Meglepetés a gyógyszertári számlán: mit takar ez a plusz tétel?

Meglepetés a gyógyszertári számlán: mit takar ez a plusz tétel?

2017. február 3. 10:55

Hosszú évek óta fizetjük, sokaknak mégis meglepetést okoz a gyógyszertári számlán a "magisztrális díj". Ez a tétel a patikákban előállított gyógyszereknek az előállítási költségét jelenti, az összege pedig a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától függően változhat.


Egy olvasónk küldte be hozzánk gyógyszertári számláját, amelyen meglepődve találkozott a "magisztrális díj" tétellel. Mutatjuk, pontosan mit takar ez a díj és hogyan változik a végösszege.

Mi is az a magisztrális díj?

Azokat a készítményeket nevezik magisztrális gyógyszereknek, amelyeket a gyógyszerészek különböző előírások alapján a patikában készítenek el.

A magisztrális gyógyszerek elkészítésért felszámolt díjat törvényben szabályozzák, ettől nem térhetnek el egyedileg a gyógyszertárak.

Egyes készítmények árai között azonban nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát a gyógyszertárak minden esetben egyedileg és tételekre bontva számítják ki.

Vagyis a magisztrális gyógyszereknél pontosan ugyanolyan költségeket kell fizetünk, mint egy gyári készítmény esetében. Az egyetlen különbség, hogy míg a gyáriaknál ezt egy összegben tüntetik fel a blokkon a gyógyszertárak, addig a magisztrális készítmények esetében az egyedi összetétel miatt mindig is bontva szerepeltek ezek a tételek.

A magisztrális díj összege függ a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától is. Egy egyszerű kimérés esetén (pl.: kenőcsok, porok) még nagyobb mennyiségnél sem jelentős tétel. A szemcseppeknél és az infúzióknál viszont a különleges készítési körülmények miatt már kis mennyiségnél is előfordulhat, hogy a gyógyszer árának döntő tényezőjévé válik

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan áll össze pontosan?

A magisztrális gyógyszerek ára három részből tevődik össze:

  • A felhasznált alapanyagok ára

A magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható alapanyagok listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet teszi közzé. A gyógyszeranyagok árát pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő határozza meg a forgalmazók bejelentései alapján, melyhez a társadalombiztosítás vényre történő rendelésnél 50 százalékos támogatást nyújt.

  • Magisztrális díj

A magisztrális díj a gyógyszerek készítési díját jelenti. Ez a tétel tartalmazza a készítésben résztvevők munkabérét, valamint a felhasznált energia és az eszközök költségét. Például a kenőcsöknél 100g-ig 250 forint, afölött pedig 50g-ként 1250 forint ez a díj. Ugyanez kúpoknál 6 darabig 300 forint, míg afölött darabonként 50 forint.

  • A csomagoló anyagok ára

A támogatott csomagolóanyagok listáját az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimum feltételekről szóló rendelet határozza meg. Ide tartozik többek között a műanyag flakon, injekciós ampulla, vagy a szemkenő pálca. Ezeket a társadalombiztosítás vényre történő kiadásnál szintén 50 százalékban támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?