21 °C Budapest

Nyugi! Nincs komoly gond a járóbeteg-szakellátással Magyarországon

MTI
2015. október 14. 15:01

A járóbeteg-szakellátás egy felmérés szerint az esetek nagy százalékában teljes körű ellátást tud nyújtani az érintett lakóhelyéhez közel, a megkérdezettek 95 százalékának fontos, hogy lehetőleg járóbetegként vizsgálják ki, és ne kelljen kórházba befeküdnie.

A felmérésben, amelyet a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség a járóbeteg-konzultáció részeként készített, az ország minden részéről több mint ötven szakellátó vett részt - olvasható a közleményben. A megközelítőleg 8500 válaszadó 84 százaléka teljesen egyetértett azzal, fontos, hogy ne kelljen messzire utazni a szakorvosi ellátás igénybevételéhez, csak a megkérdezettek két százaléka tartotta ezt a szempontot többé-kevésbé lényegtelennek.

A válaszok alapján elmondható, hogy a betegek megbíznak a járóbeteg-szakellátás orvosaiban, a megkérdezettek 90 százaléka úgy gondolja, hogy szakértelmük és a szakrendelő felszereltsége alapján az esetek többségében így is megkaphatja a megfelelő szakorvosi ellátást, és meg is bízik az orvosában. Mindössze 10-12 százalékuk mondta azt, hogy csak a kórházi orvosokban és felszerelésben bízik, ezért inkább kórházban szeretne gyógyulni.

Amikor rangsorolni kellett az egyes lakóhelyi tényezőket a szerint, hogy azok mennyire befolyásolják a válaszadók életminőségét és közérzetét, egyértelműen az első helyre került a magasan képzett háziorvos, szorosan mögötte volt második a lakóhelyhez közeli szakrendelő, gondozóhálózat. Ezeket a "jó levegő" követte, majd a lakóhelyhez közeli gyógyszertár, és csak ezektől elmaradva került elő a kórházi ellátás közelsége.

A 8500 válaszadó (92 százaléka választókorú volt) 60 százaléka szerint megkerülhetetlen a helyi politikai döntéshozók felelőssége, további egynegyedük szerint is valamennyi felelősség terheli őket, és csak a megkérdezettek 10 százaléka gondolta úgy, hogy nincs vagy nem nagyon van szerepük a járóbeteg-szakellátás fenntartásában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szövetség megjegyezte, hogy a fejlett országokban a járóbeteg-szakellátás az elmúlt években folyamatosan fejlődött, stratégiai jelentősége nőtt, és egyre nagyobb szerepet kap az ellátórendszerben. Mindeközben a magyar szakellátásban a finanszírozás immár hét éve nem követi az inflációt, a kasszamaradványból a járóbeteg-ellátók nem részesülnek, így a finanszírozás reálértéke romlott.

Úgy vélik, a járóbeteg-szakellátás, amelyben hetvenmillió orvos-beteg találkozás történik évente, hatékonyan támogathatja az alapellátást, és szinte az összes megkérdezett fontosnak tartja gyógyulása szempontjából, hogy a háziorvos és a szakrendelés orvosai eredményesen együttműködjenek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem