23 °C Budapest
Riasztó adatot közölt Zacher Gábor: 30 ezer magyarnak egy éve sincs hátra

Riasztó adatot közölt Zacher Gábor: 30 ezer magyarnak egy éve sincs hátra

2017. szeptember 18. 12:00

Az alkoholprobléma nemtől független, ugyanakkor egy friss kutatás kimutatta, hogy csak a férfiak agyában tapasztalható olyan aktivitás, ami fenntartja a függőséget.

Egy finn kutatócsoport vizsgálatai szerint háromszor nagyobb az esélye annak, hogy egy férfi alkoholfüggővé válik, mint annak, hogy egy nő tegye ugyanezt. Az alkoholizmus ugyanis okoz agyi elváltozásokat is, amely megnehezíti a leszokást. A legutóbbi vizsgálatok alapján viszont a nőknél nem látszódik az az agyi aktivitás, amely az addikciót fenntartja, tehát könnyebben leteszik a poharat.

Az agyi elektromos tevékenységben nagyobb változásokat tapasztaltunk a férfiaknál, mint a nőknél, ami meglepetés volt, pont ellentétes a várakozásainkkal"

- mondta a Daily Mailnek Dr. Outi Kaarre, a finn kutatócsoport vezetője.

Az alkoholistáknál nagyobb az elektromos aktivitás az agykéregben, ahol a döntéshozatal folyamata is játszódik. Ezt már korábban felfedezték, most az derült ki, hogy ez főleg csak a férfiakat érinti.

Korábban többször isnyilatkozott Zacher Gábor arról, hogy mekkora problémát jelent az alkoholizmus ma Magyarországon. Az alkoholbetegek száma becslések szerint nagyjából 800 ezer fő. Jelenleg az országban egyébként 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag minden magyar család érintett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?