4 °C Budapest
Hiába hívták a 112-t, 10 percig senki nem vette fel a telefont

Hiába hívták a 112-t, 10 percig senki nem vette fel a telefont

2017. december 20. 09:33

A szakszervezetek szerint a 112-es segélyhívószám általánossá tétele emberéleteket veszélyeztet - írja a Népszava .A gond mentők és a tűzoltók szerintaz, hogy régebben a segélykérések azonnal a területileg illetékes központokhoz érkeztek, amelyek azonnal és érdemben tudtak intézkedni, most viszont két központba, Szombathelyre és Miskolcra futnak be a hívások, így az egész procedúra lassú.

,

A szombathelyi és a miskolci központ jelentős időveszteséget idéz elő, amikor az ország egy másik, távoli területéről szóló segélyhívás helyét, a bejelentő személyét igyekszik beazonosítani, miközben régebben a regionális diszpécserközpontok már sokkal kevesebb információ alapján, és sokkal hamarabb útnak tudták indítani a mentőkocsikat - írja a lap. Ráadásul így könnyen előfordulhat az is, hogy a mentőket rossz helyszínre küldik, merta  diszpécser nem érti pontosan a helyszínt, és olyan is előfordult, hogy a beteg a hibás intézkedés miatt elhunyt.

Szintén problémásnak ítélik a szakszervezetek, hogy a 112-es operátorok csak alapképzésben részesültek, míg korábban mentődiszpécserek fogadták a hívásokat, akik gyorsan és szakszerűen tudtak telefonon keresztül segítséget nyújtani egy újraélesztésben például.

Hogy a rendszer nem működik, azt jól mutatja K. Edina esete, aki az édesanyjához szerette volna kihívni a mentőket, miután az asszony rosszul lett. Több mint 10 perc telt el ugyanis, mire valaki felvette a telefont a 112-es segélyvonalon - írta a Blikk. A családnak az volt a szerencséje, hogy elsőként a házi orvost hívták, aki, míg a mentőre vártak, stabilizálta a nőt. Az ORFK pénteken közölte, a 104-es segélyhívások Pest megyéből és Budapestről egyelőre nem a 112-es hívásfogadó központokba, hanem közvetlenül a mentőszolgálathoz futnak be. Azt írják, 2017. december 12-én 10 óra 8 perc 52 másodperckor kezdeményezett segélyhívásban egy férfi kérte a mentőszolgálat kapcsolását, mivel a 104-es segélyhívó számot nem vették fel."A hívásfogadó központok személyi állománya a beérkező hívásokat minden esetben fogadja és a bejelentés tartalma alapján továbbítja az intézkedésre köteles készenléti szerv részére. A 112-es hívásfogadó operátorok nem irányítják a mentőszolgálat járműveit, az a területileg illetékes készenléti szervek feladata" - írták.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?