32 °C Budapest
Elképesztő, mennyit kérnek egy védőoltásért: te mind beadatod?

Elképesztő, mennyit kérnek egy védőoltásért: te mind beadatod?

2016. szeptember 9. 05:43

Hazánkban a védőoltások palettája igen széles. A gyermekkorban kötelezően beadott vakcinákért nem kell fizetnünk, azonban az ajánlott oltásoknak igen borsos ára van: egy-egy vakcina akár 20 ezer forintba is kerülhet.


A védőoltások általában a leggyakrabban előforduló, vagy nagyon súlyos betegségek ellen nyújtanak védelmet. A gyermekeknek kötelezően beadott oltásokkal többek között a torokgyík, a gyermekbénulás, a tetanusz vagy szamárköhögés előzhető meg.

Hazákban az első védőoltást a babák már a kórházban megkapják, ami egyébként a TBC ellen véd. De nézzük, pontosan melyik oltást mikor is kell beadatni az Országos Epidemiológiai Központ 2016. év második negyedévre szóló oltási naptára szerint:

 • 0-4 hét: BCG
 • 2 hónap: DTPa + IPV + Hib + PCV
 • 3 hónap: DTPa + IPV + Hib
 • 4 hónap: DTPa + IPV + Hib + PCV
 • 6 hónap: DTPa + IPV + Hib
 • 12 hónap: PCV
 • 15 hónap: MMR
 • 18 hónap: DTPa + IPV + Hib
 • 6 év: DTPa + IPV

Kapmányoltások:

 • 11 év: MMR revakcináció
 • 11 év: dTap emlékeztető oltás
 • 12 év (leányok): Hepatitis B
 • 12 év (leányok): HPV

Mit kell tenni, ha valamelyik kötelező oltás kimaradt?

Azoknál a gyermekeknél, akiknél valamelyik kötelező oltás elmaradt, azt a legrövidebb időn belül pótolni kell. Persze vannak oltások, amelyek között bizonyos időnek el kell telnie. Az, hogy a gyermek melyik oltást kapta meg az oltási könyvéből ellenőrizhető.

Mi a helyzet az ajánlott oltásokkal?

Nem ússza meg túl olcsón, aki szeretné magának beadatni az ajánlott védőoltásokat. Az egyik legdrágább vakcina a Human papilloma vírus (HPV) ellen véd. A fertőzések nagy része spontán gyógyul, de kis részben a fertőzés krónikussá válik és ebből később méhnyak rák is kialakulhat. A vakcina azonban csak a 7 évfolyamos lányoknak (ha a szülő igényli) ingyenes, később ezért 20 ezer forintnál is többet fizethetünk. De ez csak egy tétel a sok közül, akad még bőven ajánlott oltás, ebből gyűjtöttünk most össze néhányat.

Influenza

Az egyik legismertebb ajánlott oltás az Influenza elleni védőoltás. Bár sokan vannak, akik ingyenesen is megkaphatnák ezt az oltást (többek között a kismamák és a krónikus betegségben szenvedők) de mégis évek óta egyre kevesebben kérik. Magyarországon tavaly kevesebb mint 800 ezer ember kérte a védőoltást, míg korábban egymilliónál is több vakcina fogyott.

Hazánkban jellemzően február-március hónapokban tetőzik az influenzajárvány, de a tavalyi az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványának számított. 2015-ben a 3-11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az védőoltás ára: 2-4 ezer forint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kullancs okozta agyhártyagyulladás

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

Az védőoltás ára: 12-13 ezer forint körül mozog.

Bárányhimlő

Idén csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladta a 2014-es esetszámot. A betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni.

A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek.

Rotavírus

A Rotarix és a RotaTeq vakcina véd a Roavírus ellen. Mind a kettő oltás élő legyengített emberi rotavírust tartalmaz. A védettséghez ezekből fajtától függően 2 illetve 3 adagra van szükség.

Az oltás ára: 17 - 18 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?