35 °C Budapest
Meglepetés a gyógyszertári számlán: mit takar ez a plusz tétel?

Meglepetés a gyógyszertári számlán: mit takar ez a plusz tétel?

2017. február 3. 10:55

Hosszú évek óta fizetjük, sokaknak mégis meglepetést okoz a gyógyszertári számlán a "magisztrális díj". Ez a tétel a patikákban előállított gyógyszereknek az előállítási költségét jelenti, az összege pedig a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától függően változhat.


Egy olvasónk küldte be hozzánk gyógyszertári számláját, amelyen meglepődve találkozott a "magisztrális díj" tétellel. Mutatjuk, pontosan mit takar ez a díj és hogyan változik a végösszege.

Mi is az a magisztrális díj?

Azokat a készítményeket nevezik magisztrális gyógyszereknek, amelyeket a gyógyszerészek különböző előírások alapján a patikában készítenek el.

A magisztrális gyógyszerek elkészítésért felszámolt díjat törvényben szabályozzák, ettől nem térhetnek el egyedileg a gyógyszertárak.

Egyes készítmények árai között azonban nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát a gyógyszertárak minden esetben egyedileg és tételekre bontva számítják ki.

Vagyis a magisztrális gyógyszereknél pontosan ugyanolyan költségeket kell fizetünk, mint egy gyári készítmény esetében. Az egyetlen különbség, hogy míg a gyáriaknál ezt egy összegben tüntetik fel a blokkon a gyógyszertárak, addig a magisztrális készítmények esetében az egyedi összetétel miatt mindig is bontva szerepeltek ezek a tételek.

A magisztrális díj összege függ a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától is. Egy egyszerű kimérés esetén (pl.: kenőcsok, porok) még nagyobb mennyiségnél sem jelentős tétel. A szemcseppeknél és az infúzióknál viszont a különleges készítési körülmények miatt már kis mennyiségnél is előfordulhat, hogy a gyógyszer árának döntő tényezőjévé válik

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan áll össze pontosan?

A magisztrális gyógyszerek ára három részből tevődik össze:

  • A felhasznált alapanyagok ára

A magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható alapanyagok listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet teszi közzé. A gyógyszeranyagok árát pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő határozza meg a forgalmazók bejelentései alapján, melyhez a társadalombiztosítás vényre történő rendelésnél 50 százalékos támogatást nyújt.

  • Magisztrális díj

A magisztrális díj a gyógyszerek készítési díját jelenti. Ez a tétel tartalmazza a készítésben résztvevők munkabérét, valamint a felhasznált energia és az eszközök költségét. Például a kenőcsöknél 100g-ig 250 forint, afölött pedig 50g-ként 1250 forint ez a díj. Ugyanez kúpoknál 6 darabig 300 forint, míg afölött darabonként 50 forint.

  • A csomagoló anyagok ára

A támogatott csomagolóanyagok listáját az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimum feltételekről szóló rendelet határozza meg. Ide tartozik többek között a műanyag flakon, injekciós ampulla, vagy a szemkenő pálca. Ezeket a társadalombiztosítás vényre történő kiadásnál szintén 50 százalékban támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?