Betegség nyomorítja meg a magyarok életét: 10-ből 3 nő érintett

Betegség nyomorítja meg a magyarok életét: 10-ből 3 nő érintett

2018. április 18. 17:28

A 16 évesnél idősebb magyarok 26,9 százaléka él együtt olyan tartós betegséggel, amely valamekkora mértékben akadályozza őt mindennapos feladatainak ellátásában. Meglepő, hogy a nők súlyosabban érintettek, mint a férfiak, ám ez nem csak Magyarországon van így, az EU-ban nincs olyan ország, ahol fordítva lenne.

A magyar férfiak 22,8 százaléka és a nők 30,4 százaléka él együtt olyan tartós betegséggel, amely valamekkora mértékben akadályozza mindennapos teendőinek elvégzésében - olvasható ki az Eurostat 2016-os adataiból. 

Ezzel az értékkel az EU középmezőnyében helyezkedünk el, ám érdemes óvatosan érttelmezni az adatokat. Sok tényező miatt változhat ugyanis személyről-személyre és országról-országra is ez az érték. Függhet például attól, hogy mit tekint valaki akadályoztatásnak, illetve, miről érzi úgy, hogy mindennapos feladatának számít. Ezeket pedig sokszor a személyiségjegyeken túl, a helyi kultúra is befolyásolja. Mindenesetre érdekes összehasonlítani az EU-tagállamok helyzetét, hisz jelentősen meghatározhatja egy személy közérzetét az, hogy alkalmasnak látja-e magát arra, hogy mindennapi teendőit elvégezze.

Az EU-ban Lettországban, Ausztriában és Portugáliában a legrosszabb a helyzet, ahol sorrendben 37,4, 34,2 és 33 százalék volt a fent részletezett mutató. A legkevésbé érintett országok pedig Svédország (12,6%), Málta (12,2%) és Ciprus (15,7%). A legnagyobb különbséget férfiak és nők között Romániában figyelték meg (10,2 százalékpont), a legkisebbet pedig Írországban (0,2 százalékpont). Az EU-s átlag a különbség tekintetében 4,6 százalékpont, Magyarországon figyelték meg a hetedik legnagyobb különbséget (7,6 százalékpont). 

Mutatjuk a részletes adatokat:

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22