Hatszoros fizetés vár ezekben a szakmában külföldön

Hatszoros fizetés vár ezekben a szakmában külföldön

2016. augusztus 16. 08:31

A béremelések ígérete sem tartja itthon az orvosokat: az év első felében több ápoló és szülész hagyta el az országot, mint korábban - írja az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adataira hivatkozva a Blikk.

A lap szerint az elvándorlás különösen a 40 év alatti orvosokat és ápolókat érinti, mivel a fiatalabbak az itthoni bérük hatszorosát tudják megkeresni külföldön. Az országból távozó egészségügyi dolgozók körében a legnépszerűbb célállomások:

Egyesült Királyság, Németország, Svédország, Ausztria és Írország.

A felmérés ráadásul arra is rávilágít, hogy a megfelelő ellátás érdekében 11 százalékkal több orvos kellene a magyar egészségügyi rendszerbe. A lap felidézi, hogy a kormány ígéretei szerint még idén ősszel 107 ezer forintos alapbéremelést kapnak az orvosok és a gyógyszerészek, akiknek jövő novembertől további 100 ezer forinttal emelkedhet a fizetése. Sőt, a cikk szerint a szakdolgozóknak is tíz százalékos béremelés juthat.

A fizetésemelések közül azonban nem minden úgy történik, ahogy a kormány kommunikálja: a védőnőknek 30-35 ezer forintos fizetésemelést ígértek, de ennek csak töredékét kapták meg ténylegesen a dolgozók, ezért ősszel sztrájkra készülnek a szférában.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43