7 °C Budapest

Elképesztő, mennyit kérnek egy védőoltásért: te mind beadatod?

2016. szeptember 9. 05:43

Hazánkban a védőoltások palettája igen széles. A gyermekkorban kötelezően beadott vakcinákért nem kell fizetnünk, azonban az ajánlott oltásoknak igen borsos ára van: egy-egy vakcina akár 20 ezer forintba is kerülhet.


A védőoltások általában a leggyakrabban előforduló, vagy nagyon súlyos betegségek ellen nyújtanak védelmet. A gyermekeknek kötelezően beadott oltásokkal többek között a torokgyík, a gyermekbénulás, a tetanusz vagy szamárköhögés előzhető meg.

Hazákban az első védőoltást a babák már a kórházban megkapják, ami egyébként a TBC ellen véd. De nézzük, pontosan melyik oltást mikor is kell beadatni az Országos Epidemiológiai Központ 2016. év második negyedévre szóló oltási naptára szerint:

  • 0-4 hét: BCG
  • 2 hónap: DTPa + IPV + Hib + PCV
  • 3 hónap: DTPa + IPV + Hib
  • 4 hónap: DTPa + IPV + Hib + PCV
  • 6 hónap: DTPa + IPV + Hib
  • 12 hónap: PCV
  • 15 hónap: MMR
  • 18 hónap: DTPa + IPV + Hib
  • 6 év: DTPa + IPV

Kapmányoltások:

  • 11 év: MMR revakcináció
  • 11 év: dTap emlékeztető oltás
  • 12 év (leányok): Hepatitis B
  • 12 év (leányok): HPV

Mit kell tenni, ha valamelyik kötelező oltás kimaradt?

Azoknál a gyermekeknél, akiknél valamelyik kötelező oltás elmaradt, azt a legrövidebb időn belül pótolni kell. Persze vannak oltások, amelyek között bizonyos időnek el kell telnie. Az, hogy a gyermek melyik oltást kapta meg az oltási könyvéből ellenőrizhető.

Mi a helyzet az ajánlott oltásokkal?

Nem ússza meg túl olcsón, aki szeretné magának beadatni az ajánlott védőoltásokat. Az egyik legdrágább vakcina a Human papilloma vírus (HPV) ellen véd. A fertőzések nagy része spontán gyógyul, de kis részben a fertőzés krónikussá válik és ebből később méhnyak rák is kialakulhat. A vakcina azonban csak a 7 évfolyamos lányoknak (ha a szülő igényli) ingyenes, később ezért 20 ezer forintnál is többet fizethetünk. De ez csak egy tétel a sok közül, akad még bőven ajánlott oltás, ebből gyűjtöttünk most össze néhányat.

Influenza

Az egyik legismertebb ajánlott oltás az Influenza elleni védőoltás. Bár sokan vannak, akik ingyenesen is megkaphatnák ezt az oltást (többek között a kismamák és a krónikus betegségben szenvedők) de mégis évek óta egyre kevesebben kérik. Magyarországon tavaly kevesebb mint 800 ezer ember kérte a védőoltást, míg korábban egymilliónál is több vakcina fogyott.

Hazánkban jellemzően február-március hónapokban tetőzik az influenzajárvány, de a tavalyi az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványának számított. 2015-ben a 3-11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az védőoltás ára: 2-4 ezer forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kullancs okozta agyhártyagyulladás

A védettséghez két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, majd 9-12 hónap múlva egy emlékeztető oltást kell beadatni. Ráadásul, ha hosszabb távon szeretnénk fenntartani a védettséget, 3 majd 5 évenként meg kell ismételni.

Az védőoltás ára: 12-13 ezer forint körül mozog.

Bárányhimlő

Idén csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladta a 2014-es esetszámot. A betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni.

A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek.

Rotavírus

A Rotarix és a RotaTeq vakcina véd a Roavírus ellen. Mind a kettő oltás élő legyengített emberi rotavírust tartalmaz. A védettséghez ezekből fajtától függően 2 illetve 3 adagra van szükség.

Az oltás ára: 17 - 18 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem