1 °C Budapest

8 dolog, amiről azt hitted, hogy nincs szavatossági ideje

2016. október 4. 14:38

Vannak olyan eszközök, amelyeket bizonyos időnként akkor is le kell cserélned, ha mindent megteszel a tisztaságáért. És olyan termékekkel is veszélyeztetheted a családod egészségét, amire azt hitted, hogy nincs szavatossági ideje. Mutatjuk mit, milyen időközönként érdemes lecserélned.

Vannak háztartási cikkek, amelyeknél nehéz észrevenni, hogy lejárt a szavatossági idejük, vagy azt hisszük, hogy nincs is neki. Pedig ezek gyakran nagyon veszélyesek lehetnek az egészségre. Ez elsőre nagyon egyszerű dolognak tűnhet, de meg fogsz lepődni, hogy a lakásod dugig van olyan "nem romlandó dolgokkal", amiknek már rég a kukában lenne e helyük.

Egy nemzetközi kutatás szerint összeállt egy lista arról, mit meddig érdemes használni.

1. Papucs

A papucs tökéletes környezetet jelent a gombák és baktériumok elszaporodásához, pláne, ha vizes lábra is használod. Éppen ezért jobb félévente megszabadulni a papucsodtól, és beszerezni egy újat. Természetesen itt nem a sok ezer forintos prémium minőségű, kényelmes papucsokról van szó, hanem az olcsó változatokról. A drágábbaknál viszont érdemes néhány havonta egy nagyon alapos mosást végezni.

Egy átlagos árkategóriás papucs 1000 - 4000 forint körül van.

2. Párna 

A minőség itt sem mindegy. Az olcsóbb párnákat jó 2-3 évente cserélni. Egy kiadós mosás ugyan megszabadíthatja a párnát a poratkáktól, de nem hozza helyre az elveszített formáját. Utóbbi pedig nyaki problémákat okozhat.

Olcsóbb párnákat 2-6 ezer forint körül találsz a boltokban.

3. Hajkefe

Ennél a pontnál nem helyettesíthető a csere mosással. A kutatók szerint minden héten meg kell mosni a hajkefét, és évente le is kell cserélni. 

A hajkefe igazán nem nagy tétel, párszáz forintért már lehet venni, jobb minőségűeket 1-2 ezer forintért.

4. Szivacs 

A szivacsokban többféle gombafaj is előszeretettel telepszik meg. Ha természetes szivacsot használsz, akkor még egy kis ideig megkímélheted a kidobástól, ha forró vízben megtisztítod. De egyébként más esetben kéthetente kukába vele!

Egy mosdószivacs párszáz forintba kerül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Törölköző 

Rossz hír, hogy még a rendszeres mosással sem tudod megakadályozni a törölköződben, hogy elszaporodjanak a baktériumok. Ezért 1-3 évente érdemes lecserélni őket.

A kis méretű olcsóbb törtölközőket már 3-4 száz forintért megveheted, de a jó minőségű fürdőlepedőkért akár 7-8 ezer forintot is elkérnek a boltokban.

6. Fogkefe 

Az elszaporodó baktériumok és a sörték kopása az oka, hogy 3 havonta le kell cserélni a fogkefét. Ha pedig bármilyen betegségből, például megfázásból, vagy influenzából gyógyulsz ki, akkor is cserélj fogkefét, mert könnyen visszafertőzheted magad.

A drogériákban általában háromszáz és ezer forint körül vehetsz fogkefét.

7. Cumi

A cumik apró repedéseikben könnyen megbújnak és elszaporodnak a baktériumok. Ezek pedig fertőzéseket okozhatnak.

A cumik ára általában 600 és 4000 forint között mozog.

8. Fűszerek 

Idővel még az intenzív, csípős fűszerek is elveszítik az ízüket és az illatukat, ezért fajtától függően 1-3 évente ki kell dobni őket. Az őrölt fűszereket pedig nem érdemes 6 hónapnál tovább tartogatni.

A fűszerek ára erősen függ a fajtájától: mert egy tasak borsot például már 80 forintért is tudsz venni, egy nagy kiszereléső, különleges fűszerkeverék viszont több ezer forintba is kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem