11 °C Budapest

Riasztó adatot közölt Zacher Gábor: 30 ezer magyarnak egy éve sincs hátra

2017. szeptember 18. 12:00

Az alkoholprobléma nemtől független, ugyanakkor egy friss kutatás kimutatta, hogy csak a férfiak agyában tapasztalható olyan aktivitás, ami fenntartja a függőséget.

Egy finn kutatócsoport vizsgálatai szerint háromszor nagyobb az esélye annak, hogy egy férfi alkoholfüggővé válik, mint annak, hogy egy nő tegye ugyanezt. Az alkoholizmus ugyanis okoz agyi elváltozásokat is, amely megnehezíti a leszokást. A legutóbbi vizsgálatok alapján viszont a nőknél nem látszódik az az agyi aktivitás, amely az addikciót fenntartja, tehát könnyebben leteszik a poharat.

Az agyi elektromos tevékenységben nagyobb változásokat tapasztaltunk a férfiaknál, mint a nőknél, ami meglepetés volt, pont ellentétes a várakozásainkkal"

- mondta a Daily Mailnek Dr. Outi Kaarre, a finn kutatócsoport vezetője.

Az alkoholistáknál nagyobb az elektromos aktivitás az agykéregben, ahol a döntéshozatal folyamata is játszódik. Ezt már korábban felfedezték, most az derült ki, hogy ez főleg csak a férfiakat érinti.

Korábban többször isnyilatkozott Zacher Gábor arról, hogy mekkora problémát jelent az alkoholizmus ma Magyarországon. Az alkoholbetegek száma becslések szerint nagyjából 800 ezer fő. Jelenleg az országban egyébként 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag minden magyar család érintett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm