0 °C Budapest

6 millió forintot kaphatnak fejenként a háziorvosok

2015. augusztus 5. 09:33

A tavalyihoz hasonlóan idén is 500 millió forintot szán a kormány a háziorvosok letelepedésösztönzésére, hogy ezzel csökkentsék a tartósan betöltetlen praxisok számát. Hatmillió forint szabad felhasználású támogatást kaphat az, aki olyan térségben vállal háziorvosi munkát, ahol 12 hónapja nincs ilyen szolgáltatás - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly az ötszázmilliós pályázati forrásból harmincnyolc háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Július 30-án az OEP újra kiírta a letelepedési pályázatot. Jelenleg ugyanis az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint 231 betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon Magyarországon. A legnehezebb helyzetben (40 praxis) Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás.

Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég. - Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni

 - mondta Selmeczi Kamill a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. hazánkban a háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?