9 °C Budapest
Egyre terjed a népbetegség: sokszor könnyebb megelőzni, mint kezelni

Egyre terjed a népbetegség: sokszor könnyebb megelőzni, mint kezelni

2017. november 6. 16:30

Az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált a cukorbetegség,és már a civilizációs betegségek között is a rangsor elején áll. Az előrejelzések szerint a probléma csak egyre fokozódik, pedig gyakran megelőzhető lenne a betegség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2030-ra vélhetően több, mint 500 millió - 20 év feletti- embert fog érinteni a cukorbetegség. Az esetek nagy részét, több, mint 90 százalékát a 2-es típusú diabetes mellitus teszi ki, régebbi nómenklatúra szerint ún. időskori cukorbetegség. Ez a régebbi megnevezés lassan használhatatlan, hiszen a mindennapi klinikai gyakorlat során látjuk, hogy ez a típusú diabetes egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, így egyre hosszabb betegség-tartammal kell számolnunk, melynek ideje alatt a cukorbetegség kifejtheti pusztító hatását - írja közleményében az Endocare Endokrinológiai Központ.

A diabetes megfelelő kezelés nélkül csendes, néma romboló. Nincs is ezen mit szépíteni, a betegség rövidebb-hosszabb fennállása után sorban jelenhetnek meg a kis-és nagyér szövődmények (agy, szív, vese, szem, idegrost), tudni kell azonban, hogy az idejében felfedezett és jól kontrollált esetben a kórság megszelídíthető. A magas vércukor szint a betegség legfőbb jellemzője, mely megfelelő anyagcsere helyzet biztosítása nélkül jelentős szervkárosodásokkal jár. A kezelés legalapvetőbb feladata tehát a vércukor szint normalizálása, csökkentése, jó anyagcsere helyzet elérése. Hogy mi a jó, abban már vannak különbségek, hiszen a cukorbeteg kezelése során mindig egyénre szabott terápiát határozunk meg, egyénre szabott célértékeket tűzünk ki

- fejtette ki Dr. Sipos Anikó belgyógyász-diabetológus, az Endocare Endokrinológiai Központ orvosa. Kedvező esetben a kezelés célja az egészséges, nem cukorbetegek anyagcsere helyzetét megközelítő vércukor kontroll elérése.

A terápia alappillére az esetek szinte mindegyikében az életmódkezelés: rendszeres fizikai aktivitás végzése és megfelelő étrend követése; az előbbi legalább heti 4-5 alkalommal 30-40 percnyi fizikai aktivitást (aerob, dinamikus) jelent, de ennek időtartamát, intenzitását mindig a kiinduló állapot, aktuális kondíció stb. határozza meg. A másik pillér az étrendi kezelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát - zsír- és fehérjebevitel biztosítása. Ha az életmódkezelés nem elegendő, gyógyszeres, egyéb injekciós készítmény, inzulin bevezetésére kerülhet sor, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az alapkezelés mindvégig megmarad, mert nincs olyan gyógyszeres beavatkozás, amely sikeres lehetne életmódterápia alkalmazása nélkül.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?