6 °C Budapest

Meglepetés a gyógyszertári számlán: mit takar ez a plusz tétel?

2017. február 3. 10:55

Hosszú évek óta fizetjük, sokaknak mégis meglepetést okoz a gyógyszertári számlán a "magisztrális díj". Ez a tétel a patikákban előállított gyógyszereknek az előállítási költségét jelenti, az összege pedig a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától függően változhat.


Egy olvasónk küldte be hozzánk gyógyszertári számláját, amelyen meglepődve találkozott a "magisztrális díj" tétellel. Mutatjuk, pontosan mit takar ez a díj és hogyan változik a végösszege.

Mi is az a magisztrális díj?

Azokat a készítményeket nevezik magisztrális gyógyszereknek, amelyeket a gyógyszerészek különböző előírások alapján a patikában készítenek el.

A magisztrális gyógyszerek elkészítésért felszámolt díjat törvényben szabályozzák, ettől nem térhetnek el egyedileg a gyógyszertárak.

Egyes készítmények árai között azonban nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát a gyógyszertárak minden esetben egyedileg és tételekre bontva számítják ki.

Vagyis a magisztrális gyógyszereknél pontosan ugyanolyan költségeket kell fizetünk, mint egy gyári készítmény esetében. Az egyetlen különbség, hogy míg a gyáriaknál ezt egy összegben tüntetik fel a blokkon a gyógyszertárak, addig a magisztrális készítmények esetében az egyedi összetétel miatt mindig is bontva szerepeltek ezek a tételek.

A magisztrális díj összege függ a gyógyszer mennyiségétől és a készítés bonyolultságától is. Egy egyszerű kimérés esetén (pl.: kenőcsok, porok) még nagyobb mennyiségnél sem jelentős tétel. A szemcseppeknél és az infúzióknál viszont a különleges készítési körülmények miatt már kis mennyiségnél is előfordulhat, hogy a gyógyszer árának döntő tényezőjévé válik

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan áll össze pontosan?

A magisztrális gyógyszerek ára három részből tevődik össze:

  • A felhasznált alapanyagok ára

A magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható alapanyagok listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet teszi közzé. A gyógyszeranyagok árát pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő határozza meg a forgalmazók bejelentései alapján, melyhez a társadalombiztosítás vényre történő rendelésnél 50 százalékos támogatást nyújt.

  • Magisztrális díj

A magisztrális díj a gyógyszerek készítési díját jelenti. Ez a tétel tartalmazza a készítésben résztvevők munkabérét, valamint a felhasznált energia és az eszközök költségét. Például a kenőcsöknél 100g-ig 250 forint, afölött pedig 50g-ként 1250 forint ez a díj. Ugyanez kúpoknál 6 darabig 300 forint, míg afölött darabonként 50 forint.

  • A csomagoló anyagok ára

A támogatott csomagolóanyagok listáját az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimum feltételekről szóló rendelet határozza meg. Ide tartozik többek között a műanyag flakon, injekciós ampulla, vagy a szemkenő pálca. Ezeket a társadalombiztosítás vényre történő kiadásnál szintén 50 százalékban támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem