-2 °C Budapest
Egyre terjed a népbetegség: sokszor könnyebb megelőzni, mint kezelni

Egyre terjed a népbetegség: sokszor könnyebb megelőzni, mint kezelni

2017. november 6. 16:30

Az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált a cukorbetegség,és már a civilizációs betegségek között is a rangsor elején áll. Az előrejelzések szerint a probléma csak egyre fokozódik, pedig gyakran megelőzhető lenne a betegség.

2030-ra vélhetően több, mint 500 millió - 20 év feletti- embert fog érinteni a cukorbetegség. Az esetek nagy részét, több, mint 90 százalékát a 2-es típusú diabetes mellitus teszi ki, régebbi nómenklatúra szerint ún. időskori cukorbetegség. Ez a régebbi megnevezés lassan használhatatlan, hiszen a mindennapi klinikai gyakorlat során látjuk, hogy ez a típusú diabetes egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, így egyre hosszabb betegség-tartammal kell számolnunk, melynek ideje alatt a cukorbetegség kifejtheti pusztító hatását - írja közleményében az Endocare Endokrinológiai Központ.

A diabetes megfelelő kezelés nélkül csendes, néma romboló. Nincs is ezen mit szépíteni, a betegség rövidebb-hosszabb fennállása után sorban jelenhetnek meg a kis-és nagyér szövődmények (agy, szív, vese, szem, idegrost), tudni kell azonban, hogy az idejében felfedezett és jól kontrollált esetben a kórság megszelídíthető. A magas vércukor szint a betegség legfőbb jellemzője, mely megfelelő anyagcsere helyzet biztosítása nélkül jelentős szervkárosodásokkal jár. A kezelés legalapvetőbb feladata tehát a vércukor szint normalizálása, csökkentése, jó anyagcsere helyzet elérése. Hogy mi a jó, abban már vannak különbségek, hiszen a cukorbeteg kezelése során mindig egyénre szabott terápiát határozunk meg, egyénre szabott célértékeket tűzünk ki

- fejtette ki Dr. Sipos Anikó belgyógyász-diabetológus, az Endocare Endokrinológiai Központ orvosa. Kedvező esetben a kezelés célja az egészséges, nem cukorbetegek anyagcsere helyzetét megközelítő vércukor kontroll elérése.

A terápia alappillére az esetek szinte mindegyikében az életmódkezelés: rendszeres fizikai aktivitás végzése és megfelelő étrend követése; az előbbi legalább heti 4-5 alkalommal 30-40 percnyi fizikai aktivitást (aerob, dinamikus) jelent, de ennek időtartamát, intenzitását mindig a kiinduló állapot, aktuális kondíció stb. határozza meg. A másik pillér az étrendi kezelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát - zsír- és fehérjebevitel biztosítása. Ha az életmódkezelés nem elegendő, gyógyszeres, egyéb injekciós készítmény, inzulin bevezetésére kerülhet sor, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az alapkezelés mindvégig megmarad, mert nincs olyan gyógyszeres beavatkozás, amely sikeres lehetne életmódterápia alkalmazása nélkül.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19