17 °C Budapest
Súlyos a helyzet Magyarországon: 10-ből 9 ember szenved most emiatt

Súlyos a helyzet Magyarországon: 10-ből 9 ember szenved most emiatt

2017. március 4. 11:00

Továbbra is a magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje: a felnőttek 20 százaléka súlyos hiányban szenved. A Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára szerint márciusig szükség van a D-vitamin szedésére, főként a várandós anyáknak kell figyelniük a pótlásra.

A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérésben az igazolódott be, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány - közölte Takács István. A Szakember az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy

a felnőtt lakosságnak több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat.

"Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved" - hangsúlyozta a főtitkár.

Ahhoz pedig, hogy a napsugárzástól a D-vitamin-raktárak újra egyensúlyba kerüljenek, hosszú idő kell - fűzte hozzá.

"A jelenlegi szakmai álláspont az, hogy ezt a súlyos D-vitamin-hiányt el kell kerülni, méghozzá úgy, hogy

D-vitamint érdemes szedni októbertől márciusig,

így ezekre a napokra sem lesz súlyos D-vitamin-hiánya senkinek" - hangsúlyozta Takács István.

Hozzátette: ha valaki súlyos D-vitamin-hiányban szenved, hiába süt ki a nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emlékeztetett: a téli időszakban - októbertől márciusig - felnőtt embereknek napi 1500-2000 egységnyi D-vitamint javasolt bevinni.

A gyerekeket is veszélyezteti a D-vitamin-hiány, sőt, a kicsiket még inkább, mert szinte soha sincsenek napon. Ezért náluk is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. Náluk az adag természetesen kisebb: a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni

- mondta a szakember.

Hozzátette: mostanában került a figyelem középpontjába, hogy a várandó kismamáknál is rendkívül gyakori - még akár az átlagnál is gyakoribb - a D-vitamin-hiány.

"Ezért azt javasoljuk a várandós kismamáknak, hogy mindenképpen tervezett legyen a terhesség, és előtte töltsék fel a D-vitamin-raktáraikat. Mivel egyszerre nagy adag D-vitamin-pótlás - ami a felnőtteknél nem lehetetlen, sőt, javasolt is sok esetben - várandós anyáknál nem lehetséges. Náluk viszonylag kisebb dózisokat kell sokáig folyamatosan szedni. Ezért az az ideális, ha már a várandósság kezdetekor jó a kismama D-vitamin-ellátottsága" - hangsúlyozta a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30