6 °C Budapest

Súlyos népbetegség ütötte fel a fejét: veszélyesebb, mint a dohányzás

2018. szeptember 24. 15:02

Világszerte egyre nagyobb gondot okoz az elhízás. Egy friss kutatás szerint 25 éven belül a daganatos megbetegedések kialakulásának egyik kiváltó oka lesz az elhízottság, legalábbis a nők körében. Pedig mindez megelőzhető lenne. Ha nem történik valami drasztikus változás, 2043-ra már több - egyébként megelőzhető - rákos megbetegedést okoz majd a nőknél a túlsúly, mint a dohányzás.

Egyre nagyobb problémát jelent világszerte a túlsúly. Magyarországon sem túl rózsás a helyzet: a KSH adataiból jól látszik, a 16 éves és idősebbek bő harmada Magyarországon túlsúlyos, de nem elhízott. Enyhe és középsúlyos (I-II. fokú) elhízással a lakosság mintegy kéttizede küzd, ám jó hír, hogy a súlyosan elhízottak aránya mindössze 1,4 százalék.

Viszont már a túlsúllyal küzdők is komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Egy brit kutatás szerint ugyanis 2035-re minden tizedik nő daganatos megbetegedésének kialakulásában jelentős szerepet játszik majd a túlsúly. A jelenlegi prognózis szerint nem lesz jelentős különbség a dohányzás és a túlsúly okozta rákos megbetegedések számában, sőt, ha nem történik valami változás, 2043-ra már több megelőzhető rákos megbetegedést okoz majd a nőknél a túlsúly, mint a dohányzás - írja a Daily Mail.

Az elhízás komoly egészségügyi kockázatot jelent, és ez csak egyre rosszabb lesz, ha semmi sem történik

- idézi a brit lap Linda Bauldot, brit rákkutatót, aki megjegyezte, a dohányzás  csökkenése valóban ünneplésre ad okot, és jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedek dohányzás elleni kampányai, amelyek a dohányzás egészségügyi kockázataira világítottak rá, valamint a brit politikai lépések, mint például az adóemelés, a dohányzással kapcsolatos reklámok betiltása vagy a beltéri dohányzás tiltása eredményre vezettek. Épp ezért a szakember egy hasonló, elhízás elleni kampányt sürget.

Nagy-Britanniában jelenleg a nőket érintő, megelőzhető rákos esetek 12 százaléka függ össze a dohányzással, és 7,5 százaléka azzal, hogy a páciens túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúlyhoz vagy elhízottsághoz köthető daganatos betegségek közé 13 típusú rák tartozik, köztük a bél-, epehólyag-, vese-, máj-, mell-, petefészek- és pajzsmirigyrák is. Megdöbbentő, hogy a jelenlegi adatok szerint minden tizedik mellrákos megbetegedés és minden harmadik méhnyakrák kialakulása kapcsolatba hozható az elhízással.

Az elhízás az új dohányzás, generációnk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, amely sokkal nagyobb kockázatot jelent a különböző rákos megbetegedések, szívrohamok és egyéb, végzetes betegségek kialakulására

 - idézi a brit lap Simon Stevenst, a brit közegészségügyi szolgálat (NHS) vezetőjét.

A sport nem pénzkérdés

A túlsúly, az elhízás és ezzel együtt bizonyos daganatos megbetegedések ellen viszont mindenki tehet.  Sokan azt gondolják, csak úgy lehet beiktatni a rendszere testmozgást, ha vagyonokat hagyunk a felszerelésre az üzletekben. Kezdetben viszont bőven megfelel az eddig szekrényben tartott edzőcucc. Akinek azonban nincs, annak egy kényelmes cipőnél, egy joggingnál, trikónál, esetleg melegítőnél többre nem is igen lesz szüksége.

Ezek már darabonként 5-6 ezer forinttól beszerezhetők.

Valamennyi pénzt tehát muszáj költeni, de hosszú távon megéri. Sokan képtelenek rávenni magukat, hogy otthon edzenek, nekik jó megoldás lehet az edzőterem: Budapesten, a személyedző nélküli bérleteket figyelembe véve valahol 9 és 20 ezer forint között számolhatunk a havi bérletártakkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A futás is jó megoldás lehet. Egy szettnyi alap ruházat ára összességében kijöhet 10 ezer forintból, a futócipő - ha jó minőségűt szeretnénk vásárolni - 20-25 ezer forint, de persze kezdetben olcsóbb is megfelel a célnak. Összességében nagyjából 40 ezer forintból megvan egy kezdő futófelszerelés is.

A táplálkozáson is könnyűszerrel lehet változtatni. A KSH adataiból az is kiderül, hogy a 16 évesnél idősebbeknek csak a 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, míg friss zöldséget csupán 30 százalék. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás valószínűleg szoros kapcsolatban áll az anyagi helyzettel is, a KSH adataiból kiderül, a nők, a magasabb iskolai végzettségűek és a magasabb jövedelműek gyakrabban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Ugyanakkor az idénygyümölcsök nem kerülnek sokba, ráadásul a szedd magad akcióknak köszönhetően akár a piaci árnál is alacsonyabb áron kaphatjuk meg idén ősszel az almát. Hogy hol vannak ilyen akciók, kiderül cikkünkből.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm