3 °C Budapest

Csütörtök a határidő: eddig kaptak haladékot a kórházak

2015. február 11. 16:02

Csütörtökre kell a közép-magyarországi régió kórházainak megegyezniük az átalakításról - tudta meg az InfoRádió. A megállapodás azért is fontos, hogy a szervezési munkákkal március végéig végezzenek.

A rádió által megkérdezett kórházvezetők szerint vidéken könnyű lesz megegyezni az intézményi szerkezet lakosságarányos átalakításáról, mert ott már amúgy is évek óta a megyei kórházak köré szerveződik az egészségügyi ellátás. Persze szerintük a racionalizálás mindenképpen szükséges lesz, de ez mint fogalmaznak "kevés fájdalommal" jár majd.

A kormányzati cél az, hogy megyénként egy szolgáltató maradjon, a többi kórház pedig telephelyként, vagy tagintézményként működjön. A rádió információi szerint megegyezés-közeli állapot alakult ki Nógrádban és Bács-Kiskun megyében. Mindkét térségben igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Budapesten viszont már körülményesebb az egyeztetés. A fővárosban a tervek szerint hat vezető kórház lenne: a Semmelweis Egyetem, a Szent István kórház, a Honvédkórház, az Uzsoki kórház, a Péterfy kórház, valamint a Szent János kórház vagy a Szent Imre kórház. Ezen intézményeknek 24 órás ügyeletet kell majd adniuk. De mivel komplex ellátást egyikőjük sem tud nyújtani, több másik fővárosi kórház betagozódásáról kell dönteniük csütörtökig, hogy a szervezést megoldják a március végi átálláshoz.

Az összevonásról szóló megállapodáshoz a legközelebb a Bajcsy kórház és a Péterfy Sándor utcai kórház áll. Az előbbiben összpontosulna az aktív, manuális, invazív és sürgősségi szakma, utóbbiban pedig a belgyógyászati jellegű, a krónikus valamint traumatológiai ellátások. Felvetődött, hogy a Rókus kórház is része lehet az integrációnak.

Több kórház azért nem tud dűlőre jutni az egyeztetések során, mert nem tudja, hogy az átalakítás szakmai összevonást jelent csak, vagy gazdaságit is. A Bajcsy és Péterfy kórházak összevonásának gazdasági stratégiája szerint a két szolgáltató egy költségvetési intézménnyé alakulna; ez hozna magával ugyanis hatékony gazdálkodást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Információik szerint a kórházvezetők jól fogadták az új budapesti kórház építéséről szóló híreket, de az intézménnyel, és annak többletkapacitásaival most nem számolnak.

Ha nem sikerül megegyezniük a kórházaknak a kapacitásokról, az egészségbiztosító számításai szerint történhet az elosztás.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?