23 °C Budapest
Nyugi! Nincs komoly gond a járóbeteg-szakellátással Magyarországon

Nyugi! Nincs komoly gond a járóbeteg-szakellátással Magyarországon

MTI
2015. október 14. 15:01

A járóbeteg-szakellátás egy felmérés szerint az esetek nagy százalékában teljes körű ellátást tud nyújtani az érintett lakóhelyéhez közel, a megkérdezettek 95 százalékának fontos, hogy lehetőleg járóbetegként vizsgálják ki, és ne kelljen kórházba befeküdnie.

A felmérésben, amelyet a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség a járóbeteg-konzultáció részeként készített, az ország minden részéről több mint ötven szakellátó vett részt - olvasható a közleményben. A megközelítőleg 8500 válaszadó 84 százaléka teljesen egyetértett azzal, fontos, hogy ne kelljen messzire utazni a szakorvosi ellátás igénybevételéhez, csak a megkérdezettek két százaléka tartotta ezt a szempontot többé-kevésbé lényegtelennek.

A válaszok alapján elmondható, hogy a betegek megbíznak a járóbeteg-szakellátás orvosaiban, a megkérdezettek 90 százaléka úgy gondolja, hogy szakértelmük és a szakrendelő felszereltsége alapján az esetek többségében így is megkaphatja a megfelelő szakorvosi ellátást, és meg is bízik az orvosában. Mindössze 10-12 százalékuk mondta azt, hogy csak a kórházi orvosokban és felszerelésben bízik, ezért inkább kórházban szeretne gyógyulni.

Amikor rangsorolni kellett az egyes lakóhelyi tényezőket a szerint, hogy azok mennyire befolyásolják a válaszadók életminőségét és közérzetét, egyértelműen az első helyre került a magasan képzett háziorvos, szorosan mögötte volt második a lakóhelyhez közeli szakrendelő, gondozóhálózat. Ezeket a "jó levegő" követte, majd a lakóhelyhez közeli gyógyszertár, és csak ezektől elmaradva került elő a kórházi ellátás közelsége.

A 8500 válaszadó (92 százaléka választókorú volt) 60 százaléka szerint megkerülhetetlen a helyi politikai döntéshozók felelőssége, további egynegyedük szerint is valamennyi felelősség terheli őket, és csak a megkérdezettek 10 százaléka gondolta úgy, hogy nincs vagy nem nagyon van szerepük a járóbeteg-szakellátás fenntartásában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szövetség megjegyezte, hogy a fejlett országokban a járóbeteg-szakellátás az elmúlt években folyamatosan fejlődött, stratégiai jelentősége nőtt, és egyre nagyobb szerepet kap az ellátórendszerben. Mindeközben a magyar szakellátásban a finanszírozás immár hét éve nem követi az inflációt, a kasszamaradványból a járóbeteg-ellátók nem részesülnek, így a finanszírozás reálértéke romlott.

Úgy vélik, a járóbeteg-szakellátás, amelyben hetvenmillió orvos-beteg találkozás történik évente, hatékonyan támogathatja az alapellátást, és szinte az összes megkérdezett fontosnak tartja gyógyulása szempontjából, hogy a háziorvos és a szakrendelés orvosai eredményesen együttműködjenek.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?