22 °C Budapest

Árulkodó tünetek: így különböztesd meg a kiégést a depressziótól

2019. április 1. 16:32

A kiégés, vagy más néven burnout a fokozott érzelmi megterhelés, stressz hatására kialakuló tünetegyüttes, mely fizikai és mentális kimerüléssel jár. Ezzel szemben a depresszió súlyos betegség, a hangulatzavar szélsőséges formája, mely a közérzetre, fizikai állapotra, érzelmekre erős befolyást gyakorol. Mivel a köznyelvben az általános levertséget is gyakran nevezik depressziónak, a kiégés tüneteit félreértve könnyen összetéveszthetjük a két, ugyanúgy rossz hangulattal járó állapotot. Viszont ha a abban a hitben vagyunk, hogy a kiégés tüneteit tapasztaljuk, miközben a depresszió jeleitől szenvedünk, annak hatalmas egészségügyi kockázata lehet.

Sajnos a kiégés és a depresszió tüneteit nem csak az azt elszenvedő betegek, hanem az orvosok is nehezen különböztetik meg. Ezért nem elég a rutin kivizsgálás, hanem alapos önvizsgálat és a mentális egészségünkre való fokozott odafigyelés is szükséges a diagnózis felállításához. Ami viszont biztos, hogy bármilyen tünetet is tapasztalunk, meg kell találnunk a megfelelő kezelést, és sem a kiégés, sem a depresszió jeleit nem hagyhatjuk figyelmen kívül!

Mi okozza a kiégést?

Amikor csak úgy záporoznak az e-mailek, értesítések, üzenetek, telefonok, és emlékeztetők, úgy érezhetjük, mintha sohasem érnénk a munka végére. Sokak számára a folyamatos feszített ütemű munka és az ebből adódó frusztráció egy idő elteltével kiégést okoz.

A kiégés szindróma már egy ideje bekerült a köztudatba, és már rendszerint hallhatunk különböző formáiról: a munkahelyi, szülői, és szociális kiégésről, valamint az Y generációt fenyegető burnout-szindrómáról. Kutatók szerint ennek ellenére gyakran tévesztjük össze a depresszió tüneteit a kiégéssel. 

Ha valaki állítja, hogy magas fokú kiégéstől szenved, depresszióra gyanakszom

- mondta el Irvin Schonfeld, a Colin Powell School for Civic and Global Leadership at the City College of the City University of New York pszichológia professzora. 

A kiégéssel az a fő probléma, hogy nem állnak rendelkezésre a megfelelő diagnosztikai módszerek ahhoz, hogy biztos eredményt kapjon az orvos. Bár léteznek különféle tesztelési módok, de mivel a kiégés tüneteit számos egyéb betegség is produkálja, nincs olyan kritériumrendszer, amely alapján minden esetben felállítható a diagnózis, írja a today.com.

A pszichológusok és kutatók attól tartanak, hogy sokan a depressziót súlyosabb kiégésként kezelik, mert összetévesztik a hangulatzavar tüneteit a burnout okozta kimerültséggel. 

Irvin Schonfeld és kollégái évekig tanulmányozták a foglalkozásból eredő kiégést. A terület akkor került előtérbe, amikor az 1980-as években Christina Maslach kidolgozta a Maslach Bournout Inventory-t (vagyis az MBI-t), amely három kritérium alapján értékeli ki a kiégést. Maslach kutatásai alapján Schonfeld az alábbi három kritériumot nevezte meg, amely jelzi számunkra a kiégést:

  • Érzelmi kimerültség, mint amikor fáradtan kelünk fel reggel vagy nincs lelkierőnk dolgozni.
  • Deperszonalizáció, vagy más szavakkal, amikor úgy érezzük, kívülről figyeljük az életünket. Ezért érzelmileg nem tudunk kapcsolódni más emberek problémáihoz, és sajátjainkhoz sem.
  • Kevésbé látjuk értelmét a személyes teljesítményünknek a munkában

Lily Brown, a Center for the Treatment and Study of Anxiety at the University of Pennsylvania pszichiátriáján dolgozó pszichológus elmondta, hogy a korábbi kutatások az olyan magas stresszel járó foglalkozásokra koncentráltak, mint például az ápolóké. Azonban amióta a stressz már nem csak bizonyos kiemelt szakmákat, hanem egyre több foglalkozást érint, a kiégés bárkit érinthet. A köztudatban azonban még mindig él egy téveszme, hogy a probléma csak bizonyos szakmákat érint.

Úgy tűnik, a kialakulása a túl sűrű beosztásra, ránk nehezedő elvárásokra, a feladatok halmozására vezethető vissza, véli Lily Brown. A súlyosbodását pedig az okozza, ha nem valljunk be magunknak, hogy baj van. Természetesen a kiégésnek és a depressziónak is sok egyéb okalehet, egyszerű testi folyamatok is, mint akár télen a napfény hiánya. Ráadásul az idősebbek, és Magyarországon a nők számítanak veszélyeztetebbnek a betegség szempontjából. 

Hogyan kezeljük a kiégést?

Legtöbben a depressziót, a szorongást és a kiégést különválasztják, de Irvin Scholfeld szerint előnyösebb lenne egy folyamat egyes elemeiként tekintenünk rájuk. Talán a burnout sokkal szorosabban összefügg a depresszióval és a szorongással, mint eddig gondoltuk. 

Célszerűbb lehet, ha a kiégést, a szorongást és a depressziót egy folyamat szegmenseiként vizsgáljuk. Ha nem kezeljük megfelelően a kiégést, azzal a depresszió felé sodródunk

-állítja a pszichológus.

Ha valaki úgy érzi is, hogy enyhe, vagy akár súlyosabb kiégéssel küzd, ez nem feltétlenül van így.

Ha túlzott kimerültséget tapasztalunk, és úgy érezzük, nem kezelnek megfelelően minket a munkahelyen, legtöbben elmegyünk szabadságra, vagy bejelentkezünk masszázsra. Mindenkinek más a stratégiája. 

Ez [kiégés esetén] valójában nem jelent megoldás, a nyaralás felezési ideje két hét 

- mondja Irvin Schonfeld. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tehát egy nyaralás után ugyanúgy visszakerülünk a mókuskerékbe, és a kimerültségérzet hamarabb visszatér majd, mint hisszük, amennyiben valóban kiégéssel küzdünk. 

A depresszió kezelései, mint a kognitív, vagy dialektikus viselkedésterápia ugyanúgy segíthetnek megbirkózni a kiégés tüneteivel is, mielőtt azok rosszabbodnának, és depresszióvá alakulnának át. A dialektikus viselkedésterápia során például Lily Brown megtanítja a pácienseknek, hogyan legyenek határozottabbak, ami segít nekik abban, hogy egy kevésbé megerőltető életvitelt alakítsanak ki.

Fontos lépés, hogy módot találjunk a szükségleteink kifejezésre juttatására és meghúzzuk az egészséges határokat 

- mondja Brown.

Képesnek kell lennünk nemet mondani a megfelelő pillanatban, hogy megelőzhessük, hogy a stressz túlnőjön rajtunk. A hangsúly mégis a megfelelő pillanaton van: a pszichológus arra ösztönzi a pácienseit, hogy vegyenek részt társasági eseményeken, összejövetelekkel, ezzel csökkentve a negatív érzéseiket. Szerinte ez is hasznos lehet a kiégés kezelése során:

Tarts ebédszünetet, sétálj egyet, vagy menj le a konditerembe. Úgy tűnik a szorongás abban a pillanatban hatalmasodik el rajtunk, amikor túlzottan elhanyagoljuk önmagunkat és a szükségleteinket. Meg kell törni a hangulatfüggő viselkedési ciklust.

Miért tagadjuk a depressziót?

Sokak számára az általuk tapasztalt tüneteket kiégésnek nevezni megnyugtatóbb, mint a szorongás vagy a kezdődő depresszió jeleként értékelni. 

A szakirodalom szerint a kiégés, amitől a foglalkozásukból adódóan az orvosok gyakran szenvednek, ugyanúgy lehet depresszió is. Azonban egy orvos karrierjére abszolút nincs nincs jó hatása, ha kiderül, hogy súlyos hangulatzavarral küzd. 

Megértem, miért nem akarják a nevén nevezni 

- mondta Schonfeld. Brown szerint ráadásul a depresszió nyomán kialakuló társadalmi megbélyegzés nem csak a munkahelyen, hanem az élet minden területén negatív hatással van az emberre. 

Ahogy a hogylétünkről beszélünk, a kifejezések, amelyeket használunk sokat elárulnak a kulturális tabukról, stigmákról. A közérzetünk leírásakor kiégésről beszélni kevésbé hat negatívan, mintha szorongásnak, depressziónak hívjuk

A mentális betegségek beismerésétől való félelem azt is megakadályozza, hogy megoldást keressünk.

Ha valaki a depressziót vagy szorongást kiégésként kezeli, magas a kockázata a helyzet súlyosbodásának. Ha depresszióval küzdünk, azt nagyon komolyan kell venni. A hangulatzavarral együtt egy sor másik, mélyen gyökerező probléma fog jelentkezni, ha nem kezeljük. 

Ezért nagyon fontos, hogy ne kendőzzük el legalább saját magunk előtt azzal a problémát, hogy nem vesszük komolyan a tüneteinket. Aki pedig "pusztán" kiégéssel küzd, az sem söpörheti a gondjait a szőnyeg alá, mert ha nem kezeljük a burnout tüneteit, biztosan súlyosbodni fog. Hosszú távon pedig krónikus depresszióhoz is vezethet az ilyesfajta a közönyösség a mentális problémákkal szemben.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM