21 °C Budapest
Bezáratták a gyógyszertárat, vény nélkül adták ki a Xanaxot

Bezáratták a gyógyszertárat, vény nélkül adták ki a Xanaxot

2016. június 27. 18:36

Egy vidéki patika több ezer doboz vényköteles gyógyszert adott el szabálytalanul, összesen 26,5 millió forint értékben. A hatóság bezáratta a gyógyszertárat.

Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és 5 millió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárat működtető cégre, mivel az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat - közölte az OGYÉI.

A patikabezáratás nem megszokott gyakorlat, a tisztigyógyszerészi szolgálat nagyon ritkán él ezzel a lehetőséggel.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott, melyekből 21 készítmény (18 157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik. Ezeket a gyógyszereket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is.

A legnagyobb mennyiségben Xanaxot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített jogszerűtlenül a patika. A gyógyszertár a vizsgálat alapján összesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést.

A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség.

A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta: "név szerint nem ismerte őket, csak látásból".

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?