3 °C Budapest
Nem kapsz több pénzt, de tovább lehetsz otthon a beteg gyerekkel

Nem kapsz több pénzt, de tovább lehetsz otthon a beteg gyerekkel

2016. május 18. 10:00

Kétszeresére növekedhet a 3 és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak száma. Egy óvodás gyerekkel akár évi 84 napot is otthon lehetnének a szülők - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy felmérés szerint egyedül hagyják otthon a hét éven aluli gyermekek 7, a 8 és 12 év közöttiek 10 százalékát, amikor beteg. A táppénz napi összege viszont nem nő, így kérdés, hogy valóban áttörést hoz-e a változtatás. Sokan pont azért nem maradnak otthon a beteg gyerekkel, mert nem engedhetik maguknak, hogy elveszítsék fizetésük felét.

Az egészségbiztosítási törvény módosításának tervezete szerint a jövőben a 3 és 6 év közötti beteg gyermekek után mindkét szülőnek fejenként 42, egyedülálló szülőnek 84 naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz.

Az egyedülálló szülőket eddig is közel háromhavi táppénz illette meg, a családosokat ugyanakkor csak feleannyi, összesen 42 nap. Ha elfogadják a módosítást, akkor mindkét szülő egyaránt 42 nap táppénzt igényelhet, ha pedig több gyermeke van, akkor ennek a többszörösét.

A hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek esetében is hasonló változtatás lesz: esetükben gyermekenként mindkét szülőnek fejenként 14 nap jár majd az eddigi, összesen két hét helyett. Az egyedülálló szülő továbbra is egymagában 28 naptári napon át lesz jogosult az ellátásra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?