1 °C Budapest
Nem kapsz több pénzt, de tovább lehetsz otthon a beteg gyerekkel

Nem kapsz több pénzt, de tovább lehetsz otthon a beteg gyerekkel

2016. május 18. 10:00

Kétszeresére növekedhet a 3 és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak száma. Egy óvodás gyerekkel akár évi 84 napot is otthon lehetnének a szülők - írja a Magyar Nemzet.

Egy felmérés szerint egyedül hagyják otthon a hét éven aluli gyermekek 7, a 8 és 12 év közöttiek 10 százalékát, amikor beteg. A táppénz napi összege viszont nem nő, így kérdés, hogy valóban áttörést hoz-e a változtatás. Sokan pont azért nem maradnak otthon a beteg gyerekkel, mert nem engedhetik maguknak, hogy elveszítsék fizetésük felét.

Az egészségbiztosítási törvény módosításának tervezete szerint a jövőben a 3 és 6 év közötti beteg gyermekek után mindkét szülőnek fejenként 42, egyedülálló szülőnek 84 naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz.

Az egyedülálló szülőket eddig is közel háromhavi táppénz illette meg, a családosokat ugyanakkor csak feleannyi, összesen 42 nap. Ha elfogadják a módosítást, akkor mindkét szülő egyaránt 42 nap táppénzt igényelhet, ha pedig több gyermeke van, akkor ennek a többszörösét.

A hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek esetében is hasonló változtatás lesz: esetükben gyermekenként mindkét szülőnek fejenként 14 nap jár majd az eddigi, összesen két hét helyett. Az egyedülálló szülő továbbra is egymagában 28 naptári napon át lesz jogosult az ellátásra.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?