gyógyszertárba

Mielőtt azonban ezreket áldoznánk a gyógyszerekre, érdemes lehet kipróbálni pár módszert, amelyet most a Tiphero nevű amerikai portál gyűjtött össze. A szezonális allergiában szenvedő betegek nagy része a pollenekre allergiás - ezt a fajta tünetegyüttes a köznyelv szénanáthának nevezi. A tünetei hasonlóak egy egyszerű megfázáshoz, de vannak különbségek is: például szem- és orrviszketés, tüsszögés, stb.

A leghatékonyabb módszer, hogy házilag védekezzünk az allergia ellen, értelemszerűen az, hogy elkerüljük a pollenekkel való találkozást. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) ajánlása szerint hatékony védekezés, ha az allergiaszezonban nem szellőztetünk. Ha mégsem bírjuk friss levegő nélkül (mert lássuk be, azért arra szükség van), akkor inkább este tegyük azt, mert reggel a legnagyobb a pollenkoncentráció a levegőben. Természetesen a pollenszezonban érdemes minél kevesebb időt a természetben tölteni.

Hatékonyabban tudunk védekezni a pollenek ellen, ha előre megnézzük a pollenkoncentráció szintjét - sok időjárásportálon ez fel van tüntetve. A gyógyszertárakban pedig gyakran találunk ingyenes allergianaptárat, amely megmutatja, az év melyik szakában vagyunk kitéve a legnagyobb mértékben - persze ez csak akkor működik, ha tudjuk, pontosan mire vagyunk allergiások.

Kevesen tudják, de allergiaszezonban érdemes minden este hajat mosni - a hajunk ugyanis összeszedi a pollent, főleg este érdemes emiatt egy hajmosást beiktatni. Érdemes gyakrabban mosni a ruháinkat is, hiszen azokon is felhalmozódhatnak a pollenek. Szezonban viseljünk napszemüveget és sapkát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha gyógyszert veszünk, ne a drágát vegyük!

Természetesen a fenti megoldások nem váltják ki az orvosi vizsgálatokat - ha minden kötél szakad és semmi nem válik be, akkor érdemes felkeresni allergológust, aki dönt majd a terápiáról és a szükséges gyógyszerről. 

Ha azonban mi választunk gyógyszert, kis odafigyeléssel sok ezer forintot megspórolhatunk. Gyakran megtörténik, hogy ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek között akár több ezer forintos eltérés is lehet - biztosak lehetünk benne, hogy a kevésbé drága is ugyanannyira hatékony, ha a hatóanyag dózisa megegyezik. Az sem ritka, hogy néha ugyanarról a termékről van szó eltérő márkanév és csomagolás alatt - egyik esetben azonban a marketingköltségek miatt sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen a népszerű termék reklámköltségeinek árát a gyártó a fogyasztókon kívánja bevasalni.

A legjobb, ha a gyógyszerésztől tájékozódunk, aki a legtöbb esetben megfelelő tájékoztatást ad a gyógyszerek hatóanyagáról. Nem ritka az sem, hogy maga a jóindaulatú gyógyszerész javasolja, hogy válasszuk ugyanabból a készítményből az olcsóbbat - hiszen hatása tekintetében nincs különbség. Természetesen vannak gyógyszerek, amelyeknek nincs alternatívája, így minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerésztől - az allergia elleni antihisztaminok ugyanakkor sokszor nem ilyenek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45